Η Σύνοδος Κορυφής Πούτιν-Μόντι ήταν ένα παγκόσμιο γεωστρατηγικό Game Changer

Η de facto ρωσο-ινδική συμμαχία «ισορροπίας» σε όλο το ημισφαίριο που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Πούτιν-Μόντι αυτής της εβδομάδας είναι μια από τις πιο σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις αυτού του αιώνα μέχρι στιγμής. Είναι πραγματικά μια παγκόσμια γεωστρατηγική αλλαγή του παιχνιδιού [Game Changer] λόγω του αναντικατάστατου ρόλου που στοχεύει να διαδραματίσει στο συνεχιζόμενο νέο ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Παγκόσμια Σημαντική Σύνοδος Κορυφής

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στο Νέο Δελχί για να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι ήταν μια εξέλιξη που άλλαξε γεωστρατηγικά το παιχνίδι στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου Νέου Ψυχρού Πολέμου. Η «Σύμπραξη για την Ειρήνη, την Πρόοδο και την Ευημερία» στην οποία συμφώνησαν και οι δύο πλευρές ισοδυναμεί με μια de facto συμμαχία σε όλα εκτός από το όνομα και βασίζεται στη «Συνθήκη Ειρήνης, Φιλίας και Συνεργασίας» του 1971 πριν από μισό αιώνα. Αυτό το έγγραφο 99 σημείων στοχεύει στην ευθυγράμμιση των ενεργειών «εξισορρόπησης» και των δύο Μεγάλων Δυνάμεων σε όλο το ανατολικό ημισφαίριο, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί στο μέγιστο ο αντίκτυπός τους στη διαμόρφωση της δυναμικής της αναδυόμενης Πολυπολικής Παγκόσμιας Τάξης. Μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές εξελίξεις αυτού του αιώνα μέχρι στιγμής και πιθανότατα θα παραμείνει επίκαιρη για δεκαετίες.

Συμπληρωματικές Πράξεις «Εξισορρόπησης»

Βασικά, η Ρωσία και η Ινδία φιλοδοξούν να «ισορροπήσουν» τις συνέπειες του κυρίως αμερικανο-κινεζικού Νέου Ψυχρού Πολέμου, αν και μέχρι στιγμής το έχουν κάνει με διαφορετικούς τρόπους: η Ρωσία ευθυγραμμίστηκε πιο κοντά στην Κίνα ενώ η Ινδία έκανε το ίδιο με τις ΗΠΑ. Οι αμοιβαίες υποψίες του ενός για τη μεγάλη στρατηγική πρόθεση του άλλου που προκάλεσε αυτό, επιλύθηκαν τελικά νωρίτερα φέτος. Η Ρωσία και η Ινδία συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα εάν συντονίσουν τις πολιτικές τους. Αυτό εξηγεί τη ρήτρα 93 του επιβεβαιωμένου συμφώνου εταιρικής σχέσης τους που δηλώνει πως «οι πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν αμοιβαία αποδεκτούς και επωφελείς τομείς συνεργασίας σε τρίτες χώρες, ιδίως στην Κεντρική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική».

Το "Neo-NAM"

Αυτή η πολιτική ισοδυναμεί ανεπίσημα με μια προσπάθεια οργάνωσης ενός ημισφαιρικού δικτύου «αδέσμευτων» κρατών που συμμερίζονται το ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Ινδίας για «ισορροπία» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με άλλα λόγια, είναι το πρωτότυπο του «Neo-NAM» για το οποίο έγραψε ο συγγραφέας του παρόντος το Μάιο του 2020 για το επίσημο περιοδικό του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO, το οποίο διοικείται από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών). Όπως εξήγησε στην ινδική στρατιωτική έκδοση Force πριν από δύο μήνες, αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει στις δύο Μεγάλες Δυνάμεις να προσαρμοστούν ευέλικτα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες γεωστρατηγικές συνθήκες του Νέου Ψυχρού Πολέμου μέσω αυτού που περιγράφεται ως το όραμά τους για τη «διπολυπολικότητα».

Ο ινδο-σινικός νόμος «εξισορρόπησης» της Ρωσίας

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να παραβιάσει τα συμφέροντα της Κίνας, ακόμη κι αν κάποιοι στην Ινδία κρυφά θα εύχονταν ότι θα μπορούσε να εξαπατηθεί για να το κάνει. Αντίθετα, η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη κατανοεί πως έχει την ευθύνη να διαδραματίσει έναν αναντικατάστατο ρόλο στην πραγματιστική διαχείριση των εντάσεων μεταξύ των συναδέλφων της εταίρων BRICS και SCO προκειμένου να εξουδετερώσει τις αδιάκοπες προσπάθειες των ΗΠΑ να τις διχάσουν και να τις κυβερνήσουν. Η Μόσχα φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως εάν αυτή η αντιπαλότητα δεν εξαφανιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε το Κρεμλίνο πρέπει να επιδιώξει να διασφαλίσει ότι δε θα οδηγήσει σε μια άλλη σύγκρουση τύπου Galwan, η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό συμβατικό πόλεμο στο σενάριο της χειρότερης περίπτωσης.

«Στρατιωτική Διπλωματία»

Έχοντας αυτό κατά νου, η Ρωσία ασκεί αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως «στρατιωτική διπλωματία» ή χρήση στρατιωτικών μέσων για την επίτευξη πολιτικών σκοπών. Σε αυτήν την περίπτωση, εξάγει εξίσου στρατηγικά και υψηλής ποιότητας όπλα σε Κίνα και Ινδία προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τους με σκοπό να τους ενθαρρύνει στη συνέχεια να επιλύσουν τις διαφορές τους με πολιτικά μέσα αντί με στρατιωτικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική πρακτική της «στρατιωτικής διπλωματίας», η οποία προσπαθεί να δώσει στον προτιμώμενο εταίρο της σε οποιοδήποτε ζευγάρι αντιπάλων το στρατιωτικό πλεονέκτημα προκειμένου να ενθαρρύνει επιθετικές προσπάθειες επίλυσης των υφιστάμενων διαφορών με μονομερή τρόπο αντί μέσω μιας σειράς πολιτικών συμβιβασμών.

RIC

Ο υπολογισμός του Κρεμλίνου είναι ότι αν η Ινδία πρόκειται να οπλιστεί μέχρι τα δόντια ούτως ή άλλως, τότε είναι καλύτερα να το κάνει με ρωσικά παρά με αμερικανικά όπλα. Ενώ η Κίνα μπορεί λογικά να αισθάνεται άβολα με τη μαζική στρατιωτική συσσώρευση της Ινδίας, φαίνεται να προτιμά αθόρυβα να υποστηριχθεί από τη Ρωσία παρά από τις ΗΠΑ, εάν είναι φαινομενικά αναπόφευκτο. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να επιτρέψει στη Μόσχα να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την ολέθρια επιρροή της Ουάσιγκτον στο Νέο Δελχί και έτσι ελπίζουμε να σταθεροποιήσει τις ευρασιατικές υποθέσεις. Η απόδειξη αυτής της ιδέας στην πράξη φάνηκε στα τέλη του περασμένου μήνα κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας (RIC) που πραγματοποιήθηκε παρά τις υφιστάμενες εντάσεις Κίνας-Ινδίας που πιθανόν να οφείλεται στο μεσολαβητικό ρόλο της Ρωσίας.

Δυναμικές του Νέου Ψυχρού Πολέμου

Η Κίνα δεν πιστεύει στο να θέσει επιλογές μηδενικού αθροίσματος στους εταίρους της όπως οι ΗΠΑ, αλλά θα αναγκάζεται όλο και περισσότερο από την υπερανταγωνιστική δυναμική αμερικανική επιρροή του Νέου Ψυχρού Πολέμου να αποδεχθεί πως τρίτες χώρες πιέζονται να επιλέξουν μεταξύ του Πεκίνου και την Ουάσιγκτον. Αυτό θα μπορούσε να φέρει αυτά τα κράτη σε πολύ δύσκολες θέσεις, καθώς η συνεργασία τους με την Κίνα είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο φοβούνται επίσης την οργή του Υβριδικού Πολέμου των ΗΠΑ εάν δεν υποκύψουν στις απαιτήσεις της Αμερικής να αποστασιοποιηθούν από τη Λαϊκή Δημοκρατία, όπως αποδεικνύεται από το υψηλού προφίλ παράδειγμα που προσπαθεί να δώσει η Ουάσιγκτον με την Αιθιοπία μετά την άρνησή της να υποκύψει.

Η γεωπολιτική «βαλβίδα πίεσης»

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια «βαλβίδα πίεσης» για την παροχή σε αυτές τις χώρες της λεγόμενης «τρίτης επιλογής» με την οποία ελπίζουμε ότι μπορούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων χωρίς να προσβάλλουν άθελά τους τη μία ή την άλλη. Εκεί έγκειται η μεγάλη στρατηγική σημασία του Neo-NAM που ο συγγραφέας πρότεινε να καθοδηγηθούν από κοινού από τη Ρωσία και την Ινδία. Το πρώτο θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στην Κίνα, ενώ το δεύτερο θεωρείται πιο κοντά στις ΗΠΑ, ωστόσο έχουν αποδείξει την στρατηγική τους αυτονομία μέσω της τελευταίας Συνόδου Κορυφής Πούτιν-Μόντι. Η Ρωσία συνεχίζει να εξοπλίζει την Ινδία μέχρι τα δόντια παρά τις ανησυχίες της Κίνας, ενώ η Ινδία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικά όπλα παρά τις απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ για κάτι τέτοιο.

Ημισφαιρική προσέγγιση

Η διακήρυξη της πρόθεσής τους να συνεργαστούν με τρίτες χώρες σε όλη την Κεντρική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική περιλαμβάνει σημαντικά τα μεγαλύτερα θέατρα ανταγωνισμού στον Αμερικανο-Κινεζικό Νέο Ψυχρό Πόλεμο και μπορεί έτσι να επιτρέψει σε αυτές τις δύο Μεγάλες Δυνάμεις να βελτιστοποιήσουν στο μέγιστο το συμπληρωματικό τους ρόλο στην εξισορρόπηση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για να συμπεριλάβουν τη Δυτική Ασία, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές σχέσεις που έχει ο καθένας με το Ιράν, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Όταν θυμάται κανείς ότι υποσχέθηκαν επίσης να συνεργαστούν στενότερα στις περιοχές της Ρωσικής Αρκτικής και της Άπω Ανατολής, μπορεί να φανεί πως η de facto «ισορροπητική» συμμαχία τους καλύπτει πραγματικά ολόκληρο το ανατολικό ημισφαίριο.

Η ευρωπαϊκή διάσταση

Αν και μπορεί να μην έχει μεγάλο άμεσο αντίκτυπο στην Ευρώπη στη Δυτική Ευρασία, έχει πράγματι πολύ μεγάλη επιρροή όσον αφορά τις έμμεσες συνέπειές του. Ο διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) μεταξύ τους μέσω του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν στοχεύει στη διευκόλυνση του εμπορίου ΕΕ-Ινδίας μέσω Ρωσίας, ενώ η πιθανή επέκταση του Θαλάσσιου Διαδρόμου Βλαδιβοστόκ-Τσενάι (VCMC) για να συμπεριλάβει τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR) μέσω της Αρκτικής για τη σύνδεση του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού θα μπορούσε να συνδράμει στην επίτευξη αυτού του οικονομικού σκοπού μέσω θαλάσσιων μέσων για τη συμπλήρωση της ηπειρωτικής συνιστώσας του NSTC.

Προς ένα Ρωσοαμερικανικό «Σύμφωνο Μη Επίθεσης»

Ορισμένοι σκεπτικιστές μπορεί να αμφισβητήσουν την πολιτική βιωσιμότητα της ρωσικής διευκόλυνσης στο εμπόριο ΕΕ-Ινδίας (είτε μέσω ηπειρωτικής οδού είτε μέσω θαλάσσιων μέσων) λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης, αλλά εδώ θα πρέπει να σκεφτούν την πρόθεση πίσω από τις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής Πούτιν-Μάιντεν. Στόχος τους είναι να ρυθμίσουν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό τους, ώστε να καταλήξουν τελικά σε ένα λεγόμενο «σύμφωνο μη επίθεσης». Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν αμοιβαία επωφελές, καθώς θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να ανακατευθύνουν περισσότερους από τους στρατιωτικούς και άλλους πόρους τους στον «Ινδο-Ειρηνικό» για να «περιορίσουν» πιο επιθετικά την Κίνα, ενώ θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας για τη βελτίωση των οικονομιών εκατέρωθεν.

Η αντιρωσική παράταξη του «Deep State» των ΗΠΑ

Αυτό το σενάριο παραμένει εξαρτημένο από την ικανότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να διαχειριστεί την αντιρωσική φατρία των μόνιμων στρατιωτικών, μυστικών υπηρεσιών και διπλωματικών γραφειοκρατιών των ΗΠΑ («βαθύ κράτος») που προσπαθεί να σαμποτάρει το προσδοκώμενο «σύμφωνο μη επίθεσης» αυτών των δύο αξιοποιώντας το δίκτυο επιρροής της στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Ουκρανία προκειμένου να προκαλέσει μια άλλη κρίση Ανατολής-Δύσης. Αυτήν την στιγμή, ο αντι-κινέζικος αντίπαλός της είναι κυρίαρχος όσον αφορά τη διαμόρφωση της μεγάλης στρατηγικής των ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από τις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής Πούτιν-Μάιντεν. Αυτή η αλλαγή στη δυναμική του «βαθέως κράτους» των ΗΠΑ ήταν η πιο διαρκής κληρονομιά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και κληρονομήθηκε στον Μπάιντεν όπως μόλις υποστηρίχθηκε.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Πίσω στο θέμα αυτής της ανάλυσης, η de facto ρωσο-ινδική συμμαχία «ισορροπίας» σε όλο το ημισφαίριο που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Πούτιν-Μόντι αυτής της εβδομάδας είναι μια από τις πιο σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις αυτού του αιώνα μέχρι στιγμής. Είναι πραγματικά μια παγκόσμια γεωστρατηγική αλλαγή του παιχνιδιού λόγω του αναντικατάστατου ρόλου που στοχεύει να διαδραματίσει στο συνεχιζόμενο νέο ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Είναι υψίστης σημασίας οι παρατηρητές να αναγνωρίσουν αυτήν την αναδυόμενη πραγματικότητα προκειμένου να διαμορφώσουν τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές ώστε οι χώρες τους να προσαρμοστούν σε αυτήν. Ο ρωσο-ινδικός άξονας είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά στον κόσμο και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει έτσι για δεκαετίες, ίσως ακόμη και για το υπόλοιπο του 21 ου αιώνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail