Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να διαλύσει την Ουκρανία σε κομμάτια

Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία έχει γίνει πολύ ανθυγιεινή πρόσφατα. Για κάποιο λόγο, οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποθέτουν ότι η επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι δεδομένη. Αυτές τις μέρες, γίναμε μάρτυρες μιας σειράς παράξενων ενεργειών μέσω της διπλωματικής γραμμής.

Alexander Shtorm - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Δυτικοί διπλωμάτες φεύγουν από το Κίεβο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε την «εκκένωση» του διπλωματικού προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους από την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα, η Washington Post, επικαλούμενη επίσημη επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, έγραψε:

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την αποχώρηση όλων των μελών των οικογενειών του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας που υπηρετεί στο Κίεβο την Κυριακή, επικαλούμενο την «απειλή της ρωσικής στρατιωτικής δράσης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε επίσης σε μη απαραίτητο προσωπικό ότι μπορεί να φύγει από τη χώρα».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε παρόμοια δήλωση μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών «εκκενώνει» το προσωπικό του με την εξής διατύπωση:


«Κάποιο προσωπικό και εξαρτώμενα μέλη της πρεσβείας αποσύρονται από το Κίεβο ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία. Η βρετανική πρεσβεία παραμένει ανοιχτή και θα συνεχίσει να εκτελεί ουσιαστικές εργασίες».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι New York Times κατηγόρησαν τη Ρωσία για την ίδια κίνηση. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, Ρώσοι διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψαν προσωρινά το Κίεβο στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου.
Πιθανές προκλήσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας

Ωστόσο, η απόφαση για «εκκένωση» Αμερικανών διπλωματών από το Κίεβο, φυσικά, εγείρει εύλογα ερωτήματα. Πολλοί αναρωτιούνται τώρα τι σχεδιάζουν να κάνουν οι ΗΠΑ και άλλοι «δυτικοί εταίροι» όσον αφορά τις στρατιωτικές προκλήσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια σειρά από προκλήσεις κοντά στα σύνορα των αποσχισμένων δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoygu ανακοίνωσε την παρουσία περίπου 120 «στρατιωτικών εκπαιδευτών» από αμερικανικά PMCs στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σύνορα των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, «παραδόθηκαν άρματα μάχης με άγνωστα χημικά συστατικά για να διαπράξουν προκλήσεις στον οικισμό Avdiivka και Krasny Lyman».

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να θυμίσουμε την ομιλία του γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ο οποίος είπε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους:

«Έχουμε πράγματι πληροφορίες που δείχνουν πως η Ρωσία εργάζεται ήδη ενεργά για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια πιθανή εισβολή, για μια κίνηση στην Ουκρανία».

Ο Alexander Pavlyuk, ο διοικητής των κοινών δυνάμεων της Ουκρανίας, ήταν ακόμη πιο εύγλωττος όταν τόνισε σε συνέντευξή του στους Times ότι οι Ουκρανοί θα έσκιζαν τους Ρώσους με γυμνά χέρια στο Donbass.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες του υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όλα δείχνουν να οδηγούν σε μια επιχείρηση, στην οποία Βρετανοί ή Αμερικανοί σαμποτέρ θα κάνουν προβοκάτσια στην περιοχή των αποσχισμένων δημοκρατιών. Φαίνεται επίσης πως πρόκειται να είναι μια μεγάλη πρόκληση, επειδή τόσο οι βρετανικές όσο και οι αμερικανικές πρεσβείες στο Κίεβο έχουν εκκενωθεί.

Η μεγάλη αναδιάταξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας, δηλαδή στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υποδηλώνει επίσης μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Φαίνεται ότι η όλη κατάσταση οδηγεί στο ξέσπασμα ενός άλλου πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι μιλάει για την ανάγκη ο ουκρανικός στρατός να προχωρήσει στην επίθεση για να επιστρέψει τα εδάφη που έχασε η Ουκρανία το 2014.
 
Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία

Σε αυτήν την κατάσταση, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να αποτρέψει άλλη μια σφαγή στο Donbass που η Δύση περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία.

Η Ρωσία μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, και δεν οραματίζονται όλα ένα στρατιωτικό σενάριο.

Για παράδειγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ως κυρίαρχα εδάφη, ανεξάρτητα κράτη για να προωθήσει την επείγουσα ένταξή τους στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Αυτή η οργάνωση αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στις αρχές Ιανουαρίου στην καταστολή της εξέγερσης στο Καζακστάν.

Μια άλλη, πιο ριζοσπαστική μέθοδος είναι να συμπεριληφθούν οι μη αναγνωρισμένες λαϊκές δημοκρατίες στη δομή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτά τα δύο βήματα θα θάψουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τη μορφή του Μινσκ, αλλά ούτως ή άλλως έχει έρθει σε αδιέξοδο: η ουκρανική διοίκηση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις των συμφωνιών του Μινσκ.

Φαίνεται ότι η κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει τις αποσχισθείσες δημοκρατίες θα δροσίσει την στρατιωτική θέρμη του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντιπαράθεση μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μια πυρηνική σύγκρουση που δε θα έχει νικητές.

Υπάρχουν, φυσικά, ενδιάμεσοι τρόποι: η Ρωσία θα μπορούσε να καταστήσει τις «λαϊκές δημοκρατίες» μέρος της Ρωσίας προσωρινά, για να τις προστατεύσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στη συνέχεια, η Ρωσία θα μπορούσε να αναγνωρίσει αυτά τα εδάφη ως ουκρανικά, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα τηρήσει τις Συμφωνίες του Μινσκ.

Οι Συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν μια συνταγματική μεταρρύθμιση της Ουκρανίας για την ομοσπονδιοποίηση του κράτους και την παροχή ευρειών δικαιωμάτων αυτονομίας στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Όσον αφορά τα στρατιωτικά σενάρια, πολλοί αναλυτές ήδη προσπαθούν να προβλέψουν τη ρωσική τακτική και στρατηγική σε περίπτωση σύγκρουσης.

"Ποιος είπε ότι η Ρωσία θα στείλει στρατεύματα, πεζικό ή μια αρμάδα αρμάτων μάχης στην Ουκρανία; Δε χρειάζεται να το κάνει, καθώς η Ρωσία διαθέτει εξαιρετικά αποτελεσματικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συστήματα MLRS και πυραυλικά συγκροτήματα, όπως πυραύλους Caliber και Iskander. Υπάρχουν επίσης συστήματα Buk, Tor, S-300 και S-400 που αχρηστεύουν τα εχθρικά αεροσκάφη, για να μην αναφέρουμε τους στόλους της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, που «κλείνουν» λιμάνια".

Ταυτόχρονα, το σενάριο μιας πλήρους στρατιωτικής επέμβασης περιλαμβάνει και διάφορες επιλογές.
Ο ρωσικός στρατός θα περιοριστεί μόνο στην επικράτεια των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της γειτονικής περιοχής Χάρκοβο, όπου τα φιλορωσικά αισθήματα είναι επίσης εξαιρετικά έντονα.
 
Το δεύτερο σενάριο επιτρέπει την ένταξη ολόκληρης της αριστερής όχθης της Ουκρανίας κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου στη Ρωσία. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό φυσικό υδάτινο φράγμα για τις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο αποκλεισμός της Κριμαίας, από τον οποίο υποφέρει η χερσόνησος χρόνια τώρα, θα αρθεί οριστικά πλήρως.
 
Η πιο τολμηρή επιλογή είναι να σταματήσουμε στα σύνορα του 1938. Σε αυτή την περίπτωση, η Ουκρανία θα μείνει μόνο με τις δυτικές περιοχές της.

Περιττό να αναφέρουμε ότι όλα αυτά θα προκαλέσουν ένα τσουνάμι κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πόσο μάλλον πολεμικές δηλώσεις, κροτίδες και άλλες παγκόσμιες διαδικασίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ρωσία.

Συνολικά, εάν ο ουκρανικός στρατός εισβάλει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η Ρωσία δεν θα έχει τίποτα να χάσει. Οι κυρώσεις θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail