Πάμε σαν άλλοτε: Πώς γιόρταζαν παλιά τα κανάλια – Αξέχαστα ρεβεγιόν με αγαπημένους καλλιτέχνες

(Φωτ.:https://jewishchronicle.timesofisrael.com/)
Μπορεί στον 21ο αιώνα που διανύουμε, το θέμα των εορταστικών να θεωρείται ξεπερασμένο, όμως τα χρόνια πριν την ιδιωτική τηλεόραση και την πρώτη δεκαετία της τελευταίας, τα κανάλια το πάλευαν. Πολύ τραγούδι, κάτι σκετσάκια, ευχές και κάπως έτσι ξεκινούσε η χρονιά. Ίσως σήμερα να φαίνονται κιτς ή παρωχημένα, αλλά αν μη τι άλλο ήταν και εικόνα της εποχής και έδειχναν ότι οι υπεύθυνοι το πάλευαν και δεν πέφτανε στην ευκολία του έτοιμου προγράμματος από κάποιο νυχτερινό κέντρο.

Από: pontosnews.gr - Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

Η Αλίκη παντού και πάντα

Παραμονή πρωτοχρονιάς 1968. Η ελληνική τηλεόραση ετοιμάζεται να μπει στο τρίτο έτος ζωής. Από την άλλη, η εθνική μας σταρ η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι έγκυος. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δουλεύει. Η αλλαγή της χρονιάς γίνεται με το εθνικό μας ζευγάρι σε παρουσίαση του Άλκη Στέα που έχει πάει στο σπίτι τους στην Στησιχόρου. Φυσικά δεν ήταν ζωντανό, αλλά είναι τόσο γλυκό που δεν έχει καμία σημασία.

Ένα show όπως σας αρέσει

Και όμως η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος είχαν παρουσιάσει εορταστικό show. Ντυμένοι με σμόκιν έδωσαν το έναυσμα για την εκκίνηση του show με ένα τρυφερό κείμενο.

Ανάμεσα στους τραγουδιστές που συμμετείχαν ήταν και η Μπέσυ Αργυράκη –ναι η κυρία που διαγωνίζεται φέτος στο Dancing with the stars– με το γκραντ σουξέ «Μεγάλη στιγμή».

6 ρεβεγιόν, 60 χρόνια

Εδώ το concept ήταν σχετικά πρωτότυπο. Μια αναδρομή σε παλιές πρωτοχρονιές. Μάλιστα κάποια στιγμή συνομιλούν ο Μίμης Πλέσσας με τον Αλέκο Σακελλάριο για τα παλαιά θεάματα κυρίως στο θέατρο. Και εδώ αρχίζουν οι απορίες: Μπορεί να αναγράφεται ως έτος παραγωγής του show το 1978, αλλά τότε δεν υπήρχε έγχρωμη τηλεόραση…

Όποια και αν είναι η αλήθεια, το ζητούμενο είναι ότι ευτυχώς που σώθηκαν δυο αποσπάσματα από αυτό. Όταν βλέπεις, να τραγουδούν «Το τραμ το τελευταίο» ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Νίκος Ρίζος, σε καίει πότε γυρίστηκε; Μαζί τους η Άννα Ματζουράνη και η Έλσα Ρίζου.

Και για να θυμηθούμε με τι γελάγαμε τότε, ο Σωτήρης Μουστάκας φροντίζει για αυτό.

Μαρινέλλα παντός καιρού

Το αγαπημένο πρόσωπο των φετινών εορτών ήταν σίγουρα η Μαρινέλλα. Η μουσική βραδιά που τραγούδησε με τον Αντώνη Ρέμο ήταν το πρώτο σε τηλεθέαση πρόγραμμα, ενώ όλοι είχαν να λένε για τη φωνή και την παρουσία της. Να πάμε 41 χρόνια πίσω να την θυμηθούμε για λίγο μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο.

Οι ρεπόρτερς είναι εδώ πέντε

Με τον όχι και τόσο πρωτότυπο τίτλο Ευτυχισμένο το 1983, οι θρυλικοί ρεπόρτερς (Κώστας Χαρδαβέλας, Γιώργος Λιάνης, Γιάννης Δημαράς) υποδέχτηκαν το 1983 με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο πιάνο και την εθνική Ελλάδος τραγουδιστών να δίνει το παρών.

Περιμένοντας στο καλλιτεχνικό καφενείο, το 1987

Και αν στο παραπάνω είχαμε εθνική τραγουδιστών, στο παρακάτω απόσπασμα έχουμε εθνική ηθοποιών. Από Νίκο Ξανθόπουλο, μέχρι Μιμή Ντενίση και Γιάννη Φέρτη και από Πέγκυ Σταθακοπούλου μέχρι Νόνικα Γαληνέα και Αλέκο Αλεξανδράκη. Όλα αυτά στο «Καλλιτεχνικό καφενείο» που παρόλες τις τρεις και βάλε δεκαετίες που μας χωρίζουν, αποδεικνύεται πολύ μπροστά για την εποχή του. Για την ιστορία, την εκπομπή παρουσίαζαν οι: Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης και ο αξέχαστος Βασίλης Τσιβιλίκας.

Ρετρό για πάντα

Η Ιστορία γραμμένες με νότες ήταν από τις καλύτερες εκπομπές των 80s. Είχε σαν θέμα το παλιό θέατρο και τα τραγούδια του. Έτσι ήταν αναμενόμενο το 1985 να γίνει και το εορταστικό Με τους…. Όχι δεν το γράφουμε, ανακαλύψτε τους εσείς:

Σάτιρα στα 80s

Ο Λάκης Λαζόπουλος κλείνει το 1986 με ένα κυρίως σατιρικό πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι εκείνη την χρονιά, είχε γίνει η «κόντρα» με την Αλίκη και τις δύο Λυσιστράτες. Έτσι για να ‘χετε και ένα ιστορικό feed up

Μπαίνοντας στη νέα δεκαετία

Πρωτοχρονιά 1989. Η παντοκρατορία της κρατικής τελειώνει, όπως και η δεκαετία του ’80. Και η Αλίκη καλείται να παρουσιάσει το τελευταίο εορταστικό των 80s.  Δυστυχώς η δεκαετία του ’90 πήρε μακριά μας την εθνική μας σταρ. Ευτυχώς μένουν οι μνήμες.

Και μια vintage ευχή:

Σπύρος Δευτεραίος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail