Το Κάστρο της Γριάς και ο μύθος που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα

Τι λέει όμως η παράδοση για την κατασκευή του

Ένα από τα αξιοσημείωτα της χώρας μας είναι ότι μπορεί να συναντήσεις μέρη που δεν έχεις ακούσει ποτέ και να εκπλαγείς. Κάθε αξιοθέατο φτιαγμένο από τη φύση ή τον άνθρωπο, έχει τη δική του ιστορία η οποία πολλές φορές μπλέκει με το μύθο και με παραδόσεις που έχουν μεταφέρει οι κάτοικοι της κάθε περιοχής από γενιά σε γενιά.

Από: news.gr

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το λεγόμενο Κάστρο της Γριάς που λέγεται ότι πηδούσε από βράχο σε βράχο για να σωθεί από τους πειρατές. Το συγκεκριμένο κάστρο βρίσκεται στη Χίο και είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση στρατηγικής σημασίας.

Το περίφημο Κάστρο της Γριάς βρίσκεται χτισμένο πάνω από τα Καρδάμυλα, ένα μεγάλο χωριό στη βορειοανατολική Χίο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο πύργους οι οποίοι ενώνονται από έναν ισχυρό τείχο με την αμυντική δομή του να αποτελεί τμήμα του αμυντικού σχεδιασμού που υπήρχε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους στο νησί. Στην απελευθερωτική εκστρατεία της Χίου το Νοεμβρίου του 1912, το όρος της Γριάς στάθηκε το προπύργιο του αγώνα πράγμα που δείχνει ότι η ιστορία του φτάχνει μέχρι τα γεγονότα στην σύγχρονη Ελλάδα.

Τι λέει όμως η παράδοση για την κατασκευή του και το πώς πήρε το όνομά του; Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παράδοση, λοιπόν, το Κάστρο πήρε το όνομα του από κάποια γριά που σκαρφάλωσε από τα Καρδάμυλα έως την κορυφή του βουνού πηδώντας από βράχο σε βράχο. Και αυτό συνέβη γιατί προσπαθούσε με αυτό τον τρόπο να σωθεί από τους πειρατές. Μια άλλη ιστορία, επιπλέον, αναφέρει ότι ο δυτικός πύργος του Κάστρου επικοινωνούσε μέσω σήραγγας με το λεγόμενο “Πηγάδι του Κουλαλά”.

Αυτό είναι κτισμένο χαμηλότερα από το Κάστρο και ανάγεται στην εποχή της Γενουατοκρατίας, όπως αναφέρει το exploringgreece.
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail