Οι Ρώσοι μόλις πάρουν όλο το Ντονμπάς, θα κηρύξουν νίκη στον πόλεμο

- Το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν έχουν προχωρήσει σε επιστράτευση εφέδρων σημαίνει ότι η δεύτερη φάση των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία που παρακολουθούμε τώρα θα είναι και η τελευταία. Επομένως, το πιθανότερο είναι μετά την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς να διακηρύξει ο Πούτιν ότι νίκησε, να τερματίσει μονομερώς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καλέσει την ουκρανική πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το αν θα ανταποκριθεί θετικά ο Ζελένσκι ή θα επιλέξει να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, μένει να το δούμε.  

Από: capital.gr - Stirlitz
 
- Οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς έχουν το πλεονέκτημα να κατέχουν ισχυρές αμυντικές θέσεις τις οποίες έχουν προετοιμάσει επί 8 χρόνια. Ωστόσο, αν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή ανέρχονται σε 80.000 άνδρες, αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν το έδαφός τους. Η στρατιωτική πρακτική λέει ότι μία μεραρχία 15.000 ανδρών μπορεί να κρατήσει πάρα πολύ σταθερά και για μεγάλο χρονικό διάστημα απέναντι σε ισχυρότατες εχθρικές δυνάμεις ένα μέτωπο το πολύ 10 χιλιομέτρων σε αναπεπταμένο έδαφος όπως αυτό της Ουκρανίας. Το μέτωπο που υπερασπίζονται οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς ανέρχεται σε 480 χιλιόμετρα, άρα είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από αυτό που τους επιτρέπει το αριθμητικό τους μέγεθος να καλύψουν. Στα υπέρ των Ουκρανών είναι το αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου που έχουν υιοθετήσει, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόσουν ελαστική άμυνα παραχωρώντας έδαφος για να κάνουν αιφνιδιαστικά επιθετικές επιστροφές. 

- Οι Ρώσοι επιχειρούν στο Ντονμπάς και πάλι με μεγάλες φάλαγγες μηχανοκινήτων οι οποίες είναι προσκολλημένες στους δρόμους και διενεργούν τμηματικές επιθέσεις. Για πρώτη φορά, ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία στην Ουκρανία έχουν ικανοποιητική αναλογία δυνάμεων ως προς τον χώρο, αφού στο Ντονμπάς επιχειρούν με περίπου 70.000 στρατιώτες σε μία έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου όσο είναι η Πελοπόννησος. Ίδιο αριθμό στρατιωτών είχαν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι το 2008 όταν εισέβαλαν στη Γεωργία και αναπτύχθηκαν στη Βόρεια Οσετία (8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και στην Αμπχαζία (8.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
 
- Οι Ουκρανοί έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες μέρες πολύ επιτυχημένες αντεπιθέσεις στην περιοχή νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, έχουν ανακαταλάβει ορισμένες κωμοπόλεις και έχουν κόψει κάποιες από τις οδούς συγκοινωνιών που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να ανεφοδιάζουν τις δυνάμεις τους που κινούνται νότια προς το Ντονμπάς. Γενικά οι Ουκρανοί δεν είναι καθόλου στατικοί στην άμυνά τους και αντεπιτίθενται έξυπνα και καλά στοχευμένα, ημέρα και νύχτα, έχοντας προφανώς άριστη και έγκαιρη πληροφόρηση από τους Αμερικανούς για τις κινήσεις του αντιπάλου τους και για τα αδύνατα σημεία του.
 
- Μεταξύ των όπλων και άλλων μέσων που θα λάβουν σύντομα οι Ουκρανοί από τους Αμερικανούς στα πλαίσια του πακέτου ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγκρίνει ο Μπάιντεν, είναι 18 οβιδοβόλα των 155 mm (μαζί με 40.000 οβίδες), νάρκες κατά προσωπικού Claymore, 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113 και 11 ελικόπτερα Mi-17. Θα παραχωρηθεί επίσης άγνωστος αριθμός κινητών ραντάρ αντιπυροβολικού AN/TPQ-36 τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται μέσα σε 15 λεπτά, να εντοπίζουν 10 εχθρικά μέσα εκπομπής πυρός ταυτόχρονα (πυροβόλα, ρουκετοβόλα ή όλμους) και να διαβιβάζουν τις συντεταγμένες τους στο φίλιο πυροβολικό για να τα προσβάλει. Πολύ σημαντική είναι και η παραχώρηση μερικών εκατοντάδων «drones αυτοκτονίας» Switchblade τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδειχθούν ιδιαίτερα φονικά για τα ρωσικά άρματα μάχης και τα πυροβόλα.
 
- Οι στόχοι των Αμερικανών στην Ουκρανία φαίνεται να είναι: 1) Να προξενήσουν τόσο σοβαρή ζημιά στον στρατό της Ρωσίας ώστε να της στερήσουν για το ορατό μέλλον την ικανότητα προβολής στρατιωτικής ισχύος έξω από τα σύνορά της για να μην μπορεί να απειλήσει τη Γεωργία, τη Μολδαβία ή τις τρεις βαλτικές χώρες. 2) Να κλονίσουν μέσω των βαριών απωλειών που υφίσταται ο ρωσικός στρατός το καθεστώς Πούτιν και, αν είναι δυνατόν, να το ανατρέψουν από μέσα ενθαρρύνοντας στρατιωτικούς ή άλλους παράγοντες να αναλάβουν δράση εναντίον του προκειμένου να απεμπλέξουν τη Ρωσία από την τωρινή κατάσταση.
 
- Παρά τις συχνές έμμεσες απειλές του Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, η Ρωσία μέχρι τώρα δεν έχει μεταβάλλει καθόλου την κατάσταση ετοιμότητας των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών της, και δεν έχει προβεί σε καμία μετακίνηση τακτικών πυρηνικών όπλων από τις θέσεις αποθήκευσής τους.
 
- Αν ο ρωσικός στρατός επέδειξε μέχρι τώρα μία φορά αδυναμία στην ουκρανική εκστρατεία, πολύ φοβάμαι ότι ο ελληνικός στρατός θα επιδείξει δέκα φορές αδυναμία αν συμβεί το απευκταίο και υπάρξει θερμό επεισόδιο ή σύρραξη με την Τουρκία. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε όλες τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού χωρίς να έχουμε κανένα από τα «δυνατά χαρτιά» του. Απορώ πραγματικά με τη μακαριότητα των Ελλήνων ιθυνόντων, πολιτικών και στρατιωτικών, που παρ’ ότι βλέπουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία εδώ και δύο μήνες, δεν διδάσκονται τίποτα και δεν κάνουν κανένα βήμα για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στον δικό μας στρατό. Δυστυχώς συνεχίζουμε να οδεύουμε αμέριμνοι και ανυποψίαστοι στην ολέθρια κατεύθυνση που έχει προδιαγράψει η γενικότερη πολιτική, οικονομική και ηθική παρακμή μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail