Οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να «μοιραστούν» τον ελληνικό Στόλο με τους Γάλλους που πρέπει να «συμμαζευτούν»

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τη συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra και οι σχετικές ανακοινώσεις για τη σύμβαση θα γίνουν στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες.

Από: militaire.gr

Αυτό δε σημαίνει ότι η προσπάθεια των Αμερικανών να πουλήσουν πλοία στην Ελλάδα θα σταματήσει.

Όταν η επιλογή για τις νέες φρεγάτες ήταν ακόμη ανοιχτή γράφαμε ότι όποιος κέρδιζε το συμβόλαιο θα «έβαζε πόδι» στον ελληνικό Στόλο για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον. Οι Γάλλοι κέρδισαν αλλά είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν τα πάντα ώστε να διατηρήσουν την «επαφή» τους με τον ελληνικό Στόλο. Θα προσπαθήσουν λοιπόν να «ρεφάρουν» με το πρόγραμμα των κορβετών ,πουλώντας μας πολεμικά πλοία ,όχι απαραίτητα κορβέτες.

Επειδή το θέμα θα λάβει διαστάσεις σήριαλ ,όπως έγινε και με τις φρεγάτες, να επισημάνουμε ότι οι μόνοι που πρέπει να έχουν λόγο ή τέλος πάντων τον πρώτο λόγο είναι οι ναύαρχοι και ουδείς άλλος. Είναι λογικό να προτιμούν τη γαλλική λύση και στις κορβέτες για λόγους που μάλλον είναι ευνόητοι, μετά από την επιλογή των γαλλικών φρεγατών.

Οι Αμερικανοί μπορεί να πλειοδοτούν σε «προσφορές» αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει να θα κάνει εξοπλισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ή για να ευχαριστεί τους συμμάχους μας ,ελπίζοντας σε ανταλλάγματα, όπως γινόταν επί κυβερνήσεων Σημίτη με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα! Ακόμη τα πληρώνουμε πανάκριβα.

Από την άλλη πλευρά οι Γάλλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι με το συμβόλαιο που κέρδισαν στην Ελλάδα και να ρίξουν στο τραπέζι «προσφορές» που αξίζουν σ΄ έναν τόσο καλό πελάτη όπως η Ελλάδα. Για τους οπαδούς της …ψωροκώσταινας και της «Ελλαδίτσας» που έλεγε και υπουργός της κυβέρνησης ή γι΄ αυτούς που εύκολα λένε ότι «σιγά που η Ελλάδα «σώζει» τη Dassault ή τη Naval Group» να σημειώσουμε μερικά απλά δεδομένα που δεν μας τα λένε και γι΄ αυτό μας διαφέυγουν:

•Η κοινή λογική λέει ότι η Ελλάδα με τις επιχειρησιακές ανάγκες που έχει και τα οικονομικά της δεδομένα μια χαρά θα ήταν και με την αγορά φρεγατών Fremm από τους Γάλλους. Επιπλέον δεν θα έπαιρνε κανένα απολύτως ρίσκο αγοράζοντας δοκιμασμένα εδώ και χρόνια πλοία, όπως οι Fremm, με οπλικά συστήματα ίδια μ΄ αυτά που θα έχουν οι Belharra αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει παραγγείλει η κυβέρνηση.

•Η Ελλάδα πήρε το ρίσκο να αγοράσει ένα πλοίο που ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί και το οποίο ασφαλώς θα είναι πρωτοποριακό. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όμως το γεγονός ότι όπως γίνεται πάντα με τα «νέα προϊόντα» θα χρειαστούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Η Ελλάδα ωστόσο δέχτηκε να αναλάβει αυτό το ρίσκο από την επιμονή των Γάλλων να πουλήσουν τις Belharra, όχι επειδή έχουν αγωνία για την άμυνα μας, αλλά επειδή αναζητούσαν πελάτη που θα βάλει δις για να προχωρήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα. Και τον βρήκαν στην Ελλάδα.

Γι΄ αυτό το λόγο καλό είναι να δώσουν στην Ελλάδα «το κάτι παραπάνω» ,γιατί το νέο τους επίτευγμα στη δική μας βιτρίνα θα μπει για να το πουλήσουν και αλλού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail