Στην σκιά της ακρίβειας το Συνέδριο της ΝΔ

Μία ημέρα πριν την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε κυριολεκτικά να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη βάση του κόμματος αλλά και μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών. 

Από: antinews.gr - Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Τα μέτρα καίτοι ανακουφίζουν τους καταναλωτές, είναι κατώτερα των περιστάσεων αφού δεν αντιμετωπίζουν στην πηγή του το υψηλό κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αναδρομικά από τον Δεκέμβριο τους λογαριασμούς. Είναι δε εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά θα αγγίξουν τις εταιρείες ενέργειας και την αισχροκέρδεια των τελευταίων εννέα μηνών. Έστω κι έτσι πέτυχε τον σκοπό του, να περιορίσει τη δυσαρέσκεια και τη γκρίνια μεταξύ των στελεχών για μερικές ημέρες. Φυσικά οι περισσότεροι είναι έμπειρα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη και ήδη αντιλαμβάνονται ότι οι θετικές εντυπώσεις έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Μετά θα είναι ξανά αντιμέτωποι με τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια καθώς τα μέτρα μειώνουν την απώλεια εισοδήματος δεν αντιμετωπίζουν όμως το βιοποριστικό πρόβλημα ενός σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων τους. 

Το κυρίαρχο  ερώτημα είναι εάν με τα μέτρα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει να ανακόψει τη φθορά και την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την αντίστοιχη μείωση της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η νίκη στις εκλογές δεν είναι πλέον βεβαιότητα ούτε  μεταξύ των στελεχών. Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η ΝΔ έχει ακόμη τις πιθανότητες με το μέρος της, με μία σειρά όμως προϋποθέσεις με πρώτη την ημερομηνία των εκλογών αλλά και με μία σειρά απρόβλεπτους παράγοντες. Συγκεντρωτικά οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα έπρεπε να τις προκηρύξει τον Ιούνιο. Ακολούθως εκτιμούν τον Σεπτέμβριο ως την πιθανότερη ημερομηνία με την επιφύλαξη όμως ότι μπορεί να είναι ήδη αργά, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι πλέον βλέπουν με απαισιοδοξία το τέλος της τετραετίας. Φυσικά εάν τον Σεπτέμβριο το προβάδισμα έχει εξανεμιστεί τότε θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού κανένας πρωθυπουργός δεν πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές για να χάσει. 

Σε κάθε περίπτωση η ανασφάλεια όμως είναι πλέον αισθητή και για ένα κόμμα όπως η ΝΔ επηρεάζει τη συμπεριφορά των στελεχών όταν φοβούνται ότι θα χάσουν την εξουσία και τις απολαβές, τις θέσεις και τα προνόμια που τη συνοδεύουν. 

Με τα τελευταία δύο «διαγγέλματα», ένα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και το χθεσινό για τις τιμές του ρεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ καθώς όλο και περισσότερο θεωρείται ότι αποτελεί ο ίδιος πρόβλημα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας της επόμενης ημέρας. Τα σενάρια τον αφήνουν εκτός και μάλιστα ως προϋπόθεση για να προκύψει κυβερνητική λύση αφού βεβαίως κανείς δεν πιστεύει ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή. 

Το χειροκρότημα 

Ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό των πεπραγμένων του και θα διαβεβαιώσει ότι «θα συνεχίσει στον ίδιο επιτυχημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» και παράλληλα θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στο συνέδριο, να εμφυσήσει αισιοδοξία στα στελέχη του, να τονώσει το ηθικό τους  και να τα εξοπλίσει με επιχειρήματα για τη μάχη στην κοινωνία. Το εάν θα ακουστούν επιφυλάξεις και ενστάσεις, ειδικά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση είναι αμφίβολο. Άλλωστε το Συνέδριο είναι κατατμημένο σε θεματικές που αποκεντρώνουν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα υπάρχουν έξι θεματικές: «Ασφάλεια για όλους», «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη», «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της» και «Πολιτικές για τους νέους». Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά. Φυσικά ενστάσεις για το κατά πόσο αντιμετωπίστηκε το οργανωμένο έγκλημα -25 εκτελέσεις τα  τελευταία τρία χρόνια-, για το αν η απολιγνιτοποίηση και η εξάρτηση από το φυσικό αέριο ευνοεί την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ή εάν οι διώξεις δημοσιογράφων και εισαγγελικών λειτουργών ή η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex βελτιώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας, δεν θα ακουστούν. Όπως επίσης δεν θα τεθεί το ερώτημα «προς ποια κατεύθυνση τολμά και εξελίσσεται η ΝΔ και αν με την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας μένει σταθερή στις αξίες της. 

Ο Αντώνης Σαμαράς 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πέραν του πρωθυπουργού τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Αντώνη Σαμαρά. Το ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαφωνεί με μία σειρά πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα ελληνοτουρκικά, μέχρι την ενεργειακή πολιτική και τη φυσιογνωμία που προσδίδει σταδιακά στο κόμμα («η ΝΔ δεν θα γίνει Ποτάμι», είχε πει), είναι δεδομένο και το έχει εκφράσει στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του. Η συγκυρία όμως δεν είναι ευνοϊκή για να κλιμακώσει την κριτική καθώς εκ των πραγμάτων το Συνέδριο έχει και προεκλογική χροιά. 

Το Συνέδριο έχει και οργανωτικό χαρακτήρα καθώς θα εκλέξει τη νέα Πολιτική Επιτροπή και θα επικυρώσει τον διορισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του νέου γραμματέα, Παύλου Μαρινάκη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του ώστε να ελέγξει τις συνθήκες αποχώρησής του την επόμενη ημέρα. Οι καραμανλικοί παραμένουν ακέφαλοι, καθώς άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής σκέπτεται να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Ο δε Αντώνης Σαμαράς φυσικά και θα επιχειρήσει να εκλέξει τους δικούς του, ωστόσο θεωρεί ότι πέραν των ανθρώπων της οικογένειας -παλαιότερων και νεότερων-, τα περισσότερα στελέχη θα προσδιορίσουν τη συμπεριφορά τους όταν έλθει η ώρα με βάση πολιτικά κριτήρια και καθοδηγούμενα από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. 

Διαδικαστικά – οργανωτικά 

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, πριν την ομιλία του πρωθυπουργού που είναι προγραμματισμένη για τις 7.45 θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την Κυριακή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Μαργαρίτη Σχοινά. Ο πρώην και ο νυν επίτροπος της χώρας, τρέφουν πολιτικές φιλοδοξίες για το προσεχές μέλλον. Την Κυριακή θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παύλος Μαρινάκης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το Συνέδριο θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού 

Ως προς το οργανωτικό σκέλος του Συνεδρίου, οι εγγραφές των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή από τις 15:00 – 18:30, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 14:00- 18:00 και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από τις 13:00 έως τις 16:00.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail