Πόσες απώλειες σε προσωπικό έχουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία;

Στις 2 Μαρτίου, εβδόμη ημέρα του πολέμου, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν επισήμως απώλειες 498 νεκρών και 1.597 τραυματιών. Δεν αναφέρθηκαν στοιχεία για αγνοουμένους, δηλαδή πιθανούς αιχμαλώτους ή νεκρούς. Αν υποθέσουμε ότι τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στις επίσημες αναφορές απωλειών μέχρι και την προηγουμένη, έκτη ημέρα επιχειρήσεων, στατιστική προσέγγιση οδηγεί χονδρικώς σε ημερήσιο ρυθμό απωλειών 85 νεκρών και 265 τραυματιών. Αναγωγή των στοιχείων αυτών σε 15 ημέρες επιχειρήσεων, διαμορφώνει απώλειες 1.275 νεκρών συν 3.975 τραυματιών περίπου και 5.250 συνολικώς.

Από: doureios.com / Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η απλή στατιστική εξαγωγή ενός τέτοιου αποτελέσματος, πάσχει φυσικά εξαιτίας παραγόντων που μεταβάλλουν καθημερινώς την φυσιογνωμία και την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων. Τέτοιοι παράγοντες είναι η αναπροσαρμογή τακτικών από την ανάλυση εσφαλμένων πρακτικών και διαδικασιών, πιθανή συνολική μεταβολή της τακτικής λόγω επιχειρησιακών αδυναμιών, η φυσιολογική φθορά του αντιπάλου κι ως εκ τούτου η απομείωση της ισχύος πυρός του κ.λπ. Επιπλέον, παράγοντες διαφοροποιήσεως της αναλογίας απωλειών υγείας μεταξύ νεκρών και τραυματιών, μπορεί να είναι η ανεπαρκής υγειονομική υποστήριξη, όσο και οι ευκολίες σε μέσα και διαδικασίες ταχείας εκκενώσεως τραυματιών προς τα χειρουργεία εκστρατείας. Ωστόσο, η στατιστική προσέγγιση, μπορεί να δώσει μια σχετικώς ικανοποιητική εικόνα των πραγμάτων σε αριθμούς.

Προπολεμικές εκτιμήσεις για την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων πέριξ Ουκρανίας, έκαναν λόγο για συνολικό δυναμικό 150.000-175.000 ανδρών. Επομένως, τα ανωτέρω κατά προσέγγιση νούμερα, αναλογούν σε συνολικές απώλειες υγείας 3,5% στην πρώτη και 3% στην δεύτερη περίπτωση.

 
Στις 8 Μαρτίου, έξι ημέρες μετά την ανακοίνωση των Ρώσων περί απωλειών υγείας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) των ΗΠΑ, Αντιστράτηγος Σκοτ Μπερριέρ, παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, την καλύτερη εκτίμηση περί ρωσικών απωλειών μέχρι τότε. Ο διευθυντής μίλησε για απώλειες «κάπου μεταξύ 2.000-4.000» σε νεκρούς, επεσήμανε όμως ότι επρόκειτο για μικρής αξιοπιστίας εκτίμηση, καθώς εξήχθη βάσει συνδυασμού πηγών πληροφοριών όσο και ανοικτών πηγών. Αυτή η έντιμη τοποθέτηση, γέρνει την εικόνα περισσότερο στην αποδοχή εκτιμήσεως βάσει των πρώτων στοιχείων που παρουσίασαν επισήμως οι Ρώσοι.

Πρέπει να τονιστεί, ότι η υποτίμηση επισήμων στοιχείων που δημοσιοποιεί ένας στρατός για τις απώλειές του, είναι εν γένει εσφαλμένη. Κανείς στρατός δεν “κρύβει” τις απώλειές του, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απλώς εθνική ατιμία και προσβολή στους πεσόντες – τραυματίες – αγνοουμένους και τις οικογένειές τους.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για πρόκληση συνολικών απωλειών πλέον των 12.000 στους Ρώσους. Εκείνο το διάστημα, στις 7 Μαρτίου, ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμύνης, δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι ανήρχοντο σε 2.000, ένα νούμερο που μπορεί να κριθεί “ρεαλιστικό”, αν και είναι συνήθης πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις μεταξύ εμπολέμων, η διόγκωση των αριθμών.


Εάν δεχθούμε ότι ο αριθμός των Ρώσων αιχμαλώτων παρουσιάζεται διπλασιασμένος, τότε στην ανωτέρω ενδεικτική εκτίμηση 5.250 απωλειών υγείας (νεκροί και τραυματίες) το κατ’ εκτίμηση διαμορφωθέν νούμερο των 6.250 συνολικών απωλειών, αντιπροσωπεύει το 3,6% ως 4,2% των δυνάμεων εισβολής. Πρόκειται για μια συντηρητική αλλά ρεαλιστική εκτίμηση, κατά την κρίση μας. Το ποσοστό αυτό, μπορεί να χαρακτηριστεί από την ρωσική στρατιωτική ηγεσία τουλάχιστον ως ανησυχητικό. Ακόμη και αν δεχθούμε αριθμό αιχμαλώτων 2.000 άνδρες, το συνολικό ποσοστό ρωσικών απωλειών διαμορφώνεται δυνητικώς σε 4,2% ως 4,8%, που μάλλον δεν αναιρεί τον προηγούμενο χαρακτηρισμό μας.

Έχοντας προβεί σε αυτή την στατιστική εκτίμηση των ρωσικών απωλειών προσωπικού, είναι απαραίτητο να γίνει η πλήρης διάκριση με τις απώλειες άλλων ενόπλων σωμάτων που βρίσκονται στο πλευρό των ρωσικών τακτικών δυνάμεων. Αυτονοήτως, τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Μόσχα, αφορούν απώλειες υγείας προσωπικού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο. Δεν περιλαμβάνουν απώλειες των ενόπλων αποσχιστών του Ντονμπάς, που συμμετέχουν κι αυτοί στις επιχειρήσεις. Μπορεί βασίμως να υποθέσει κανείς, ότι οι δυνάμεις των αποσχιστών υφίστανται σημαντικές απώλειες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail