Η Βουλγαρία σε τέσσερις μήνες εξήγαγε όπλα αξίας μισού δις ευρώ

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες - από τις 13 Δεκεμβρίου πέρυσι έως τις 7 Μαρτίου φέτος, η Βουλγαρία εξήγαγε και μετέφερε όπλα για σχεδόν 505 εκατομμύρια ευρώ.

Από: echedoros-a.gr

Παράλληλα, έχει εισάγει ή μεταφέρει όπλα αξίας περίπου 41 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει έκθεση που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας.

Τα στοιχεία από αυτήν δείχνουν ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Διυπηρεσιακή Επιτροπή Ελέγχου Εξαγωγών και Μη Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής εξέδωσε συνολικά 217 άδειες για το εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την άμυνα από βουλγαρικές εταιρείες. Από αυτά τα 151 είναι για εξαγωγή και τα 66 για εισαγωγή.

Εξαγωγές σε όλο τον κόσμο

Η Βουλγαρία έχει πουλήσει και μεταφέρει όπλα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, εκτός την Αυστραλία. Παράλληλα, έχει εισάγει προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ακτή Ελεφαντοστού, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομίας.

Οι βουλγαρικές εταιρείες έχουν πουλήσει κυρίως πυρομαχικά και αυτόματα όπλα μικρού διαμετρήματος, καθώς και εξαρτήματα για αυτά.

Η Βουλγαρία έχει εισάγει σχεδόν την ίδια «ονοματολογία» (όπως χαρακτηρίζονται τα όπλα), δείχνει η έκθεση, όπως και βόμβες, τορπίλες, ρουκέτες, πυραύλους και χερσαία οχήματα.

Κυρίως στη Μέση Ανατολή

Ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών βουλγαρικών εταιρειών όπλων αξίας άνω των 317 εκατ. ευρώ, έφυγε για τη Μέση Ανατολή. Το κύριο μερίδιο αυτών των εξαγωγών πέφτει στη Σαουδική Αραβία - σχεδόν 306 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες με συνολικά πωλήσεις όπλων άνω των 71 εκατομμυρίων ευρώ.

dnevnik.bg

--

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail