Η χώρα της 12ετούς ντροπής

Είναι αλήθεια υπερβολικό να πει κανείς πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει εντελώς; Ότι έχει χάσει πια το λογαριασμό των λαθών και των παραλείψεων της; Πως αυτό που της απομένει είναι η παραίτηση, με την αποδοχή της μνημειώδους ανικανότητας της; Εν τούτοις δεν πρόκειται να το κάνει. Γιατί; Απλούστατα, επειδή γνωρίζει πως σε μερικές ημέρες η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών θα ξεχάσει τι συνέβη με τα χιόνια – ακόμη και αυτοί που εγκλωβίστηκαν, κυριολεκτικά εγκαταλειμμένοι από τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό, στα τρένα, στην Αττική Οδό, στην εθνική, στην Κατεχάκη ή όπου αλλού. Ακριβώς δηλαδή όπως έχουν ξεχάσει το έγκλημα των μνημονίων από το ΠΑΣΟΚ, την υποθήκευση της Ελλάδας για 99 χρόνια από το Σαμαρά και το Βενιζέλο, το αγγλικό δίκαιο και τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους – επίσης την κυβίστηση Τσίπρα, το Σκοπιανό, το Μάτι, τις πυρκαγιές που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, το όνειδος της παράνομης μετανάστευσης, τις δομές για ξένους όταν οι Έλληνες άστεγοι είναι παρατημένοι στο δρόμο και στα χιόνια, τις καταστροφικές πλημμύρες, την κακοδιαχείριση της πανδημίας, όπου οι 100 νεκροί την ημέρα έχουν γίνει πλέον κανονικότητα κοκ.

 

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Άποψη

Έχουμε τοποθετηθεί από την αρχή εναντίον της υιοθέτησης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης της πρόωρης, βίαιης και άναρχης απολιγνιτοποίησης – με ένα προβληματικό μεταβατικό καύσιμο, με το φυσικό αέριο, για το οποίο δεν έχει ούτε η Ελλάδα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αγοράζοντας με τιμές ημέρας (spot), ούτε η ΕΕ ως σύνολο, ενώ ο βασικός αγωγός μεταφοράς του, ο ΤΑΡ, διέρχεται από την Τουρκία.

Έχουμε επικρίνει δε τη ΔΕΗ που δεν ανήκει πια στην Ελλάδα, αλλά στο Υπερταμείο και στους μετόχους της – τους μοναδικούς που ωφελήθηκαν από τη συγκυριακή άνοδο της τιμής της μετοχής της (πουλούσε με τις τιμές που ακρίβυνε το 2020, παρά το ότι δεν επιβαρυνόταν πλέον με τα ΝΟΜΕ, ενώ αγόραζε πολύ φθηνότερα το 2021 – στα 40 € ενώ πουλούσε με 160 €), όταν ο λόγος που ιδρύθηκε ήταν η παραγωγή φθηνού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία μας.

Οι βασικές αντιρρήσεις μας αφορούσαν το πέταγμα από το παράθυρο των λιγνιτικών μας αποθεμάτων, αξίας περί τα 300 δις €, η επιδείνωση της ενεργειακής μας εξάρτησης, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου (ανάλυση), οπότε του ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν εύκολα προβλεπόμενη με βάση την έκθεση του διεθνούς οργανισμού ενέργειας από το 2019 (πηγή), η μείωση της ανταγωνιστικότητας της όποιας βιομηχανίας μας έχει απομείνει, η πράσινη απάτη (ανάλυση), καθώς επίσης η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ειδικά όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, υπολογίζεται πως θα χαθούν 25.000 στην Πτολεμαΐδα και 5.000 στη Μεγαλόπολη – ενώ θα δημιουργηθούν μόλις 20-30 από εργαζομένους, οι οποίοι θα φυλάνε και θα καθαρίζουν τα φωτοβολταϊκά που θα κατασκευασθούν από ιδιώτες, με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης! Προφανώς λοιπόν οι περιοχές αυτές θα καταρρεύσουν και θα εγκαταλειφθούν από τους νέους μας – οι οποίοι, με την οικονομία μας κατεστραμμένη, θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο εξωτερικό, όπως οι υπόλοιποι 650.000 της Ελλάδας των μνημονίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα τώρα, ένας βουλευτής της κυβέρνησης διαφοροποιήθηκε επιτέλους, όσον αφορά την επίσημη γραμμή του κόμματος του – καταθέτοντας τροπολογία αναθεώρησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, λόγω της υπερβολικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που καθιστά ανταγωνιστικό το λιγνίτη. Εν προκειμένω, επικαλέστηκε έκθεση της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει δύο έως τρία έτη, όταν λίγους μήνες πριν ισχυριζόταν πως είναι παροδική – όπως η ελληνική κυβέρνηση για την ακρίβεια που θα τελείωνε στα τέλη του 2021!

Παράλληλα, κυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρουν πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη και άλλες πρασινάδες, όταν σε μία από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης παύουν να λειτουργούν 45 γραμμές ηλεκτρισμού με τα πρώτα χιόνια – ενώ η κυβέρνηση της, μετά από 24 ώρες μαύρου σκότους, πανηγυρίζει επειδή από τις 45 γραμμές λειτούργησαν οι 15!

Όταν το κράτος αφήνει για ημέρες τη μισή Ελλάδα στο σκοτάδι και για 48 ώρες τη μισή πρωτεύουσα, όπως πολλές φορές με βροχές και με δυνατούς ανέμους – ή τους επιβάτες του τρένου για τη Θεσσαλονίκη που ανήκει πλέον σε ιταλική κρατική εταιρία εντελώς απροστάτευτους (πηγή), με το στρατό να επεμβαίνει στην ιδιωτική Αττική Οδό και να καθαρίζει τα χιόνια, για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους για πολλές ώρες οδηγούς!

Ακούγονται δε πλήθος ανοησίες εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως για αποζημίωση αυτών που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το κράτος, οπότε από όλους εμάς τους φορολογουμένους – όταν είναι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ που πρόσφατα πούλησε το 49% των μετοχών του σε ιδιώτες. Ευθύνη του κράτους δε είναι να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, σε όλες εκείνες τις ιδιωτικές εταιρίες που δεν τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις – όπως είναι η διαχειρίστρια της Εθνικής Οδού ή ο εθνικός κατασκευαστής και προστατευόμενος της κυβέρνησης, η ΤΕΡΝΑ εάν δεν κάνουμε λάθος, η οποία δεν κατάφερε να διατηρήσει ανοιχτό το δρόμο, όπως είναι συμβατικά υποχρεωμένη, οι διαχειριστές της Αττικής Οδού κοκ.

Όσον αφορά δε την κυβέρνηση, αφού είναι ανίκανη να παράγει πλούτο, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, πώς νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να καταβάλει αποζημιώσεις; Με ποια χρήματα; Με νέα δανεικά που θα κληθούν όλοι οι Έλληνες να αποπληρώσουν στο πολλαπλάσιο; Δεν είναι ο ορισμός της ανευθυνότητας;

Ειδικά σε σχέση με το κόστος της ενέργειας και τις συνέπειες του στην παραγωγή που σύντομα θα επιβαρύνει τις τιμές καταναλωτή, έχει ενδιαφέρον η αναφορά ενός αναγνώστη ιστοσελίδας – σύμφωνα με την οποία τα εξής:

«Στα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούμε ηλεκτρικούς ανεμομείκτες για την αντιπαγετική τους προστασία. Συγκρίνω τιμές με σχεδόν παρόμοια κατανάλωση. Δεκέμβριος 2019: κατανάλωση 1.280 κιλοβατώρες, με συνολικό κόστος ρεύματος 121 € – δηλαδή, κόστος 0,09 € ανά κιλοβατώρα. Δεκέμβριος 2021: κατανάλωση 1.320 κιλοβατώρες, με συνολικό κόστος ρεύματος 431 € ανά κιλοβατώρα – δηλαδή 0,32 € ανά κιλοβατώρα.

Από τα 431 € το κράτος επιδοτεί, εις βάρος των φορολογουμένων, 106 € – οπότε η τιμή μειώνεται στα 0,24 € ανά κιλοβατώρα. Σε σύγκριση τώρα με το 2019, όπου ήταν 0,09 €, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το κόστος – αφαιρουμένης της επιδότησης.

Στα πλαίσια αυτά, όποια πορτοκάλια επιβιώσουν από την κακοκαιρία, θα πρέπει να πωλούνται με 0,50 € το κιλό από τον παραγωγό στο χωράφι, για να μπορεί να συνεχισθεί η καλλιέργεια τους – σε σχέση με τα 0,18 € περίπου σήμερα. Με δεδομένο όμως το ότι, οι τιμές των λιπασμάτων και τα φυτοφαρμάκων που είναι κυρίως εισαγόμενα έχουν αυξηθεί από 80% έως 300%, απορώ ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν στην Ελλάδα!»

Με κριτήριο τα παραπάνω, είναι αλήθεια υπερβολικό να πει κανείς πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει εντελώς; Ότι έχει χάσει πια το λογαριασμό των λαθών και των παραλείψεων της; Πως αυτό που της απομένει είναι η παραίτηση, με την αποδοχή της μνημειώδους ανικανότητας της;

Εν τούτοις δεν πρόκειται να το κάνει. Γιατί; Απλούστατα, επειδή γνωρίζει πως σε μερικές ημέρες η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών θα ξεχάσει τι συνέβη με τα χιόνια – ακόμη και αυτοί που εγκλωβίστηκαν, κυριολεκτικά εγκαταλειμμένοι από τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό, στα τρένα, στην Αττική Οδό, στην εθνική, στην Κατεχάκη ή όπου αλλού.

Ακριβώς δηλαδή όπως έχουν ξεχάσει το έγκλημα των μνημονίων από το ΠΑΣΟΚ, την υποθήκευση της Ελλάδας για 99 χρόνια από το Σαμαρά και το Βενιζέλο, το αγγλικό δίκαιο και τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους – επίσης την κυβίστηση Τσίπρα, το Σκοπιανό, το Μάτι, τις πυρκαγιές που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, το όνειδος της παράνομης μετανάστευσης, τις δομές για ξένους όταν οι Έλληνες άστεγοι είναι παρατημένοι στο δρόμο και στα χιόνια, τις καταστροφικές πλημμύρες, την κακοδιαχείριση της πανδημίας, όπου οι 100 νεκροί την ημέρα έχουν γίνει πλέον κανονικότητα, την κοροϊδία των εμβολίων κοκ.

Εν προκειμένω, με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να έχει κανείς καμία αμφιβολία – αφού το 80% συνεχίζει να στηρίζει αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα. Τα θύματα δηλαδή τους θύτες τους, σαν να υποφέρουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης – ενώ όταν εκφράσει κανείς την απορία του, θα του απαντήσουν πως δεν έχουν εναλλακτική λύση ή θα απαιτήσουν προτάσεις για το σήμερα, παρά το ότι έχουν προηγηθεί δεκάδες προτάσεις/λύσεις σε κάθε χρονική στιγμή του δωδεκάχρονου μαρτυρίου των μνημονίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail