Χαρίζονται 5 δισ. από τις επιστρεπτέες προκαταβολές!

Παρατείνεται μέχρι την 31η Μαΐου 2022, η προθεσμία εφάπαξ αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, με επιπλέον έκπτωση 15%, επί των αναλογούμενων ποσών.

Από: sofokleousin.gr

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων των επιχειρηματιών εν μέσω του σαρωτικού κύματος της ακρίβειας.

Ταυτόχρονα, η απόφαση θα επικυρώσει την αύξηση των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής από 60 σε 96 δόσεις.

Συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ.

Η αρχική προθεσμία για την εφάπαξ αποπληρωμή των κρατικών δανείων, έληγε στις 31 Μαρτίου, αλλά παρατείνεται έως την 31η Μαΐου.

Επίσης από τον Ιούνιο του 2022, θα αρχίσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε έως και 96 δόσεις, αντί των 60 δόσεων που ίσχυε έως τώρα.

Μέχρι τον Μάιο, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές τα ποσά που αναλογούν, μετά από το «κούρεμα» που γίνεται ανάλογα με το χρόνο που έλαβαν την ενίσχυση και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται.

Ειδικότερα, το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν οι λήπτες, θα εμφανιστεί, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ  στην επιλογή "myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή".

Κατόπιν ο λήπτης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κληθεί αν επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί, θα το εξοφλήσει εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαΐου ή θα το εξοφλήσει σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.

Τι θα επιστραφεί

Τα ποσά θα είναι υπολογισμένα με έκπτωση, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που έχει υποστεί κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, oι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail