Καταπατημένα ακίνητα: Πώς θα μπει τάξη στο χάος – Πώς θα δίδονται οι τίτλοι κυριότητας

Να επιλύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει το Δημόσιο, τακτοποιώντας το χάος που επικρατεί με τα καταπατημένα ακίνητα, οικισμούς και γαίες, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο που θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση. Ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι διττός: πρώτον να αξιοποιήσει αυτό το μεγάλο κομμάτι της Δημόσιας περιουσίας, το οποίο επί χρόνια είναι παντελώς ανεκμετάλλευτο και δεύτερον να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς δύναται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Από sofokleousin.gr

Για να το πετύχει αυτό το οικονομικό επιτελείο θεσπίζει ένα πλαίσιο κινήτρων προς τους καταπατητές, οι οποίοι θα μπορούν να αποκτούν τους τίτλους κυριότητας των ακινήτων, έναντι ενός τιμήματος το οποίο θα διαμορφώνεται υπό  συγκεκριμένα κριτήρια. Το σημείο «κλειδί» για το υπολογισμό της αξίας του τίτλου κυριότητας, θα είναι η τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου. Παράλληλα στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων, θα προσφέρεται και έκπτωση η οποία θα υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων: τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή. 

Θα δίδεται, μάλιστα, η δυνατότητα στον καταπατητή να εξοφλεί το τίμημα σε δόσεις, που κατά περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 100, ενώ θα προβλέπονται εκπτώσεις σ’ όσους εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις. Επίσης,  αισθητά χαμηλό θα είναι το τίμημα για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. 

Η εξαγορά ακινήτου δεν θα είναι δυνατή, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, που αφορούν θέματα σχετικά με την εθνική άμυνα, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγείας ή άλλη αιτιολογημένη κρατική ανάγκη.

Επιπρόσθετα εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:

  • εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλουν ρυμοτομία
  • εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση.
  • κείνται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας.
  • εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χάος στην Αττική!

Τη μερίδα του λέοντος, αναφορικά με τα καταπατημένα ακίνητα, την έχει η Αττική, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 80% των δημοσίων ακινήτων Αττική είναι καταπατημένο!  

Στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλία, τα καταπατημένα δημόσια κτήματα υπολογίζονται ότι φτάνουν τα 70%. Σ’ όλο το Αιγαίο η αυθαίρετη κατοχή γης που ανήκει στο κράτος είναι άνω του 50%, ενώ και στην Πελοπόννησο τα καταγεγραμμένα δημόσια ακίνητα που έχουν καταπατηθεί ξεπερνούν τα 3.000.

Παράλληλα,  η κυβέρνηση, εντός του 2022, θα «τρέξει» το πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής, ταξινόμησης και επεξεργασίας όλης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) με στόχο την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail