Οι δύο νέες κινήσεις για άμεσες μεταβιβάσεις ακινήτων

Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών όπου οι τιμές αυξάνονται σε 7.000 περιοχές της χώρας και μάλιστα έως 250% χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν σε καθημερινή βάση στα συμβολαιογραφεία με στόχο να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις και να πληρώσουν λιγότερα στην εφορία. 

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι συμβολαιογράφοι μιλούν για κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο, με τους πολίτες να παρακαλούν για ένα ραντεβού ακόμα και στις 12 τα μεσάνυχτα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξαιτίας της κατάστασης παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλλει χειρόγραφη δήλωση στην εφορία για γονική παροχή ή δωρεά, να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά και να εκκαθαρισθεί άμεσα.

Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα σε όσους προχωρούν σε τροποποίηση-σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση – αίτηση επίσπευσης με την οποία θα δηλώνουν μετά την τροποποίηση θα ακολουθήσει η μεταβίβαση.

Παρά τις διευκολύνσεις από την ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν καθώς δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους δήμους και τα υποθηκοφυλακεία, αν και τα έχουν ζητήσει εδώ και μήνες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με διάταξη που ψήφισε η Βουλή, δίνει περιθώριο ένα μήνα στους πολίτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για οριστικά συμβόλαια για αγοραπωλησίες, δωρεές και γονικές παροχές τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, για τον υπολογισμό του οικείου φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί  κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

1. Μέχρι την 31/12/2021 προτεραιοποιούνται ως προς τη διεκπεραίωσή τους οι χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021 (ήτοι πριν την έναρξη της αποκλειστικής υποβολής τους στην πλατφόρμα myProperty), καθώς και οι δηλώσεις φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty, ώστε η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και στις δύο φορολογίες να ολοκληρωθεί μέχρι την 21/1/2022.

2. Στην περίπτωση που, για τη μεταβίβαση ακινήτου προηγείται η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και η υποβολή χειρόγραφης δήλωσης Φ.Μ.Α., για την επίσπευση της διεκπεραίωσής της, οι φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλουν, μαζί με τη δήλωση αυτή και "υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 - αίτηση επίσπευσης", με την οποία θα δηλώνουν ότι, μετά την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας θα ακολουθήσει μεταβίβαση ακινήτου και θα ζητούν την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω δήλωσης, ώστε να ακολουθήσει η γονική παροχή/δωρεά ή η μεταβίβαση με επαχθή αιτία, μέσω της εφαρμογής myProperty ή χειρόγραφα κατά περίπτωση. Συστήνεται η υπεύθυνη δήλωση να εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).

3. Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει χειρόγραφη δήλωση φορολογίας γονικών παροχών και δωρεών η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην πλατφόρμα "Τα Αιτήματά μου" (Υπηρεσία: η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, Θεματική Ομάδα: Κεφάλαιο, Διαδικασία: Ανάκληση δήλωσης φόρου γονικής παροχής – δωρεάς λόγω υποβολής της μέσω της εφαρμογής myProperty), προκειμένου να την υποβάλουν ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty και να εκκαθαριστεί άμεσα.

Το αίτημα υποβάλλεται στην πλατφόρμα είτε από τον δωρητή είτε από τον δωρεοδόχο (συστήνεται να υποβάλλεται μόνο από τον έναν εξ αυτών). Για τη εξέταση και διεκπεραίωσή του, στο σχετικό πεδίο του Αιτήματος ο αιτών πρέπει να αναγράφει τον αριθμό της χειρόγραφης δήλωσης που επιθυμεί να ανακαλέσει. Αιτήματα ανάκλησης που υποβάλλονται μέχρι τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά αυθημερόν. Αιτήματα που υποβάλλονται μετά τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας ή εντός αργιών διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail