Η Πολωνία αρνείται ότι σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο μέρους της Ουκρανίας

RIA Novosti / Alexey Vitvitsky
Οι πολωνικές αρχές, που ανακοίνωσαν την Πέμπτη σχέδια για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τον Μάιο, αρνούνται ότι σχεδιάζουν να θέσουν στρατιωτικό-πολιτικό έλεγχο στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. 

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών  Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία , σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, επεξεργάζονται σχέδια για την καθιέρωση του στρατιωτικού-πολιτικού ελέγχου της Πολωνίας στις «ιστορικές τους κτήσεις» στην Ουκρανία . Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια προσπάθεια επανάληψης της ιστορικής "συμφωνίας" για την Πολωνία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η συλλογική Δύση, εκπροσωπούμενη από την Αντάντ, αναγνώρισε το δικαίωμα της Βαρσοβίας να καταλάβει πρώτα μέρος της Ουκρανίας για να προστατεύσει τον πληθυσμό από την «Μπολσεβίκικη απειλή», και στη συνέχεια ακολούθησε η συμπερίληψη αυτών των εδαφών στη σύνθεση του πολωνικού κράτους, σημείωσε ο Ναρίσκιν.

Ο Στάνισλαβ Ζάριν , εκπρόσωπος του Συντονιστή Υπουργού των Ειδικών Υπηρεσιών της Πολωνίας, αποκάλεσε στο Twitter «ψευδείς» δηλώσεις σχετικά με την προετοιμασία της προσάρτησης της δυτικής Ουκρανίας. Ισχυρίζεται ότι σκοπός της διάδοσης τέτοιων πληροφοριών είναι να υπονομεύσει τη συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας. 

Κυριολεκτικά δύο ώρες μετά τη δήλωση του Ναρίσκιν την Πέμπτη, οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν μεγάλες ασκήσεις και μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας στα βόρεια και ανατολικά της χώρας. Όπως αναφέρεται στο μήνυμα στην ιστοσελίδα του Πολωνικού Στρατού, από την 1η Μαΐου έως το τέλος του μήνα, στρατιωτικές στήλες μπορούν να βρεθούν σε αυτοκινητόδρομους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, καθώς και σε τοπικούς δρόμους. 

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας. Ταυτόχρονα, οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην δημοσιεύουν πληροφορίες και φωτογραφίες από την κίνηση των στρατευμάτων και τη θέση τους, τις ημερομηνίες και τις ώρες διέλευσης των στρατιωτικών νηοπομπών και στοιχεία για τα είδη των στρατιωτικών αεροσκαφών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail