Γιατί η Αυστραλία αντιγράφει τεχνητά το ουκρανικό σενάριο στο Νότιο Ειρηνικό;

Η Αυστραλία, η οποία είναι μέλος της αντικινεζικής στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, επιχειρεί να αναπαράγει το ουκρανικό σενάριο στο Νότιο Ειρηνικό ωκεανό με φόβο για τη συμφωνία ήπιας ασφάλειας μεταξύ Κίνας και Νήσων Σολομώντα. Ο Πρωθυπουργός Μόρισον προειδοποίησε πως σε οποιαδήποτε κινεζική στρατιωτική βάση εκεί θα υπάρχει μια λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», την οποία ο υπουργός Άμυνας Ντάτον ακολούθησε δυσοίωνα δηλώνοντας ότι «Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις την ειρήνη είναι να προετοιμαστείς για πόλεμο».

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιφανειακά, οι περιφερειακές εξελίξεις φαίνεται να αντικατοπτρίζουν το δίλημμα ασφάλειας Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή είναι μια λανθασμένη σύγκριση, όπως εξήγησε ο συγγραφέας στην τελευταία του ανάλυση για το CGTN με τίτλο «Νησιά Σολομώντος & Ουκρανία: Παρόμοιες ή διαφορετικές καταστάσεις ασφαλείας;». Η τεχνητά κατασκευασμένη αναπαραγωγή αυτού του σεναρίου στο Νότιο Ειρηνικό είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική και επιδιώκεται για καθαρά ιδιοτελείς λόγους που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε βάρος των φτωχών κατοίκων της περιοχής.

Ο συγγραφέας προειδοποίησε το Σεπτέμβριο του 2020 πως «Το Quad σχεδιάζει έναν πόλεμο με αντιπροσώπους με την Κίνα στα νησιά του Σολομώντα», αν και ο τίτλος μπορεί τώρα να τροποποιηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια αντικαθιστώντας το Quad με το AUKUS. Όλα ήρθαν κατακέφαλα τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τις αντικινεζικές ταραχές που κατέκλυσαν την πρωτεύουσα αυτού του μικρού έθνους και ενέπνευσαν τον συγγραφέα να συμπεράνει ότι «Η αναταραχή των Νήσων Σολομώντος είναι μέρος του υβριδικού πολέμου στην Κίνα». Και οι δύο πρέπει να αναθεωρηθούν από τον αναγνώστη για να μάθει για το στρατηγικό πλαίσιο.

Εν συντομία, η AUKUS ενδιαφέρεται να προξενεί φόβο για την αυξανόμενη οικονομική και άλλες μορφές επιρροής της Κίνας στην περιοχή που η Αυστραλία θεωρούσε ιστορικά ως τη λεγόμενη «πίσω αυλή» της. Ο σκοπός με αυτόν τον τρόπο είναι να κινητοποιηθεί αυτή η νέα αντικινεζική στρατιωτική συμμαχία και ενδεχομένως να σχεδιάσουν ακόμη και μια πολυμερή εισβολή σε αυτήν την κοντινή χώρα προκειμένου να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών της. Η προώθηση του συμφώνου ήπιας ασφάλειας της Κίνας με τις Νήσους του Σολομώντα προϋποθέτει το εγχώριο κοινό να το περιμένει αυτό.

Με άλλα λόγια, δεν είναι τίποτα άλλο από πόλεμος πληροφοριών που διεξάγεται εναντίον των ίδιων των πολιτών των κρατών της AUKUS και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας ευρύτερα. Σκοπός είναι να περιμένουν από τη συμμαχία να «παρέμβει» (όπως πιθανότατα θα το έλεγαν) για να «υποστηρίξει την περιφερειακή ασφάλεια» απέναντι στην «αποσταθεροποιητική απειλή της Κίνας». Το πραγματικό έναυσμα της αστάθειας, ωστόσο, είναι η Αυστραλία που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον Υβριδικό Πόλεμο προκειμένου να αποδείξει την αξία της στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος αντικινεζικός εταίρος τους.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας αντικειμενικός λόγος για την Αυστραλία να «προετοιμαστεί για πόλεμο» σχετικά με το σύμφωνο ήπιας ασφάλειας της Κίνας με τα νησιά του Σολομώντα, το οποίο το Πεκίνο για άλλη μια φορά αρνήθηκε επίσημα πως περιλαμβάνει σχέδια για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων εκεί. Το μόνο που κάνει αυτή η ρητορική είναι να αποσταθεροποιεί την περιοχή βάζοντας τους πάντες σε πολεμική βάση με ένα εντελώς ψεύτικο πρόσχημα. Ακόμη και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που η Κίνα επρόκειτο να εγκαταστήσει αεροπορικές και/ή ναυτικές βάσεις στα νησιά, δε θα αποτελούσε καμία ρεαλιστική απειλή για την Αυστραλία.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει περίπτωση οι περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις της Αμερικής στο Δυτικό Ειρηνικό (που περιλαμβάνει τόσο το Βόρειο Ειρηνικό κοντά στα σύνορα της Κίνας όσο και το Νότιο Ειρηνικό εντός του οποίου βρίσκονται οι Νήσοι του Σολομώντα) να σταθούν δίπλα και να αφήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία να επιτεθεί στην Αυστραλία μόνο και μόνο για χάρη της και ατιμώρητα. Κανένας σοβαρός παρατηρητής δεν περιμένει αυτό το σενάριο, ούτε και οι ίδιοι οι Κινέζοι, γι' αυτό και δε θα συνέβαινε ποτέ. Η Αυστραλία επινοεί κυριολεκτικά μια ψευδή απειλή για την ασφάλεια.

Ο δευτερεύων σκοπός που εξυπηρετείται με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το γαλβανισμό της AUKUS για την προετοιμασία μιας πιθανής εισβολής στα νησιά του Σολομώντα είναι να πιεστούν τα κοντινά κράτη του Νοτίου Ειρηνικού να μην εξετάσουν παρόμοιες συμφωνίες με την Κίνα. Η Δαμόκλειος Σπάθη που κρέμεται τώρα πάνω από τα κεφάλια τους είναι πως η Αυστραλία θα διεξαγάγει έναν Υβριδικό Πόλεμο εναντίον τους εάν υπάρχει υποψία ότι συζητούν σοβαρά τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια «προληπτική» εισβολή της AUKUS υπό την ηγεσία της Αυστραλίας για να «αποτρέψει την απειλή».

Από το πρίσμα της θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων, η Αυστραλία φιλοδοξεί να γίνει περήφανα ο περιφερειακός ηγεμόνας με την πλήρη υποστήριξη των συμμάχων της AUKUS, όλα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης κάποιας φανταστικής αποκαλούμενης «κινεζικής απειλής». Η λανθασμένη λογική είναι πως οι οικονομικές συμφωνίες είναι πρόδρομος των συμφωνιών ήπιας ασφάλειας, επομένως υποτίθεται ότι αυτά τα κράτη του Νοτίου Ειρηνικού που έχουν ήδη κάτι τέτοιο με την Κίνα ή τα εξετάζουν πρέπει να πιεστούν το συντομότερο δυνατό για να «αποτρέψουν μια αναπόφευκτη στρατιωτική απειλή».

Είναι αυτό, και όχι η Πρωτοβουλία Belt & Road της Κίνας (BRI) ή οι συμφωνίες ήπιας ασφάλειας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή. Οι φτωχοί άνθρωποι του Νότιου Ειρηνικού εξακολουθούν να είναι πολίτες αναγνωρισμένων από τον ΟΗΕ ανεξάρτητων κρατών που έχουν το κυρίαρχο δικαίωμα να επιλέγουν τους εταίρους ανάπτυξης και ασφάλειας. Όσο κι αν η Αυστραλία μιλάει σήμερα για τη λεγόμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες», παραβιάζει κατάφωρα τις πιο θεμελιώδεις αρχές της πιέζοντας ηγεμονικά αυτές τις μικρότερες χώρες γύρω από την περιφέρειά της.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά έχουν ήδη φτάσει τα πάντα στη μελέτη περίπτωσης των Νήσων Σολομώντος, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από την Αυστραλία να αλλάξει πορεία και να επανεξετάσει την περιφερειακή μεγάλη στρατηγική της. Η ηγεσία της έχει αποφασίσει, πιθανότατα υπό την κοινή επιρροή ΗΒ-ΗΠΑ, να παίξει αυτόν το ρόλο στο Νότιο Ειρηνικό ως μέρος των μεγαλύτερων αντικινεζικών φιλοδοξιών της AUKUS στην Ασία. Για αυτούς τους λόγους, η περιοχή θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγάλη αστάθεια στο προσεχές μέλλον, εάν η Καμπέρα αποφασίσει να κάμψει τους μυς της επιτιθέμενη σε μια κοντινή χώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail