Όταν έχεις να κάνεις με μια ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ, κανείς δεν μπορεί να σου κόψει την ίδια μέρα τη σύνταξη

Frantisek_Krejci / pixabay
Υπάρχει συγκεκριμένη, πολύμηνη διαδικασία. Σε αυτό τον οίκο αντοχής υπάρχουν ακόμα νόμοι, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στους..."άριστους". 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Για να επιβληθεί μια διοικητική ποινή πρέπει να γίνουν τα παρακάτω βήματα:

α) Η ΗΔΙΚΑ να διαπιστώσει μέσω του πληροφοριακού της συστήματος ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός. Η ΗΔΙΚΑ ως ανώνυμη εταιρεία ΔΕΝ έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα, που σημαίνει ότι πρέπει με Νόμο και εν συνεχεία με ΚΥΑ να ορισθεί ποια δημόσια Υπηρεσία θα τρέξει την διαδικασία του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προφανώς θα είναι κάποια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή του Υπουργείου Εργασίας.

β) Αφού η υπηρεσία αυτή λάβει τις καταστάσεις πρέπει να αποστείλει στον καθένα ξεχωριστά Πράξη Προσδιορισμού  Διοικητικής Ποινής (ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ) προφανώς ηλεκτρονικά. Εδώ όμως για τους ανευθυνοϋπεύθυνους υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι άνω των 70 δεν υποχρεούνται από κανέναν νόμο σε ηλεκτρονικές διαδικασίες, τουναντίων μάλιστα εξαιρούνται συνεχώς και λογικό είναι, πως στον παππού των 80+ θα τον υποχρέωνες να ξέρει από υπολογιστές και λάπτοπ...

- Σημείωση ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ πρέπει να βγαίνει ΜΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, οπότε όσα περιγράφονται παρακάτω θα πρέπει να γίνονται για την κάθε μια χωριστά.

γ) Έστω λοιπόν ότι καταφέρει η Υπηρεσία και στέλνει την πράξη επιβολής ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ, ο πολίτης έχει αυτόματα εκ του Συντάγματος το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων, οι οποίες υποβάλλονται σε χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Για την εξέταση των αντιρρήσεων πρέπει να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή η οποία θα εξετάσει τις αντιρρήσεις και θα βγάλει εισήγηση προς τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας. Ο Προϊστάμενος με βάση την εισήγηση θα βγάλει την απόφαση απόρριψης ή αποδοχής της ένστασης.  

δ)Στη συνέχεια ο πολίτης έχει το δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής, προς ανώτερη Υπηρεσία η οποία πρέπει και αυτή με τη σειρά της να αποφανθεί εντός 30 ημερών με την ίδια περίπου διαδικασία.

ε)Προσέξτε μέχρι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε -2- με - 3 - μήνες από το πρώτο πρόστιμο και ο πολίτης μέχρι στιγμής μπορεί να κάνει όλες τις διαδικασίες ΑΝΕΞΟΔΑ, γιατί δεν χρειάζεται καν παράσταση δικηγόρου μέχρι εδώ.

στ)Αφού το κράτος μετά από όλα αυτά επιβάλει τελικά το διοικητικό πρόστιμο τότε θα το στείλει προς είσπραξη στον ενδιαφερόμενο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, που προφανώς θα καθοριστεί με ΚΥΑ. Ένα μήνα μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος αυτού η υπηρεσία που θα έχει βεβαιώσει το πρόστιμο θα το στείλει στην ΑΑΔΕ για είσπραξη.

ζ)Μπορεί να πάρει τα λεφτά από τη σύνταξη;;;

ΟΧΙ βέβαια. Για να εισπράξει τα χρήματα πρέπει να γίνει διαδικασία κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού, που σημαίνει ότι δεν κατάσχονται ποσά κάτω των 1000 ευρώ ή 1125 για ποσά συντάξεων ή μισθών  έως 1250 ευρώ.

η)Φυσικά πάντα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, που σημαίνει ότι η διαδικασία είσπραξης μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και 8 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες.

Ναι θα πει κάποιος για 100 ευρώ; Να τους πληροφορήσω ότι έχουν γίνει προσφυγές και έχουν δικαιωθεί άνθρωποι ακόμα και για μικρότερα ποσά και ΟΛΑ τα δικαστικά / δικηγορικά έξοδα έχουν καταλογισθεί στο κράτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail