Η Ρωσία συνεχίζει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν ενισχυμένες κυρώσεις

Collage: news.bitcoin.com
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε και πάλι δραστικά τις επενδύσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα απαλλάσσεται συστηματικά από αυτά τα χρεόγραφα από τότε που το ΝΑΤΟ υποκίνησε έναν πόλεμο στο Donbass το 2014 και επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή ματαίωσε τα σχέδια της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία. Οι τελευταίες απειλές για κυρώσεις σχετικά με την αμερικανική κρίση στην Ουκρανία μόνο θα επιταχύνουν τη διαδικασία αποδολαριοποίησης της Ρωσίας.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ρωσία μείωσε τις επενδύσεις της σε κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021. Τον Οκτώβριο ήταν 3,72 δισεκατομμύρια δολάρια και το Σεπτέμβριο ήταν 3,91 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα ομόλογα είναι ένα από τα κύρια χρηματοοικονομικά μέσα του Λευκού Οίκου για να συμβάλει στην αντιστάθμιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, οι τίτλοι που κατέχει η Ρωσία έχουν σχεδόν πουληθεί πλήρως. Το 2010-2013, οι ρωσικές επενδύσεις στο χρέος των ΗΠΑ ξεπερνούσαν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις τον Απρίλιο του 2014, άρχισαν να απαλλάσσονται από αυτά τα ομόλογα.

Το 2018, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ξεκίνησε ένα τεράστιο ξεπούλημα, μειώνοντας στο μισό το χαρτοφυλάκιό της στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε, το μερίδιο του Υπουργείου Οικονομικών στα ρωσικά αποθέματα χρυσού ουσιαστικά δεν έχει αυξηθεί. Οι επενδύσεις μπορεί να αυξάνονται ελαφρά κατά καιρούς, κάτι που είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου, αλλά σε γενικές γραμμές μειώνεται σταδιακά. Τα αμερικανικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν πλέον λιγότερο από το ένα τοις εκατό των διεθνών αποθεμάτων. Τα κεφάλαια που ξόδεψε η Ρωσία μεταφέρθηκαν σε χρυσό, ευρώ και γιουάν.

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία συνέχισε να πουλάει και τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτό είναι μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ ενόψει των αυστηρών κυρώσεων μετά τον πόλεμο του 2014 στο Ντονμπάς. Αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για το Δεκέμβριο του 2021, αναμένεται ότι μόλις δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία θα φανεί νέα μείωση στις επενδύσεις της Ρωσίας σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο σχηματισμός αποθεματικών δεν είναι μόνο θέμα σκοπιμότητας της αγοράς. Η διαφοροποίηση των νομισμάτων μακριά από το δολάριο ΗΠΑ αυξάνει την ανθεκτικότητα του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αμερικανικές πιέσεις. Με την απαλλαγή από το δημόσιο χρέος της Αμερικής, η Ρωσία μειώνει τις επιπτώσεις των κυρώσεων και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, κάτι απίστευτα σημαντικό καθώς ο Άξονας της Αγγλίας (ΗΠΑ-ΗΒ-Αυστραλία) κλιμακώνει τις εντάσεις του με τη Μόσχα για την Ουκρανία. Είναι ήδη σαφές πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί ξανά και η Ουάσιγκτον απειλεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, ακόμη και κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ευθέως.

Εν τω μεταξύ, ενώ το μερίδιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στα αποθέματα χρυσού έχει γίνει καθαρά συμβολικό, αυτό δε σημαίνει ότι όλα πρέπει να πουληθούν. Οι τίτλοι του Δημοσίου είναι περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας και μπορούν να μετατραπούν γρήγορα στα σημαντικότερα νομίσματα του κόσμου (όπως το ευρώ, η λίρα ή το γιουάν) και να πωληθούν ανά πάσα στιγμή. Είναι επίσης ένα βολικό εργαλείο για την εξασφάλιση υποχρεώσεων, για παράδειγμα, συναλλαγών σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών πληρωμών εξακολουθεί να γίνεται σε δολάρια ΗΠΑ, καθώς χρησιμεύει ως η κύρια χρηματοοικονομική ροή και ροή εμπορευμάτων στον κόσμο. Ένα άλλο πράγμα είναι πως η Ρωσία σκόπιμα απομακρύνεται από το συστημικό κίνδυνο, γι' αυτό και η πώληση ομολόγων δεν αφορά μόνο τη γεωπολιτική και τις κυρώσεις.

Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ εγείρει ερωτήματα για πολλούς επενδυτές καθώς υπάρχει ένα περίπλοκο τεράστιο και αυξανόμενο χρέος σχεδόν 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που συνεχίζει να αυξάνεται ανά δευτερόλεπτο. Τον περασμένο Αύγουστο, οι Αμερικανοί τάχθηκαν για άλλη μια φορά ενάντια στη νομοθεσία για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. Αυτός ο ελιγμός εμπόδισε τη χώρα να δανειστεί, αλλά μέχρι τότε, τα γραμμάτια του Δημοσίου είχαν ήδη ξεπεράσει το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας κατά 28,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε μια σειρά μεγάλων εκδόσεων κρατικών ομολόγων.

Ο δανεισμός χρημάτων στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για το εάν οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αποπληρώσουν αυτό το δάνειο. Στο τέλος του 2021, τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 630,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα υψηλής ρευστότητας ξένα περιουσιακά στοιχεία διαχειρίζονται η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ελλειμμάτων πληρωμών, την επιρροή της ισοτιμίας του ρουβλίου μέσω παρέμβασης, την πληρωμή εξωτερικών δανείων, τον διακανονισμό συναλλαγών με άλλες χώρες και την εκπλήρωση κοινωνικών υποχρεώσεων.

Ο χρυσός κυριαρχεί επίσης τα τελευταία χρόνια και ευνοείται από χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία αποδολαριοποίησης. Στα τέλη Ιουνίου 2020, η μετοχή του πολύτιμου μετάλλου ξεπέρασε το δολάριο για πρώτη φορά – κατά 23% έναντι 22%. Περίπου το ένα τρίτο των περιουσιακών στοιχείων είναι ευρώ και το 12% είναι γιουάν.

Μέχρι το τέλος του 2021, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό σε 74 εκατομμύρια ουγγιές. Αυτό είναι περίπου 133 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 21,3% των αποθεμάτων χρυσού. Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό παρέχει πρόσθετη σταθερότητα, εξασφαλίζει αξιοπιστία, διαφοροποίηση και αύξηση της αξίας. Τώρα περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων των ανεπτυγμένων χωρών αποθηκεύεται σε χρυσό.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις που θα είχαν στην οικονομία οι ενισχυμένες κυρώσεις, τις οποίες οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να πιέσουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να αποφύγουν ένα τέτοιο σενάριο, αλλά και αυτοί έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ενισχύσουν τις κυρώσεις εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail