Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες με διπλή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Με καθυστέρηση λίγων ημερών αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς η φορολογική διοίκηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφευχθούν λάθη μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου επί των ακινήτων. Τα ραβασάκια του νέου φόρου αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες, ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Μαΐου.   

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με βάση όσα έχει ανακοινώσει επίσημα το οικονομικό επιτελείο οι εκπτώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ φθάνουν έως και 40% για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Για ορισμένους όμως η έκπτωση θα είναι διπλή. Περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα έχουν την έκπτωση μετά τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φετινού φόρου αλλά και επιπλέον έκπτωση 50%,. Παράλληλα  περισσότεροι από 62.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του φόρου για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Για φέτος το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις εκπτώσεις 50% και 100% που προβλέπονται σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και μάλιστα λαμβάνει υπόψη τα περυσινά δηλωθέντα εισοδήματα. Ειδικότερα:

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 – Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

 – Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

 – Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

–  Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Σημειώνεται ότι το 2021 οι φορολογούμενοι που είχαν μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ ή απαλλάχθηκαν πλήρως από την πληρωμή του φόρου ανήλθαν σε 1.335.071 (1.272.745 δικαιούχοι έκπτωσης 50% στον τελικό καταβαλλόμενο φόρο και 62.326 δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής). Το συνολικό ποσό του φόρου που γλίτωσαν οι φορολογούμενοι αυτοί ήταν 88,76  εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Επίσης, το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, περίπου 900.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με το 2021.  Αυξημένο φόρο θα πληρώσει το 6% των ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 350.000 θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με το 2021.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο φόρος αυξάνεται καθώς η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους διπλασιάζεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail