Αναλυτής από ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ - Καιρός να τη διώξουμε!

φωτο ΝΑΤΟ
Στο τελευταίο επεισόδιο του World Today, το TVP World εστιάζει στον ρόλο της Τουρκίας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και την πρόσφατη μη ενθουσιώδη στάση της σχετικά με την ιδέα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το TVP World ζήτησε από τον Daniel Pipes [ιστορικός, συγγραφέας και σχολιαστής] του Middle East Forum να ρίξει περισσότερο φως στο θέμα.

«Η Τουρκία ήταν από το 1952 έως το 2002 ένας πολύ καλός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν πολύ κακός. Ούτε καν σύμμαχος», είπε ο Pipes, προσθέτοντας ότι «ακολουθεί πολιτικές εχθρικές προς το ΝΑΤΟ, είναι επιθετική προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, εμπλέκεται στην εισβολή στη Συρία, απειλεί την Ευρώπη με Σύριους μετανάστες. Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει την Ευρώπη ως μια συναλλακτική σχέση».

Ο καλεσμένος του TVP World αποκαλούσε την πολιτική της Τουρκίας «εκβιασμό». «Μας δίνεις αυτό που θέλουμε και θα σου δώσουμε αυτό που θέλεις. Δεν νομίζω πως η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Το λέω εδώ και μια δεκαετία», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Ας πάει στη Ρωσία, ας πάει στην Κίνα. Καλό ξεμπέρδεμα».

Υπό το φως των προαναφερθέντων παραδειγμάτων αμφισβητήσιμης πίστης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί να ενεργήσει η Τουρκία εάν γίνει επίκληση του άρθρου 5. Να υπενθυμίσουμε, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. 

"Έχω μεγάλες αμφιβολίες αν οι Τούρκοι θα έρχονταν να βοηθήσουν , ας πούμε, τη Φινλανδία, τη Σουηδία ή την Πολωνία για αυτό το θέμα. Οι Τούρκοι έχουν τη δική τους άποψη – βασικά μια ριζοσπαστική ισλαμιστική άποψη. Δεν έχει καμία σχέση με όλα τα άλλα 29 μέλη του ΝΑΤΟ… Ανήκει σε κάποιου είδους συμμαχία που υποστηρίζεται από το Ιράν, όχι σε μια συμμαχία που υποστηρίζεται από την Αμερική και την Ευρώπη», τόνισε ο Pipes προσθέτοντας πως έγινε φανερό τώρα ότι το ΝΑΤΟ θα ήθελε να δει μια σημαντική διεύρυνση.



Ωστόσο, τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα, «έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως οι άνθρωποι στο Υπουργείο Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν τη δύσκολη συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ «προσωρινή» και ότι σε μερικά χρόνια η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στο να είναι μια καλή σύμμαχος. Ο  Pipes δε συμμερίζεται αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι «η μεταμόρφωση της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια μοιάζει με τη μεταμόρφωση του Ιράν μετά τον Σάχη».

«Ο Ερντογάν έχει δύο βασικούς στόχους. Ένα από αυτά είναι να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο, τη Σαρία, στην Τουρκία και να επηρεάσει άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Δεύτερον, να ξαναρχίσει ο ρόλος της Τουρκίας ως μεγάλης δύναμης, να κοιτάξουμε πίσω στην οθωμανική εποχή… Επομένως, δεν έχει ιδιαίτερη πίστη σε κανέναν», είπε ο καλεσμένος του TVP World.

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει βασικά κακές σχέσεις με όλους εκτός από το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ», και όσο για τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, «είναι κακές. Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος πριν από μερικά χρόνια. Υπάρχουν πολλές εντάσεις μεταξύ των δύο. Δεν είναι φίλοι και το ίδιο ισχύει και για την Κίνα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail