Η Πολωνία ζητά τον έλεγχο του παγκόσμιου ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

danzig_hamburg / pixabay
Η έδρα του Ταμείου του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη σύγκρουσή της με τη Ρωσία θα πρέπει να βρίσκεται στην Πολωνία, επέμεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Γιάτσεκ Σασίν.

Ο Γιάτσεκ, ο οποίος παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο Πολωνικό Ραδιόφωνο την Κυριακή ότι το θέμα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ήταν «εξαιρετικά παρόν» στη συγκέντρωση υψηλού προφίλ.

«Η Πολωνία αναφέρθηκε σχεδόν παντού ως η χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία» , είπε.

Η Πολωνία, η οποία δέχτηκε περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, προμηθεύει ενεργά το Κίεβο με όπλα, συμπεριλαμβανομένων των τανκς, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Τα όπλα και η βοήθεια που αποστέλλονται από άλλες χώρες καθώς και ξένοι μισθοφόροι έρχονται επίσης στην Ουκρανία μέσω του πολωνικού εδάφους.

Εναπόκειτο στην Πολωνία να διασφαλίσει ότι «τα σιτηρά από την Ουκρανία, τουλάχιστον στο μέρος που μπορεί, θα φτάσουν στις αγορές», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ουκρανία είναι σημαντικός παραγωγός σιτηρών, αλλά το κλείσιμο των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των συγκρούσεων έχει αφήσει διαθέσιμες μόνο χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές της.

Σύμφωνα με τον Sasin, η πολωνική κυβέρνηση επιθυμεί να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η Ουκρανία.

«Ο ΟΗΕ δημιουργεί ένα διεθνές ταμείο για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι το κέντρο αυτού του ταμείου βρίσκεται στην Πολωνία. Για να έχουμε όχι μόνο κέντρο logistics, αλλά και οικονομικό» , εξήγησε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, η Βαρσοβία έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με το Κίεβο για τη συμμετοχή πολωνικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

 
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της - παρά την τοποθέτηση της ως ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Κιέβου, η Βαρσοβία στην πραγματικότητα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση για να αρπάξει περιοχές στην Ουκρανία που η Πολωνία θεωρεί ότι «ανήκαν ιστορικά» σε αυτήν.

Το σχέδιο, το οποίο συντονίζεται με την Ουάσιγκτον, προβλέπει την ανάπτυξη Πολωνών «ειρηνευτικών δυνάμεων» στη δυτική Ουκρανία με το πρόσχημα της «προστασίας από τη ρωσική επιθετικότητα» για να αποκτήσουν τον έλεγχο των επιθυμητών εδαφών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υποσχέθηκε να παραχωρήσει ειδικό νομικό καθεστώς στους πολίτες της Πολωνίας, επιμένοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα ή φραγμοί» μεταξύ των γειτόνων. «Διανοητικά, ο ουκρανικός και ο πολωνικός λαός είναι αχώριστοι εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail