Γιατί η στάση της Κίνας απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση πυραύλων είναι ρεαλιστική

Αυτά τα μέλη της Κοινότητας Alt-Media (AMC) [εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης] που φαντασιώνονται μια λεγόμενη «συμμαχία» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας μπορεί να ήταν πολύ απογοητευμένα από την πραγματιστική στάση του Πεκίνου απέναντι στην αδήλωτη πυραυλική κρίση που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αντί να πάρει σταθερά το μέρος της Ρωσίας, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «Καλούμε όλα τα μέρη να παραμείνουν ήρεμα και να απόσχουν να κάνουν πράγματα που προκαλούν εντάσεις και προωθούν την κρίση… Η νέα συμφωνία του Μινσκ, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ένα θεμελιώδες πολιτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη και θα πρέπει να εφαρμόζεται αποτελεσματικά». Αυτή η θέση απαιτεί περαιτέρω διευκρίνιση για να εκτιμηθεί καλύτερα.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα και η Ρωσία είναι εξαιρετικά στενοί στρατηγικοί εταίροι που αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίση και με σεβασμό. Δεν είναι, ωστόσο, «σύμμαχοι» όπως κάποιοι έχουν φανταστεί. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ το επιβεβαίωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας εκτενούς συνέντευξης στο TASS. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Δεν έχουμε στρατιωτική συμμαχία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και κανείς δεν αγωνίζεται για αυτό». Αυτή είναι μια ακριβής απεικόνιση των σχέσεών τους, καθώς κανένας από τους δύο δεν είναι διατεθειμένος να έχει τους στρατιώτες του να πολεμήσουν, να θυσιαστούν και ενδεχομένως να πεθάνουν για τον άλλον στην αντίθετη πλευρά της Ευρασίας.

Ο γράφων εξήγησε εκτενέστερα το γιατί στην απάντησή του στην τρίτη ερώτηση που του έγινε πρόσφατα σε συνέντευξή του σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το θέμα είναι ότι κανείς δε θα έπρεπε να περίμενε ότι η Κίνα θα έπαιρνε ξεκάθαρα το μέρος της Ρωσίας, καθώς οι δύο δεν είναι «σύμμαχοι» αλλά στενοί στρατηγικοί εταίροι. Επιπλέον, τέτοιες ψευδείς προσδοκίες μιλούν για την ανακριβή κατανόηση της σύγχρονης κινεζικής διπλωματίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία αποφεύγει με οξυδέρκεια να πάρει θέση σε οποιαδήποτε διαφορά, αντίθετα καλεί πάντα όλα τα μέρη να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και υπενθυμίζοντας σε όλους το διεθνές δίκαιο. Αυτό ακριβώς έκανε σε σχέση με την αδήλωτη πυραυλική κρίση που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η Κίνα έχει εξαιρετικά στενούς δεσμούς με την Ουκρανία παρά το επενδυτικό σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ από πέρυσι. Η απόρριψη της αντίληψης ότι παίρνουμε το μέρος της Ρωσίας σε αυτό το ευρύτερο ζήτημα θα μπορούσε να είχε κάνει την Ουκρανία και άλλους να θεωρήσουν την Κίνα ως κομματικό παίκτη και ως εκ τούτου έναν αναξιόπιστο επενδυτικό εταίρο. Η Λαϊκή Δημοκρατία θέλει να αποφύγει να εκπέμψει τέτοια οπτικά σήματα με κάθε κόστος. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι περισσότερες ιστορίες πληροφοριακού πολέμου που χρησιμοποιούνται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες επιχειρούν να φέρουν σφήνες μεταξύ της Κίνας και των πολλών εταίρων του Belt & Road Initiative (BRI).

Υπάρχει κάποια πιο σχετική εικόνα που θα πρέπει επίσης να μοιραστεί με τον αναγνώστη, προκειμένου να βελτιωθεί η κατανόησή του για τη Ρωσο-Κινεζική Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Σε αντίθεση με τις ψευδείς αντιλήψεις τους που τις τροφοδοτούν οι δημαγωγοί της Alt-Media όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ευσεβείς πολιτικές φαντασιώσεις τους, η Μόσχα επίσης δεν παίρνει πλήρως το μέρος του Πεκίνου στις περιφερειακές διαμάχες. Για παράδειγμα, η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη υποστηρίζει πλήρως την στάση της Ινδίας έναντι του Κασμίρ, ειδικά την ανάκληση του άρθρου 370 τον Αύγουστο του 2019 που οδήγησε στο Νέο Δελχί να επιβεβαιώσει εκ νέου τις εδαφικές διεκδικήσεις του στο Ακσάι Τσιν που ελέγχεται από την Κίνα. Ο Ρώσος Πρέσβης στην Ινδία είπε μάλιστα πως οι απόψεις της χώρας του είναι «σχεδόν 100% ταυτόσημες με τις απόψεις της Ινδίας».

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σε μια κίνηση που εξέπληξε ακόμη και τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές των ρωσο-βιετναμέζικων σχέσεων, το επαναβεβαιωμένο σύμφωνο στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους που συμφωνήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου κατά την επίσκεψη του προέδρου της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Μόσχα αναφέρθηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο του Θάλασσα (UNCLOS) συνολικά τρεις φορές. Αυτό έγινε παρά τη διαφωνία της Κίνας με την απόφαση αυτού του παγκόσμιου οργανισμού πριν από μερικά χρόνια για την υποστήριξη των εδαφικών διεκδικήσεων των Φιλιππίνων. Σχετικά με αυτήν τη χώρα, η Ρωσία πουλά ακόμη και τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ BrahMos που παρήγαγε από κοινού με την Ινδία στις Φιλιππίνες, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια σφοδρή εδαφική διαμάχη με την Κίνα.

Αυτές είναι αντικειμενικά υπάρχουσες και εύκολα επαληθεύσιμες πολιτικές πραγματικότητες, οι οποίες ωστόσο είναι «αφηγηματικά άβολες» για όσους στην AMC ισχυρίζονται ψευδώς ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι «σύμμαχοι». Δεν είναι, δεν ήταν ποτέ, ούτε έχουν καμία επιθυμία να είναι. Είναι απλώς πολύ στενοί στρατηγικοί εταίροι. Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει ο ένας να πάρει το μέρος του άλλου σε περιφερειακές διαφορές, ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την εικόνα του ως ουδέτερου εταίρου εκεί, όπως θα έκανε η Κίνα που υποστηρίζει τη Ρωσία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) ή η Ρωσία που υποστηρίζει την Κίνα στην Νοτιοανατολική Ασία. Η στάση της Κίνας απέναντι στην κρίση στην Ευρώπη και η στάση της Ρωσίας απέναντι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι επομένως εξίσου ρεαλιστικές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail