Η κυβέρνηση βάζει «κόφτη» στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος!

Καθώς το ταμείο είναι... μείον, το «μάρμαρο» της ενεργειακής κρίσης θα πληρώσει -ως συνήθως- η μεσαία τάξη

Από: newsbreak.gr

Τέλος στην οριζόντια εφαρμογή της κρατικής επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα σχεδιάζει να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο από τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανέρχεται στα 39 ευρώ τον μήνα.

Με τις τιμές του ηλεκτρικού να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, η έκπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος θα έπρεπε κανονικά να οδηγηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Ωστόσο, φαίνεται πως το κρατικό ταμείο είναι… μείον, με αποτέλεσμα η επιδότηση να περιοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, διευρύνοντας στην ουσία τα ποσά στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Το «μάρμαρο» της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να πληρώσει για μία ακόμα φορά η μεσαία τάξη, η οποία θα κληθεί να καταλάβει μαζεμένους φόρους τους πρώτους μήνες του 2022, αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και φουσκωμένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, χωρίς καμία κρατική επιδότηση. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο χρονικό διάστημα τη δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που εκτοξεύονται οι διεθνείς τιμές, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί η έκπτωση προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Nέα αύξηση στην έκπτωση φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα το Yπουργείο Ενέργειας προαναγγέλλει νέα αύξηση στην έκπτωση φυσικού αερίου, λόγω της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία νέα ελληνική… επιτυχία, αφού εξαγγέλθηκε στην ουσία επιπλέον αύξηση μιας έκπτωσης (για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και τους πρώτους μήνες του 2022), αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, ενώ δεν έχει καν εφαρμοστεί η αρχική επιδότηση του 15%.

Την ίδια στιγμή, οι προμηθευτές φυσικού αέριου βρίσκονται σε αναμονή για τον μηχανισμό που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και προβλέπει τη μετακύλιση της έκπτωσης 15% στις καταναλώσεις Νοεμβρίου προς τους πελάτες τους, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα εφαρμοστεί οριζόντια στο σύνολο των οικιακών καταναλωτών, με δεδομένο ότι δεν προμηθεύονται όλες οι εταιρίες φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail