Πρωθυπουργός της Καμπότζης: «Αν θέλετε να είστε ανεξάρτητοι στην άμυνα: Μη χρησιμοποιείτε αμερικανικά όπλα»

Freepen.gr - Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ και του εμπάργκο όπλων στην Καμπότζη στις 8 Δεκεμβρίου, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω της δυτικής αντίθεσης στους αυξανόμενους αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς της χώρας με την Κίνα και την αναφορά για την κατασκευή κινεζικής στρατιωτικής βάσης, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χουν Σεν διέταξε να αποσυρθεί από την υπηρεσία όλος ο αμερικανικός οπλισμός. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απόφαση των ΗΠΑ δικαίωσε την επιλογή του το 1994 «να μην αλλάξει τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα της Καμπότζης για να αγοράσει αμερικανικά όπλα».

Στη συνέχεια "έθαψε" τα αμερικανικά όπλα επειδή δεν παρείχαν πλεονεκτήματα στους χρήστες τους και για τις σημαντικές δεσμεύσεις που συνδέονται με τις πωλήσεις που υπονόμευαν την ανεξαρτησία των πελατών στην άμυνα. «Αν θέλετε να είστε ανεξάρτητοι στην άμυνα, μην χρησιμοποιείτε αμερικανικά όπλα», κατέληξε, σημειώνει το militarywatchmagazine.com, απηχώντας πολλές παρόμοιες δηλώσεις που έγιναν από ηγέτες σε όλον το μη δυτικό κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Το 2020, για παράδειγμα, ο πάλαι ποτέ πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Mahathir Mohamad δήλωσε πως τα πολεμικά αεροσκάφη κατασκευής των ΗΠΑ ήταν «καλά μόνο για air shows», αλλά δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μάχες χωρίς τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον, καθώς οι ευαίσθητοι κώδικες που απαιτούνται για τέτοιες επιχειρήσεις δεν κοινοποιήθηκαν.

Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει συχνά τον εφοδιασμό τους με ανταλλακτικά για να διασφαλίσουν ότι ο αμερικανικός εξοπλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν η χρήση του έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Παράδειγμα η απενεργοποίηση του ινδονησιακού στόλου μαχητικών F-16 τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια της έντονης διαμάχης μεταξύ Τζακάρτα και Καμπέρα, όπου οι ΗΠΑ τάχθηκαν με την αυστραλιανή πλευρά. Κατά τα άλλα έχουν περιορίσει τα είδη όπλων που μπορούν να αναπτύξουν τα συστήματά της προκειμένου να διασφαλίσουν πως ορισμένες χώρες περιορίζονται σε μια πιο αδύναμη αμυντική ικανότητα. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι τα μαχητικά F-16 που πωλήθηκαν στην Αίγυπτο και το Ιράκ, τα οποία δε διαθέτουν βιώσιμη ικανότητα εμπλοκής. Το αποτέλεσμα ήταν η Αίγυπτος στη συνέχεια να στραφεί στα ρωσικά MiG-29 με τα ισχυρά βλήματα αέρος-αέρος και τα γαλλικά Rafale.

Ο Πρωθυπουργός Χουν Σεν δήλωσε σχετικά με τις νέες οδηγίες για την απομάκρυνση των αμερικανικών όπλων από την υπηρεσία, που δεν αποτελούσαν σημαντικό ποσοστό του αποθέματος της Καμπότζης: «Θα ήθελα να διατάξω όλες τις ένοπλες μονάδες να επανεξετάσουν αμέσως τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει αυτήν την στιγμή η Καμπότζη. Πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα στρατιωτικά όπλα και εξοπλισμό των ΗΠΑ, εάν υπάρχουν, για να τα αποθηκεύσουν ή να τα πάρουν και να τα καταστρέψουν. Όσοι χρησιμοποιούσαν αμερικανικά οπλικά συστήματα έχασαν πολέμους, όπως κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας των Χμερ του Λον Νολ, που χρησιμοποίησαν αμερικανικά οπλικά συστήματα και εισήγαγαν πολλά όπλα στην Καμπότζη, καθιστώντας την Καμπότζη χρεωμένη [στις ΗΠΑ]. Πιο πρόσφατα, οι χρήστες όπλων των ΗΠΑ έχασαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Πιστεύω στο θάρρος και το μαχητικό πνεύμα των μαχητών που υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της Καμπότζης και όχι μόνο στα όπλα».

Πολλοί και μακροχρόνιοι πελάτες των ΗΠΑ, όπως οι Φιλιππίνες , η Ινδονησία, η Αίγυπτος και το Ιράκ, μεταξύ άλλων, με τα ρωσικά, τα κινεζικά και τα νοτιοκορεατικά όπλα άρχισαν να ωφελούνται κερδίζουν συχνά εις βάρος των ΗΠΑ και άλλων δυτικών προμηθευτών με παρόμοιες περιοριστικές πολιτικές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail