Ξεχάστε τη Διπλωματία… Η Ρωσία πρέπει να αποφύγει την τοξική Βρετανή υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας

Η Ρωσία δεν πρέπει να δώσει σε τέτοιους ανθρώπους την ευκαιρία να προσβάλλουν με την προκλητική ατζέντα τους.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας έτυχε μιας παγερής υποδοχής στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. Η συγκρατημένη στάση είναι κατανοητή γιατί ο Τρας δεν έχει δείξει κανέναν σεβασμό στη Ρωσία ή οποιαδήποτε προσπάθεια γνήσιας διπλωματίας. Η ανιαρή πολεμοχαρής και αλαζονική συμπεριφορά της θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί με την άρνηση της εισόδου της στη Ρωσία.

Editorial - strategic-culture.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Ομολογουμένως, στον κόσμο της διπλωματίας υποτίθεται ότι οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές και συνιστάται η απαγόρευση της λέξης «όχι». Έτσι, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως η ρωσική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί την κορυφαία διπλωμάτη της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ωστόσο, η Λιζ Τρας έχει δείξει πως είναι θεαματικά ακατάλληλη ως διπλωμάτης. Εδώ και εβδομάδες, εντείνει την πολεμική ρητορική προς τη Ρωσία, κατηγορώντας την αβάσιμα ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Το επώνυμό της μεταφράζεται στη ρωσική γλώσσα ως «patsy» και σίγουρα έχει αποδείξει μια τόσο αμφίβολη ιδιότητα από την επανειλημμένη απόλαυσή της στην άσκοπη αγγλοαμερικανική προπαγάνδα. Αυτή η προπαγάνδα έκοψε απερίσκεπτα τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία με τη Ρωσία. Η απερισκεψία υποκινεί τη σύγκρουση και τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη. Αναμφισβήτητα, η Τρας και οι όμοιοί της θα πρέπει να διωχθούν για υποκίνηση, όχι να υποτιμηθούν.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στάθηκε με ψυχρότητα απέναντι στη Βρετανίδα ομόλογό του όταν έφτασε στη Μόσχα την Πέμπτη. Ο Λαβρόφ είπε ότι οι διαλέξεις και οι απειλές προς τη Ρωσία, όπως αυτές που η Τρας πουλούσε εδώ και εβδομάδες, είναι αδιέξοδος δρόμος. Η Τρας συνέχισε να κάνει προκλητικές και αδαείς δηλώσεις ενώ βρισκόταν στη Μόσχα, καλώντας τη Ρωσία να «αποκλιμακωθεί» και «να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες».

Η ντροπιαστική έλλειψη προετοιμασίας της Βρετανίδας υπουργού αποκαλύφθηκε όταν ο Λαβρόφ σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους ρώτησε ειρωνικά την Τρας αν η Βρετανία αναγνώριζε την κυριαρχία της Ρωσίας στο Ροστόφ και στο Βορόνεζ. Βρίσκονται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας όπου υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις. Η Τρας φέρεται να απάντησε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτές τις περιοχές». Προφανώς, τις μπέρδεψε ότι ήταν στην Ουκρανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανή διπλωμάτης στερείται βασικών γνώσεων όταν υποτίθεται πως θα ηγηθεί για θέματα. Πρόσφατα, ενώ βρισκόταν σε μια περιοδεία στην Αυστραλία, η Τρας μίλησε για τη μεσαιωνική ιστορία της Ρωσίας του Κιέβου δηλώνοντας ότι οι «Ουκρανοί» υπερασπίστηκαν την επικράτειά τους από «εισβολές των Μογγόλων στους Τατάρους», προφανώς μη συνειδητοποιώντας ότι τα γεγονότα του 13ου αιώνα ήταν μέρος του ενός «Μογγολο-ταταρικού ζυγού» που επιβλήθηκε σε αρκετούς σλαβικούς λαούς.

Δυστυχώς, η Τρας είναι πιο ικανή στο showboating παρά στη γνήσια διπλωματία. Έχει μια τάση για φωτογράφιση και όχι πολιτική. Όταν βρέθηκε στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ήταν ντυμένη στα μαύρα και φορούσε ένα παραδοσιακό ρωσικό γούνινο καπέλο. Οι σχολιαστές παρατήρησαν ότι η ενδυμασία δεν ήταν κατάλληλη για τον ασυνήθιστα ήπιο καιρό και πως η Τρας προσπαθούσε να ξυπνήσει αναμνήσεις της τρομερής Βρετανίδας ηγέτιδας, Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα το 1987 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Πράγματι, υπάρχουν ανοιχτές εικασίες στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Τρας έχει το βλέμμα της να αναλάβει πρωθυπουργός σε περίπτωση εκδίωξης του Μπόρις Τζόνσον από την Ντάουνινγκ Στριτ λόγω της σκανδαλοθηρικής θητείας του. Πριν φύγει για τη Ρωσία, η Τρας έκανε προκλητικά σχόλια για το πώς θα προειδοποιούσε τη Μόσχα να «αποκλιμακώσει».

Η αντίθεση ήταν εμφανής με την προηγούμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα τη Δευτέρα. Ο Μακρόν είπε ότι είχε «πλούσιες και ουσιαστικές» συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάστημα πέντε ωρών. Δεν υπήρχαν υψηλά τελεσίγραφα ή ψευδείς απαιτήσεις. Αντιθέτως, έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση στις εντάσεις μεταξύ του μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Μέρος του ψηφίσματος περιλαμβάνει την κατάλληλη κατανόηση των στρατηγικών ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια σε σχέση με την ιστορική, αδιάκοπη επέκταση του ΝΑΤΟ και, δεύτερον, την εξεύρεση επείγουσας ειρηνικής διευθέτησης του οκταετούς ουκρανικού εμφυλίου πολέμου. Τουλάχιστον ο Μακρόν έδειξε κατανόηση και σεβασμό για την προοπτική της Ρωσίας.

Αντίθετα, ο Λαβρόφ έπρεπε προφανώς να εξηγήσει στην Τρας γιατί η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται επειδή το καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ αρνείται να εφαρμόσει τις νομικά δεσμευτικές του υποχρεώσεις για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2015.

Το καθαρό συμπέρασμα είναι ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά το διάλογο με τη Μόσχα για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν να «εκτονώσουν τις εντάσεις». Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Ο αγγλοαμερικανικός άξονας έχει υποκινήσει εντάσεις και μια αίσθηση κρίσης που διατρέχει τον κίνδυνο ανοιχτού πολέμου. Αυτός ο άξονας έχει αυξήσει σημαντικά την προμήθεια όπλων και αποστολής ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας έτσι το καθεστώς του Κιέβου να απορρίψει μια ειρηνική πορεία. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν στρατιωτικοποιήσει την Ανατολική Ευρώπη με άνευ προηγουμένου αναπτύξεις στρατευμάτων, πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών. Ενώ η Τρας βρισκόταν στη Μόσχα, το επίσημο αφεντικό της Boris Johnson βρισκόταν στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία και επιθεωρούσε Βρετανικά στρατεύματα που μόλις είχαν φτάσει για να «υπερασπιστούν» την Πολωνία και την Ανατολική Ευρώπη από την υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα.

Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι οι σημερινοί Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι είναι ανίκανοι ή απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε γνήσια διπλωματία με τη Ρωσία για να βρουν μια ειρηνική λύση και ένα modus vivendi απαλλαγμένο από την ιδεολογία του Ψυχρού Πολέμου. Η Λιζ Τρας είναι περισσότερο πρόσωπο προπαγάνδας και πολεμοχαρής παρά ένας καλόπιστος απεσταλμένος που έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει κατανόηση και να βελτιώσει τις σχέσεις.

Η Ρωσία δεν πρέπει να δώσει σε τέτοιους ανθρώπους την ευκαιρία να προσβάλλουν με την προκλητική ατζέντα τους. Για τέτοιους ανθρώπους, μια κλειστή πόρτα και το Nyet είναι κατάλληλες εξαιρέσεις στη διπλωματία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail