Γιατί η Ευρώπη είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» στο νομισματικό πόλεμο – Η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό και η αγορά εμπορευμάτων

H μονομερής ιδεολογική προσέγγιση της ΕΕ για τις κυρώσεις και ο πραγματισμός των ΗΠΑ

Από: bankingnews.gr

Υπάρχουν συνταρακτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια αγγορά νομισμάτων: «Αέριο για ρούβλια» στο «Τι στο διάολο συμβαίνει με το γιεν;»…

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολύ λίγες απαντήσεις για τις συνολικότερες εξελίξεις…
Η Fed μόλις αύξησε 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια της για πρώτη φορά από το 2000 και θα εξαντλήσει τον ισολογισμό της όσον ασον αφορά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αναγκάζοντας το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει να εκδίδει νέο χρέος με επιτόκια που δεν αντιστοιχούν σε καμία πραγματικότητας της αγοράς….

Μοντέλο… Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάρτισε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο απαιτεί πλήρες embargo στο ρωσικό περέλαιο.
Επιπλέον, η ΕΕ κάνει τώρα ό,τι προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση Trump στο Ιράν το 2018, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, σε όλους τους αποστολείς πετρελαίου καθώς και οποιαδήποτε συναλλαγή με τη Ρωσία και ρωσικές τράπεζες για τις εν λόγω συναλλαγές.
Το μπλοκ προτείνει να απαγορεύσει τα ευρωπαϊκά πλοία και εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες —συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης— που συνδέονται με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και αγαθών παγκοσμίως ως μέρος του νέου πακέτου κυρώσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους και προσχέδιο κειμένου συμωνίας που αποκάλυψε το Bloomberg.
Ενώ τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφωνούν για τους όρους και το εύρος των κυρώσεων, το παραπάνω είναι ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο επειδή το 95% της παγκόσμιας κάλυψης της ευθύνης των δεξαμενόπλοιων διευθετείται μέσω ενός ασφαλιστικού οργανισμού με έδρα το Λονδίνο που ονομάζεται International Group of P&I Clubs που πρέπει να τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ιδεολογικό κίνητρο

Αυτές οι κυρώσεις, που ουσιαστικά πολιτικοποιούν με ανεπίτρεπτο τρόπο κάθε πτυχή της δράσεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων και του εμπορίου.
Προδίδουν επιπρόσθετα την απόγνωση που νιώθουν σήμερα οι Βρυξέλλες για τη θέση της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά.
H ολοκληρωτική νοοτροπία της ΕΕ που βασίζεται στην ιδεολογική της ανάγκη να θεωρούνται οι παγκόσμιοι τιμητές των αρχών του Ανθρωπισμού καθοδηγεί όλες τις αποφάσεις τους.
Οι ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι υιοθετούν πιο πραγματιστικές επιλογές - από τις οποίες μάλιστα δεν βλάπτονται σε οοινδήποτε βαθμό.
Τους αρέσει η ισχύς, αλλά μόνο εφόσον αποφέρει κέρδος.


Η υπαρξιακή επιλογή της ΕΕ

Αυτό το πακέτο κυρώσεων είναι εκ πρώτης όψεως απόδειξη της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς ενός ζώου στριμωγμένου στη γωνία - Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή επιλογή.
Η ΕΕ είναι χτισμένη σε ένα θεμέλιο προστασίας της ηγεσίας της από τις διακυμάνσης της κοινής γνώμης.
Ο λαϊκισμός είναι εάν επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο λεξιλόγιο του ευρωκράτη.
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής που σχεδιάστηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι άσχετες με αυτούς βραχυπρόθεσμα.
Ναι, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα υποστούν εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό γιατί, εάν καταφέρουν να αφαιρέσουν την πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου από τις παγκόσμιες αγορές, θα διασφαλίσει μόνο ότι οι τιμές εκτοξευθούν.
Αυτό βέβαια δεν νοιάζει τις ελίτ...

Η νομισματική.. διαφθορά

. Αυτοί είναι άνθρωποι βρίσκονται στην εξουσία μόνο επειδή ελέγχουν την πολιτική διαδικασία μέσω ενός διεφθαρμένου νομισματικού συστήματος που θεσμοθετεί το φαινόμενο Cantillion, δηλαδή την εκτύπωσης χρήματος για να τους παρέχει μη δεδουλευμένα πλεονεκτήματα στην αγορά.
Το πλεονέκτημα της Ρωσίας στην αγορά εμπορευμάτων
Ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχει η Ρωσία είναι η ανάγκη του κόσμου για τα εμπορεύματα που παράγει και η ικανότητά της τώρα, με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να πλησιάζει στο χείλος της κατάρρευσης, να θέτει τους όρους πληρωμής για αυτούς.

Η μετάβαση

Ο Ronan Manly στο Bullion Star αναλύσει στα βήματα που γίνονται από τους Ρώσους για να απομακρυνθούν από ένα καθεστώς νομίσματος που βασίζεται αποκλειστικά στο χρέος σε ένα καθεστώς βασισμένο στη αγορά των εμπορευμάτων.
Αυτή η ιδέα διατυπώνεται από τον Sergei Glazyev, ο οποίος ηγείται της δημιουργίας ενός είδους SDR για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU).

Το «καλάθι» των εμπορευμάτων

Το σχέδιο του Glazyev για το νέο νόμισμα της ΕΟΕ δεν είναι να καταστήσει το ρούβλι ανταλλάξιμο με χρυσό, όπως το παλιό δολάριο που υποστηρίζεται από χρυσό, αλλά να το αποτιμήσει έναντι της τιμής του χρυσού και περίπου 19 άλλων εμπορευμάτων, συν τα εγχώρια  νομίσματα των κρατών.
Το καλάθι, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, θα είναι ένα μέτρο αξίας με το οποίο μπορείτε να υπολογίζεται η αξία των νομισμάτων των μελών.
Το καλάθι δεν θα διαπραγματεύεται στις αγορές, η παγκόσμια αξία του απλώς θα παρακολουθείται.

H εξουσία του Putin στην κεντρική τράπεζα

Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina έχει εκπαιδευτεί από το ΔΝΤ.
Είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης που είναι ρητά υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, όχι όπως η Fed ου είναι ανεξάρτητη.
Τούτου λεχθέντος, ο Putin έχει μεγαλύτερη εξουσία στην κεντρική τράπεζα λόγω της εξουσίας του Ρώσου Προέδρου και της πραγματικότητας ότι το ρωσικό κράτος είναι αρκετά ισχυρό για να υπαγορεύει όρους στους ολιγάρχες του, παρά το αντίστροφο όπωςστη Δύση.
Αλλά η Τράπεζα της Ρωσίας εξακολουθεί να λειτουργεί με το… μυαλό του ΔΝΤ.

Μετατρέψιμο σε χρυσό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πιο ισχυρό από την Τράπεζα της Ρωσίας.
Λοιπόν, ακούστε Nabiullina με τον ίδιο τρόπο που ακούω τη Yellen, ως φερέφωνο για ξένες δυνάμεις.
Η EAEU θα δημιουργήσει ένα SDR που θα υποστηρίζεται από εμπορεύματα και το εγχώριο ρούβλι της Ρωσίας θα είναι μετατρέψιμο σε χρυσό, ενώ το διεθνές RUB, ας πούμε RBO (Ruble offshore) θα κυκλοφορεί για να επιτρέπει τη εκκαθάριση των εισαγωγών
Η υποστήριξη του ρουβλίου σε χρυσό για εγχώριους σκοπούς και του SDR της EAEU που υποστηρίζεται από εμπορεύματα είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα.
Το ένα είναι η ρωσική εσωτερική πολιτική, το άλλο είναι χαρακτηριστικό μιας νέας πανασιατικής εμπορικής και εξωτερικής πολιτικής.
Το να συγχέουμε αυτά τα ζητήματα νομίζω ότι είναι λάθος.

Το κόστος της μεταβλητότητας στον αγοραστή

Με τη δημιουργία της Gazprombank η Ρωσία έχει τώρα ένα όχημα για να εξασφαλίσει ότι παίρνουν ό,τι θέλει για τις εξαγωγές της.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόστος μεταβλητότητας συναλλάγματος αποδίδεται στον αγοραστή της εξαγωγής.
Τώρα πρέπει να σχεδιάσουν πώς θα πάρουν ρούβλια και σε οποιαδήποτε τιμή είναι στη διάθεσή τους.
Χωρίς μεγάλη διεθνή αγορά για το ρούβλι σήμερα, αυτό σημαίνει ότι η Gazprombank πηγαίνει στο χρηματιστήριο της Μόσχας και αγοράζει ρούβλια για να τα πουλήσει σε έναν γερμανικό εισαγωγέα αερίου, για παράδειγμα.

Πέτυχε το σχέδιο

Αυτός είναι, αυτή τη στιγμή, ο κύριος λόγος για τον οποίο το ρούβλι ενισχύεται δραματικά έναντι όλων των «μη φιλικών» νομισμάτων.
Το σχέδιο μέχρι σήμερα ήταν τόσο επιτυχημένο, ενόψει της επικείμενης ανοδικής αγοράς δολαρίου  ΗΠΑ, μόνο το  Ρεάλ Βραζιλίας έχει αυξηθεί έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο:

Η ανοδική καμπύλη

Δεδομένης της διεθνούς ανάγκης για το ρούβλι, η οποία είναι πλέον κρίσιμη για ένα λειτουργικό παγκόσμιο εμπόριο βασικών εμπορευμάτων, ξαφνικά η προοπτική μιας ανοδικής καμπύλης του ρωσικού ρουβλίο φαίνεται πολύ θετική....
Αυτό, από μόνο του, είναι μια τεράστια αλλαγή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αλλά προσοχή…. υπάρχει και ο λύκος!

H στάση της von der Leyen

Οι «μη φιλικές» χώρες ενδέχεται να αρχίσουν να δημιουργούν μια offshore αγορά για ρούβλια… για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές τους ανάγκες σε ρωσικά εμπορεύματα.
Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Von der Leyen, είναι τόσο ανένδοτη στην προσπάθεια εμπάργκο σε ρωσικά εμπορεύματα.
Το Davos πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των όρων του εμπορίου.

Η αρχή του Malthus

Το Davos έχει diapot;isei δύο ολόκληρες γενιές δυτικών στην τάση αναζήτησης της Μαλθουσιανής αρχής ότι δεν μπορείς να έχεις άπειρη ανάπτυξη εναν πεπερασμένο κόσμό.
ολο το οικονομικό τους δόγμα βασίζεται σε αυτό.
Δεν έχει σημασία ότι αυτή η θέση βασίζεται σε μια ανόητη υπόθεση, η αλήθεια είναι, τελικά, αποκαλυπτική, σε αυτό το σημείο του οικονομικού και πολιτιστικού κύκλου.
Η αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι απαραίτητα πραγματική ανάπτυξη.
Δεν λέει τίποτα για την ποιότητα των δαπανών ή για το εάν, σε πραγματικούς όρους, οι άνθρωποι που ξοδεύουν τα χρήματα είναι υλικά σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν σε μια προηγούμενη χρονική στιγμή.

Η ΑΞΙΑ και το ΑΕΠ

Αυτό που δεν μετριέται με το ΑΕΠ είναι η ΑΞΙΑ.
Η αξία είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, η ικανότητα να σχεδιάζουμε περαιτέρω για το μέλλον, χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητά μας για να χτίσουμε και πιο αποτελεσματικούς, και ναι, βιώσιμους τρόπους χρήσης του σπάνιου κεφαλαίου και χρόνου.
Όταν έχετε ένα νομισματικό σύστημα και ένα ρυθμιστικό καθεστώς σχεδιασμένο να το εμποδίσει για να σταματήσει την ανάπτυξη, τότε έχετε τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.
Αυτή η άπειρη ανάπτυξη είναι ένα υποκειμενικό, όχι αντικειμενικό, μέτρο…. όχι με όρους ΑΕΠ αλλά με όρους «ελαφρύνσεως της ανθρώπινης δυστυχίας».
Το Νταβός δεν το θέλει καθόλου αυτό γιατί ένας κόσμος όπου ο καθένας έχει τη μέγιστη αξία για τον χρόνο του είναι ένας κόσμος χωρίς την ανάγκη μας για αυτούς.

Το.. μονο-ψωνιο και το χρήμα

Η Gazprombank αποροφφήσει σε ένα σωρό ευρώ, δολάρια, γιεν κ.λπ. από τα οποία δεν έχει καμία ανάγκη να αντισταθμίσει τον κίνδυνο.
Δεν χρειάζεται να αντισταθμίσει αυτόν τον κίνδυνο, επειδή δεν μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει αυτά τα ευρώ, τα δολάρια, τα γιεν κ.λπ. για οτιδήποτε, επειδή οι τράπεζες αυτές απαγορεύεται να συναλλάσσονται μαζί της.
Άρα, η Gazprombank θα τα πουλήσει σε όποιον τα θέλει..
Έτσι, η Gazprombank μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμές δανείων σε αυτά τα νομίσματα ή ακόμη και να ζητήσει τα ανεξόφλητα δάνειά της και να τα βγάλει από τα βιβλία.
Η άλλη επιλογή είναι να μετατραπούν σε νομίσματα που χρειάζεται ακόμη η Ρωσία για τη διευθέτηση του εμπορίου.
Το πιο προφανές εδώ είναι η Τουρκία.

Ένα SDR και ένα νέο μπλοκ

Το SDR της EAEU είναι τότε το περιφερειακό νόμισμα για τη σύνδεση όλων και τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού μπλοκ.
Θυμηθείτε, η EAEU είναι αυτό που έπρεπε να είναι η ΕΕ, μια απλή ένωση με κανόνες δίκαιου εμπορίου μεταξύ των μελών.
Σε αντίθεση με το ευρώ που άνπλησε ισχύ από την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας σε ολόκληρη την ήπειρο δημιουργώντας ένα είδος εσωτερικού μερκαντιλισμού προς όφελος της Γερμανίας, ο Glazyev προτείνει τη χρήση ενός καλαθιού εμπορευμάτων ως συναλλαγματική ισοτιμία για το κοινό νόμισμα.
Αυτό είναι πολύ πιο δίκαιο και θα επιτρέψει στους παραγωγούς βασικών προϊόντων να πληρωθούν σωστά για τις εξαγωγές τους και στις οικονομίες προστιθέμενης αξίας να πληρώσουν το πραγματικό κόστος παραγωγής τους.

Η σημασία για τις PIIGS

Η Γερμανία έχει πλήξει τα λεγόμενα PIIGS και την Ελλάδα ειδικότερα εδώ και χρόνια, απογυμνώνοντας τη χώρα για την «αναγκαία» αναδιάρθρωση του χρέους της.
Πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά αυτήν την πολιτική τώρα;
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έθεσαν ερωτήματα σχετικά με embargo και εάν θα βοηθούσε την Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της χωρίς να βλάψει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, ενώ η Μάλτα είναι ένα λεγόμενο «κράτος σημαίας», όπου οι εταιρείες μπορούν να νηολογήσουν τα πλοία τους .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail