Νέα δεδομένα για το stealth μαχητικό F-35 - Η είσοδος της Γερμανίας στο πρόγραμμα και το ενδιαφέρον της Ελλάδας

Η απόφαση όμως της Γερμανίας να μπει άμεσα στο πρόγραμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αλλάζει τα δεδομένα ειδικά εάν η Luftwaffe προχωρήσει σε απόκτηση μεγάλου αριθμού F-35.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρα από το γεγονός ότι άλλαξε μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες όλα τα γεωστρατηγικά δεδομένα ειδικά για τις χώρες που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη φαίνεται ότι επιφέρει καταιγιστικές εξελίξεις και στα εξοπλιστικά. Η ρωσική απειλή και η εν γένει αστάθεια που επιφέρει η εισβολή των Ρώσων στα Ουκρανικά εδάφη  είχε ως άμεση συνέπεια την αλλαγή δόγματος ακόμα και για χώρες οι οποίες δεν είχαν ως προτεραιότητα την στρατιωτική ισχύ με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πανίσχυρη οικονομικά αλλά όχι και στρατιωτικά Γερμανία.

Την ανακοίνωση του Βερολίνου για εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους 100 δις ευρώ ακολούθησε άμεσα η είδηση όχι απλά για ενδιαφέρον της Γερμανίας προκειμένου να αποκτήσει άμεσα το Αμερικανικό μαχητικό 5ης F-35 αλλά ουσιαστικά για συμφωνία με fast track παράδοση των πρώτων μαχητικών από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin στην Luftwaffe. Είχαν προηγηθεί οι Πολωνοί το 2020 όταν προχώρησαν σε συμφωνία για αγορά 32 stealth μαχητικών για να ακολουθήσουν οι γείτονές τους Φινλανδοί τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ανακοίνωσαν την απόκτηση 64 F-35 έναντι 10 δις ευρώ. Η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές πολεμικές αεροπορίες-εντός ή και εκτός ΝΑΤΟ - φαίνεται ότι επιλέγουν το Αμερικανικό μαχητικό ως το κύριο αεροπορικό τους όπλο για τις επόμενες δεκαετίες.
 
Οι παραγγελίες των Ευρωπαίων για το μαχητικό 5ης γενιάς διαδέχονται η μία την άλλη. Δεκάδες F-35 είναι ήδη επιχειρησιακά  ενώ οι παραλαβές συνεχίζονται. Ολλανδία 46, Δανία 27, Νορβηγία 52, Ιταλία 75, Βέλγιο 34, Ηνωμένο Βασίλειο 138 και πρόσφατα Ελβετία 36. Ουσιαστικά το «αόρατο» αεροσκάφος δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι θα αποτελεί της επόμενες δεκαετίες το μαχητικό αναφοράς και για τις χώρες της Ευρώπης. Με τη διαλειτουργικότητα - πέρα από τα stealth χαρακτηριστικά του - να αποτελεί το ισχυρό του πλεονέκτημα.

H Πολεμική μας Αεροπορία δεν κρύβει το έντονο ενδιαφέρον της για την απόκτηση F-35 με τους Επιτελείς της τα τελευταία χρόνια να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται για το αεροσκάφος που θα «σφραγίσει» την αεροπορική κυριαρχία της HAF σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ειδικά έπειτα από την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα. Με το stealth μαχητικό να εκτινάσσει τις δυνατότητες του αεροπορικού στόλου δίνοντας υπεραξία τόσο στα Viper όσο και στα Rafale.

Όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Newpost οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα είχαν παρουσιάσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την πρότασή τους για την Ελλάδα. Η οποία αφορά 20 μαχητικά F-35 Lightning II με κόστος περίπου 3,5 δις δολάρια. Με τις υποδομές και την εκπαίδευση να περιλαμβάνονται στην προσφορά. Ενώ ο οπλισμός θα επιβαρύνει επιπλέον την Αθήνα και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον. Και μάλιστα οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν έτοιμοι εάν η Ελλάδα συμφωνήσει το πρώτο από τα 20 μαχητικά να παραδοθεί στη HAF το 2026 ενώ το τελευταίο πέντε χρόνια αργότερα το 2031.

Η απόφαση όμως της Γερμανίας να μπει άμεσα στο πρόγραμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αλλάζει τα δεδομένα ειδικά εάν η Luftwaffe προχωρήσει σε απόκτηση μεγάλου αριθμού F-35. Αφού ήδη η ζήτηση για το stealth μαχητικό φαίνεται να εκτινάσσεται. Την ίδια ώρα πάντως η Αθήνα καθυστερεί ακόμα και την αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών F-16 block 50.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail