Ποιες είναι οι πιθανότητες της ΕΕ να επιβιώσει χωρίς ρωσικό αέριο;

Alexey_Hulsov / pixabay
Την Τετάρτη, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe επειδή δε συμμορφώθηκαν με την εντολή πληρωμής σε ρούβλια. Είναι η πρώτη διακοπή του εφοδιασμού από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώσουν για φυσικό αέριο σε ρωσικό νόμισμα από την 1η Απριλίου, διαφορετικά κινδυνεύουν να αποκοπούν από τις ζωτικές προμήθειες.

- Πώς θα καλύψουν οι χώρες της ΕΕ το έλλειμμα εφοδιασμού;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω κρατών που είναι έτοιμα να πληρώσουν σε ρούβλια για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα προμηθειών στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ο λεγόμενος μηχανισμός «αντίστροφης ροής» θα μπορούσε να επιτρέψει στις δύο χώρες να ενισχύσουν τις εισαγωγές από τους γείτονές τους βραχυπρόθεσμα. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούσαν να είναι μια άλλη επιλογή, αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορούν να παράγουν και να μεταφέρουν οι προμηθευτές LNG. Επιπλέον, η παγκόσμια ικανότητα υγροποίησης χρησιμοποιείται σχεδόν πλήρως, λένε οι ειδικοί. Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν έχουν εναλλακτική λύση, καθώς είναι κλειστές στην ξηρά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να λάβουν αποστολές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι επιλογές δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τα μέλη της ΕΕ να αντικαταστήσουν τυχόν προμήθειες που λείπουν από τη Ρωσία.

- Ποια είναι η θέση της Gazprom;

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει καταστήσει σαφές ότι η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια. Η Gazprom προειδοποίησε τόσο την Πολωνία όσο και τη Βουλγαρία, που είναι κράτη διέλευσης, για οποιαδήποτε «μη εξουσιοδοτημένη απόσυρση» των προμηθειών φυσικού αερίου που ρέουν μέσω των εδαφών τους. Διαφορετικά, οι προμήθειες για διαμετακόμιση θα «μειωθούν κατά αυτόν τον όγκο».

- Πώς αντέδρασε η ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία για αθέτηση συμβολαίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση να σταματήσει τις προμήθειες ως απόπειρα «εκβιασμού». Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι συντονίζουν μια απάντηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

- Τι σημαίνει η αποκοπή για την Πολωνία και τη Βουλγαρία;

Και οι δύο χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο. Οι προμήθειες από την Gazprom καλύπτουν περίπου το 50% της κατανάλωσης της Πολωνίας και περίπου το 90% της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία αυξήθηκαν κατά 9,4% το 2021 στα 10,58 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι παραδόσεις στη Βουλγαρία έχουν διπλασιαστεί στα 3,15 δισ. κυβικά μέτρα. Πολωνοί αξιωματούχοι λένε πως η χώρα έχει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου και δε θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια, καθώς η αποθήκη αερίου της ήταν κατά 76% πλήρης. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είπε επίσης ότι δε θα υπάρχουν εγχώριοι περιορισμοί στην κατανάλωση, επισημαίνοντας πως οι προμήθειες στους πελάτες ήταν εγγυημένες για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα. Και οι δύο χώρες προσπαθούν επίσης να ενισχύσουν τις εισαγωγές LNG.

- Θα μπορούσαν να αποκατασταθούν οι εισαγωγές που είχαν σταματήσει;

Η Gazprom είπε πως οι προμήθειες θα ξαναρχίσουν μόλις γίνουν οι πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα. Ο νέος μηχανισμός πληρωμών επιτρέπει στους αγοραστές να πληρώνουν στο νόμισμα της επιλογής τους, αλλά πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στη ρωσική Gazprombank, ώστε οι πληρωμές να μπορούν να μετατραπούν σε ρούβλια και να φτάσουν σε Ρώσους παρόχους αερίου.

- Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο;

Οι κινητήρες της συνολικής οικονομίας της ηπείρου – η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία – είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Γερμανία εισάγει περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Μόσχα, ενώ η Γαλλία λαμβάνει το ένα πέμπτο της προμήθειας της, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Statista. Η Ιταλία είναι επίσης μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών, βασιζόμενη στη Ρωσία για το 46% του εισαγόμενου αερίου της. Ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τα Σκόπια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Μολδαβία βασίζονται αποκλειστικά στη ρωσική ενέργεια. Η Φινλανδία και η Λετονία λαμβάνουν το 90% του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και η Σερβία το 89%.

- Είναι κανείς πρόθυμος να πληρώσει ρούβλια για το φυσικό αέριο;

Παρά τη μεγάλη εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, ορισμένοι από τους αγοραστές της ΕΕ έχουν απορρίψει τους όρους πληρωμής του Κρεμλίνου. Ωστόσο, άλλοι, όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, λένε ότι έχουν αποδεχτεί το νέο μηχανισμό και είναι έτοιμοι να τον τηρήσουν. Η επόμενη υποχρέωση πληρωμής της Ουγγαρίας για το ρωσικό αέριο αναμένεται στα μέσα Μαΐου και η χώρα θα μεταφέρει την πληρωμή της σε ευρώ στην Gazprombank, όπου το ποσό θα μετατραπεί σε ρούβλια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Εν τω μεταξύ, το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη, επικαλούμενο πηγές κοντά στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου, πως δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank. Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν πληρώσει για τις προμήθειες σε ρωσικό νόμισμα, ανέφεραν οι πηγές.

- Τι θα συμβεί αν αρνηθούν;

Ο Πρόεδρος Πούτιν απαίτησε ξεκάθαρα οι αγοραστές από «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια ή να τους σταματήσουν, ξεκινώντας από την ημερομηνία λήξης των πληρωμών για τον Απρίλιο. «Εάν δεν πραγματοποιηθούν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε φιλανθρωπία – δηλαδή θα σταματήσουν οι υπάρχουσες συμβάσεις», είπε τον περασμένο μήνα.

- Μπορεί η Ευρώπη να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο;

Δε θα είναι εύκολο έργο, λένε οι οικονομολόγοι, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σημαντικές αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για να θερμαίνει τα σπίτια, να μαγειρεύει γεύματα και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στα περισσότερα από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ. Ο απογαλακτισμός της Ευρώπης από το φθηνό και άφθονο ρωσικό αέριο θα ήταν μια πολύ πιο ενοχλητική προοπτική, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνώρισαν ότι μια ξαφνική μετατόπιση από τη ρωσική ενέργεια θα ήταν δύσκολη, προκαλώντας ύφεση και πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία.

rt.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail