Ολες οι μειώσεις φόρων που έρχονται

Μειώσεις φόρων που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2023 για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ο λόγος για τη μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση της στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, τη μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη μονιμοποίηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρας για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. "Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μελλοντικά θα προχωρήσουμε και σε νέες μειώσεις φόρων, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών".

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα εξής αγαθά και υπηρεσίες:

- Στο τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

- Στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

- Στην εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

- Στον πολιτισμό: Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Ο λόγος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογούμενων που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 22 ευρώ το οποίο φθάνει έως και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 88 ευρώ ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.

Σήμερα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται:

Α) Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Β) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Γ) Τα καθαρά κέρδη του 2021 από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας τα οποία θα δηλωθούν φέτος.

Δ) Τα ενοίκια ακινήτων που εισπράχθηκαν το 2021 και θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ε) Τα μερίσματα, οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων repos/ reverse repos, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν φέτος.

Ασφαλιστικές εισφορές

Μονιμοποίηση των μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail