Πιο κοντά η Ελλάδα στα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35

Έντονες διεργασίες στην ελληνική κυβέρνηση και το πεντάγωνο για την προμήθεια από τις ΗΠΑ του μαχητικού 5ης γενιάς, F-35. 

Από: real.gr - Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόκτηση του μαχητικού F-35. Μετά την αγορά των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, την συντήρηση όλων των Mirage 2000-5, η Πολεμική Αεροπορία προετοιμάζεται ραγδαία για το άλμα στην επόμενη ημέρα, καθώς το F-35 είναι μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε το θέμα απόκτησης των F-35 με συνέντευξή του στην Washington Post, την περασμένη Πέμπτη. 

«Ξοδεύουμε περίπου το 2% του ΑΕΠ μας (σ.σ. για εξοπλισμούς), γιατί προφανώς έχουμε πραγματικές απειλές για την ασφάλεια. Προσπαθούμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε τις δυνάμεις μας, συμπεριλαμβανομένου του μισού στόλου μας F-16, κάτι που κάνουμε μαζί με την αμερικανίδα εργολάβο Lockheed Martin. Υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, από πηγές ενημέρωσης από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, υπάρχει η πιθανότητα συμφωνίας ταχύτατης έλευσης των πρώτων 6 ή 7 F-35, που είχαν κατασκευαστεί για την Τουρκία κι αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Συμπαραγωγή και υποδομές

Μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την παραλαβή των νέων μαχητικών, υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόκτηση των F-35 αλλά και τα αντίστοιχα οφέλη για την εγχώρια βιομηχανία. Μόλις την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) εκδήλωση ενημέρωσης της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin για την πορεία του προγράμματος αλλά και τις δυνατότητες ένταξης στην Ελλάδα. 

Εκτός από τον εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα, Ντένη Πλέσσα, το «παρών» έδωσε για πρώτη φορά ο Ρόμπερτ Ντούλεϊ (Robert Dooley), ο οποίος είναι διευθυντής του προγράμματος F-35 Νοτίου Ευρώπης και Ισραήλ. 

Στην παρουσίαση για τις δυνατότητες απόκτησης του μαχητικού από την Ελλάδα, για πρώτη φορά αναπτύχθηκε η δυνατότητα της συμπαραγωγής από την εγχώρια βιομηχανία αλλά και της δημιουργίας υποδομών υποστήριξης κι εκπαίδευσης. 

Μετά τον Καναδά που μένει να ορίσει τον αριθμό των μαχητικών που θα παραγγείλει, τα F-35 φαίνεται πως θα αποκτηθούν από τη Φιλανδία, ενώ έπονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα με την δημιουργία υποδομών υποστήριξης κι εκπαίδευσης (που περιλαμβάνει ακόμη κι εξομοιωτές) να γίνει κέντρο των χωρών της ευρύτερης περιοχής που θα αποκτήσουν τα 5ης γενιάς μαχητικά, με τα οφέλη για την εγχώρια βιομηχανία να είναι πολλαπλά. 

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ΗΑΕ έχουν ήδη επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στην έδρα των τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, για την ανέγερση εγκαταστάσεων του προσωπικού του, που εκπαιδεύεται ήδη στην ΕΑΒ και στη συνέχεια, η συνεργασία για τα F-35 μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη. 

Μπορεί η ΕΑΒ λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε τα προηγούμενα έτη να βρίσκεται πίσω σε ότι αφορά τις υποδομές, τα διαθέσιμα εργαλεία ακόμη και το ανθρώπινο προσωπικό, όμως φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της αναγέννησης της βιομηχανίας, με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, που θα δώσουν την δυνατότητα ακόμη κι ανάληψης τμήματος παραγωγής του νέου μαχητικού. 

Η χώρα μας, κατά το παρελθόν απέρριψε τρεις προτάσεις για την ένταξή της στο πρόγραμμα των F-35 όταν ακόμη ήταν υπό ανάπτυξη. Την πρόταση όμως, απεδέχθη η Τουρκία, με τις βιομηχανίες της – πριν την εκδίωξη – να παράγουν 900 τμήματα και εξαρτήματα του αεροσκάφους. 

Σημειώνεται πως η ΕΑΒ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει το 30% των τμημάτων των F-16 καθώς και το 70% της ατράκτου των μεταγωγικών C-130J που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Συνάντηση

Ούτως ή άλλως στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τις φήμες να οργιάζουν ότι εκεί ενδεχομένως να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Άλλωστε προς αυτό συντείνει και το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, που προβλέπει την παραχώρηση στην Ελλάδα των 6 με 7 τουρκικών F-35, που έχουν δεσμευθεί από τις ΗΠΑ, μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα και την ενεργοποίηση των σχετικών κυρώσεων του νόμου CAATSA. 

Από αμερικανικής πλευράς, το θέμα παραχώρησης των «τουρκικών» F-35 χειρίζεται ο διοικητής Αντιπτέραρχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, του JPO, δηλαδή του Join Strike Fighter Program Office. 

Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το επιτυχημένο «μοντέλο των Rafale». Δηλαδή, να έρθουν τα μεταχειρισμένα 6, μέσω διακρατικής συμφωνίας με ταυτόχρονη υπογραφή για την προμήθεια 18 καινούριων. 

Οι πληροφορίες από το ελληνικό πεντάγωνο αναφέρουν ότι με την απόκτηση μίας μοίρας, η οποία θα εγκατασταθεί στην 117 ΠΜ, θα αντικατασταθούν τα 2ης γενιάς μαχητικά Phantom F-4.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail