Σπάνε τα ρεκόρ οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ καθώς ο Μπάιντεν απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Collage: newsbeezer.com

Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία στις 8 Μαρτίου, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό ρεκόρ. Αν και ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στους Αμερικανούς πέρυσι πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέφτουν κατακόρυφα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς οι βιομηχανίες και οι μεταφορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου οικονομικά χωρίς πρώτες ύλες από τη Ρωσία.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Μπάιντεν υπολόγισε εσφαλμένα πόσο ανταποκρινόμενες άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου θα ήταν στη νέα πραγματικότητα του αποκλεισμού της Ρωσίας από την αμερικανική αγορά ενέργειας. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σεΐχης των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ αλ Ναχιάν αρνήθηκαν να μιλήσουν με τον Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει διεθνή υποστήριξη για την Ουκρανία και να περιορίσει την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

«Υπήρχε κάποια προσδοκία για ένα τηλεφώνημα, αλλά δε συνέβη», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σχετικά με το ενδεχόμενο συζητήσεων μεταξύ του πρίγκιπα Μοχάμεντ και του Μπάιντεν. «Ήταν μέρος της ενεργοποίησης του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας».

Με αυτήν την αποτυχία, ο Μπάιντεν ήλπιζε ακόμη και ταπεινωτικά ότι η Βενεζουέλα, μια από τις πιο στοχευμένες χώρες με κυρώσεις των ΗΠΑ, θα μπορούσε να καλύψει το χάσμα που έχει προκαλέσει το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. Υπενθυμίζεται πως ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στη Βενεζουέλα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου με την ελπίδα ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα 245.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία.

Ο Χοσέ Τόρο Χάρντι, Βενεζουέλας οικονομολόγος, είπε στο Forbes ότι «η Βενεζουέλα δεν μπορεί να συνεισφέρει πολύ, η βιομηχανία πετρελαίου της έχει καταστραφεί». Σύμφωνα με τον Χάρντι, θα χρειαστούν περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια επένδυσης και επτά έως οκτώ χρόνια για να επαναφέρει την παραγωγή της Βενεζουέλας στα 3,5 εκατομμύρια bpd που εξόρυζε το 1998.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος αρνήθηκε στις 9 Μαρτίου ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για να συζητήσει για το πετρέλαιο. Όμως, δεδομένης της συνεχούς παραπληροφόρησης των ΗΠΑ – ακόμη και ως αναποφάσιστες για τους ισχυρισμούς τους για εγκαταστάσεις βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το πετρέλαιο δε συζητήθηκε, ειδικά σε μια εποχή που υπάρχει τεράστιο κενό στην αμερικανική αγορά και οι τιμές σπάνε διαδοχικά ρεκόρ.

Στις 9 Μαρτίου, το κόστος για ένα γαλόνι καυσίμου ήταν 4,25 δολάρια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών των 4,11 δολαρίων που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2008. Μόνο μια μέρα αργότερα, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 7 σεντ στα 4,32 δολάρια το γαλόνι, φτάνοντας ένα άλλο υψηλό όλων των εποχών.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC+) για την αύξηση της τιμής, ειδικά καθώς ο όμιλος αποφάσισε προηγουμένως να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 400.000 bpd, αλλά σταδιακά επέστρεψε στο κανονικό μετά τη μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία πέρυσι. Το Νοέμβριο του 2021, ο Μπάιντεν είπε «[Αυτό] είναι συνέπεια της, μέχρι στιγμής, άρνησης της Ρωσίας ή των χωρών του ΟΠΕΚ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο».

Παρά την καταγγελία του Μπάιντεν, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία τήρησαν ενιαία στάση κατά της αμερικανικής πίεσης, υποστηρίζοντας πως η παραγωγή δεν πρέπει να αυξηθεί επειδή ο κίνδυνος υπερπροσφοράς πετρελαίου ήταν υπαρκτός. Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι δε θα εμφανιστεί υπερπροσφορά και υποσχέθηκε να μειώσει απότομα τις τιμές του φυσικού αερίου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – κάτι στο οποίο φαινομενικά έχει ήδη αποτύχει.

Με το αργό πετρέλαιο να είναι το κύριο συστατικό της βενζίνης, αντιπροσωπεύοντας το 56% του κόστους των καυσίμων στα πρατήρια καυσίμων, η απόφαση του Μπάιντεν να απαγορεύσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έχει και θα συνεχίσει να πλήττει τους απλούς Αμερικανούς. Αν και οι ΗΠΑ είναι επίσης μεγάλη παραγωγός πετρελαίου, η Ρωσία παράγει βαρύτερες και πιο πυκνές σε θείο πρώτες ύλες, τις οποίες τα διυλιστήρια των ΗΠΑ επεξεργάζονται στη συνέχεια σε βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ βασίζονταν προηγουμένως στη Ρωσία για να εξασφαλίσουν ισορροπία προσφοράς και ζήτησης για διυλιστήρια. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και τερμάτισε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Η Ουάσιγκτον μαθαίνει τώρα ότι δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις και στη συνέχεια να αφαιρέσει κυρώσεις σε χώρες παραγωγής πετρελαίου κατά βούληση και ανάλογα με τις γεωπολιτικές προτεραιότητές τους για την ημέρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ρωσική ενεργειακή απαγόρευση του Μπάιντεν είναι τολμηρή, τόσο τολμηρή στην πραγματικότητα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να την ανταποδώσει. Αντίθετα, στις 9 Μαρτίου, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους πολίτες «να χαμηλώσουν τη ζέστη στα σπίτια τους. Ο καθένας πρέπει να κάνει ατομική προσπάθεια όσον αφορά τη μείωση της χρήσης».

Ωστόσο, την ίδια εβδομάδα που ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους πολίτες «να χαμηλώσουν τη ζέστη στα σπίτια τους», οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του θερμότερου μεσογειακού νότου, έπεσαν σε βαθμούς υπό το μηδέν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε κριτική στις αποφάσεις του Μπάιντεν, λέγοντας: «Μόλις επιβεβαίωσα ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δε θα συνταχθεί μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μποϊκοτάρισμα του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως συνήθως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν εκεί έξω μόνες, τις οποίες εκμεταλλεύεται η Ευρώπη, καθώς τις υπερασπιζόμαστε, ενώ διαβάζουμε στα Fake News πώς όλοι συγκεντρώθηκαν υπό τον Μπάιντεν για να πολεμήσουν τη Ρωσία».

Αν και η Βουλή ψήφισε νομοθεσία μία ημέρα μετά την εκτελεστική απόφαση του Μπάιντεν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών πηγών από τις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν τις πλήρεις επιπτώσεις όταν η καθημερινή ζωή του μέσου Αμερικανού πολίτη είναι οικονομικά πιο δύσκολη λόγω της ανόδου των εξόδων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μπάιντεν βάζει ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα, ειδικά εάν η Ρωσία καταφέρει να επιβιώσει από την οικονομική καταιγίδα που αντιμετωπίζει, κάτι που το Κρεμλίνο αισθάνεται σίγουρο ότι μπορεί να κάνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail