Δύσκολα διδάγματα και νέες εξελίξεις στα πεδία μάχης της Ουκρανίας

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αποκτά ορμή. Στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Λαϊκές Πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, με την υποστήριξη του Ρωσικού Στρατού, σημειώνουν τακτικές επιτυχίες, αλλά αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr
 
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποιούν μεγάλες επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή της πόλης Χάρκοβο. Οι μάχες θέσης συνεχίζονται στην περιοχή Zolochevskiy, κοντά στο Stary Saltov, καθώς και κοντά στην πόλη Chuguev. Οι μάχες για τον έλεγχο του χωριού Russkaya Lozovaya συνεχίζονται.

Η AFU (Ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις) επιχειρεί να αντεπιτεθεί και να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις οχυρωμένες περιοχές στο Tsirkuni και στο Cherkasski Tishki. Η ουκρανική διοίκηση προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην περιοχή, αλλά η AFU υφίσταται μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν τα χωριά Turovo και Makarovo στα νότια της πόλης Kozacha Lopan που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στην περιοχή του Χάρκοβο παραμένει σταθερή. Η ρωσική ομάδα στην περιοχή δεν έχει στόχο να πάρει τον έλεγχο της πόλης του Χάρκοβο, αλλά μάλλον να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή Izyum, όπου συνεχίζεται η ρωσική επίθεση.

Στα δυτικά του Izyum, γίνονται μάχες για την Bolshaya Kamyshevaha. Στα νότια, οι μάχες συνεχίζονται στην Kurulka και στο Pashkovo. Το χωριό Dovghenkoe φέρεται να τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο.

Ένα από τα hotspots στην περιοχή είναι η δεξαμενή Oskol, όπου περίπου χίλιοι στρατιώτες της AFU έπεσαν σε πολιορκία και στερούνται προμήθειες.

Έχοντας ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις καθαρισμού στο Yampol, τα ρωσικά στρατεύματα και τα στρατεύματα της LPR έχουν φτάσει στα προάστια του Liman από τα νοτιοανατολικά. Τα ρωσικά πυρά ελέγχουν το δρόμο Liman-Raygorodok.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Severodonetsk-Lisichansk, ρωσικά στρατεύματα και στρατεύματα της LPR συνεχίζουν την προέλασή τους στην πόλη Rubizhne. Μετά την εξασφάλιση των κατοικημένων περιοχών, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της LPR ανέλαβε πρόσφατα τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης, όπου η οχυρή περιοχή είχε μετατραπεί σε κύριο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, οι πρώτες γραμμές παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Μάχες θέσεων διεξάγονται στην Χορλίβκα και στην περιοχή Μαρίνκα. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού της LPR συνεχίζονται στην πόλη Ποπάσνα.

Στη νότια γραμμή του μετώπου Vasilievka-Orekhov-Gulyaypole, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές. Οι μάχες συνεχίζονται στις προσεγγίσεις προς το Gulyaypole και στους οικισμούς στα ανατολικά. Η AFU προετοιμάζεται για περαιτέρω ρωσική προέλαση στην περιοχή Dnipropetrovsk.

Στην πόλη της Μαριούπολης συνεχίζεται η εκκένωση αμάχων από τις εγκαταστάσεις του Azovstal. Στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου, 80 πολίτες μπόρεσαν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο.

Οι τακτικές του ρωσικού στρατού και της AFU έχουν αλλάξει. Η βασική διαφορά μεταξύ των τελευταίων πέντε εβδομάδων της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι οι δραματικά μειωμένες απώλειες του ρωσικού στρατού, τόσο σε νεκρούς ή τραυματίες όσο και σε αιχμαλώτους πολέμου. Ο λόγος είναι ότι η αρχική τακτική της κυρίως ταχείας προέλασης έχει εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί από έναν πόλεμο φθοράς και υλικού που χρησιμοποιεί πιο αργές προόδους πριν από την προώθηση με βαριά πυροβολαρχία και αεροπορικές επιδρομές. Πριν από τις επιθέσεις σε κάθε επόμενη ουκρανική αμυντική γραμμή, η προέλαση εδάφους σταματάει και το πυροβολικό με την αεροπορία αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αφού οι αμυνόμενες ουκρανικές δυνάμεις είτε υποχωρήσουν είτε παραδοθούν, η προέλαση συνεχίζεται. Δεν πρέπει να περιμένουμε γρήγορες θεαματικές προωθήσεις, αλλά ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται πιο αξιόπιστα. Ο στόχος είναι η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της AFU.

Η AFU, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές τακτικές. Μεγάλες ομάδες λιγότερο εκπαιδευμένων μαχητών χρησιμοποιούνται ως τροφή για κανόνια. Πρώτον, στέλνονται στην πρώτη γραμμή για να προκαλέσουν ρωσικά πυρά και να εντοπίσουν ρωσικές θέσεις. Στη συνέχεια ουκρανικά μαχητικά ανοίγουν πυρ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail