Το σχέδιο των μικρών αεροπλανοφόρων υλοποιείται… ίσως μας αφορά;

Το αμερικανικό ναυτικό και το σώμα των πεζοναυτών απέδειξαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα F-35B από το σκάφος αμφίβιας εφόδου USS Tripoli (LHA 7) κλάσης America με μια σειρά δοκιμών που διήρκεσαν έως τις 8 Απριλίου. Ο επικεφαλής των Πεζοναυτών στρατηγός Μπέργκερ μίλησε τις προοπτικές του σχεδίου του “ελαφρού αεροπλανοφόρου” βασισμένου στα πλοία αμφίβιας εφόδου.

Από: defence-point.gr

Στην δοκιμή συμμετείχαν 16 μαχητικά της 3ης Πτέρυγας Μαχητικών των Πεζοναυτών και τέσσερα ακόμα της 1 Μοίρας Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης των Πεζοναυτών. Η δοκιμή απέδειξε ότι ένα πλοίο αμφίβιας εφόδου μπορεί να καταστεί φονικός αντίπαλος για κάθε εχθρό σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Βέβαια η ιδέα δεν είναι τόσο νέα και ξεκινά με τα βοηθητικά αεροπλανοφόρα του Β’ Παγκοσμίου, ενώ σκέψεις για χρήση στα αμερικανικά LHA μαχητικών κάθετης αποπροσνήωσης AV-8B Harrier υπήρχαν και παλαιότερα.

Τώρα όμως υπάρχει το F-35Β, ένα μαχητικό που δεν μπορεί να συγκριθεί με ότι μέχρι τώρα υπήρχε. Εξάλλου η χρησιμοποίηση των F-35B δεν θα αλλάξει τον βασικό ρόλο των LHA, απλώς θα τον ενισχύσει και θα τα καταστήσει ικανά και για νέους ρόλους… πιο εποικοδομητικούς, “απελευθερώνοντας”, ακόμα – ακόμα, τα μεγάλα αεροπλανοφόρα από δευτερεύουσες αποστολές. Το σημαντικό είναι ότι πλοία αυτών των προδιαγραφών μπορούν να αποκτήσουν και μικρότερα, ακόμα και περιφερειακά ναυτικά (βλ. Ιταλία, Ισπανία, δυστυχώς Τουρκία, κ.α.) ενώ ενδεχομένως θα μπορούσε να ιδωθεί ως προοπτική και για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail