Πώς το Ισραήλ κατασκεύασε την πιο ακριβή στρατιωτική μηχανή στον κόσμο

 Hamas missiles (photo credit: RΕUΤΕRS)
Το 2014 ήταν ένα σημείο καμπής για τον Ισραηλινό Στρατό στη μάχη κατά των συστημάτων τούνελς της Χαμάς. Δείτε πώς κατάφεραν να επιτεθούν στη Λωρίδα της Γάζας με τόση ακρίβεια κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Guardian of the Walls.

Του ΓΙΑΚΟΦ ΚΑΤΖ - jpost.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι σήραγγες είχαν σκαφτεί με το χέρι και με κρότους, καθώς βαριά μηχανήματα αποκλείονταν - θα είχαν προσελκύσει πάρα πολύ την προσοχή από τα drones που αιωρούνται συνεχώς στους ουρανούς πάνω.

Κάθε τάγμα είχε την αποστολή του και ήταν υπεύθυνο για το τρύπημα στην περιοχή των επιχειρήσεων του. Οι προϋπολογισμοί κατανεμήθηκαν σύμφωνα με ένα λεπτομερές σχέδιο και ορίστηκαν προθεσμίες για κάθε στάδιο του έργου.

Τα επόπτευσε όλα ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο άπιαστος διοικητής της Χαμάς που έγινε θρυλικός επειδή επέζησε από πολυάριθμες ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας που διήρκεσαν περισσότερες από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ολόκληρο το έργο κόστισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο NIS.

Όλα ξεκίνησαν πριν από επτά χρόνια, ως μέρος των διδαγμάτων που πήρε η Χαμάς από τον πόλεμο της Γάζας το καλοκαίρι του 2014, γνωστός στο Ισραήλ ως Επιχείρηση Protective Edge (Προστατευτική Άκρη). Η Χαμάς ουσιαστικά χρησιμοποιούσε μερικές από τις υπόγειες σήραγγές της για να περάσει κρυφά τα σύνορα και να σκοτώσει στρατιώτες, αλλά ως επί το πλείστον οι υπόγειες διαδρομές αποκαλύφθηκαν και καταστράφηκαν. Η Χαμάς χρειαζόταν μια νέα ικανότητα που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων με το Ισραήλ.

Οι σήραγγες του Deif έπρεπε να κάνουν τη δουλειά

Η ιδέα ήταν μεγαλειώδης αλλά και απλή. Καθώς εκτείνεται σε περίπου 100 χλμ. κάτω από ολόκληρη σχεδόν τη Λωρίδα της Γάζας, το δίκτυο σήραγγας αποτελείτο από τρία διαφορετικά είδη χώρων: περάσματα για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, μέρη για ύπνο, φαγητό και ακόμη και ντους και χώρους για εκτόξευση πυραύλων. Ολόκληρο το δίκτυο σχεδιάστηκε για να μετακινεί γρήγορα και κρυφά ενόπλους, ώστε να μπορούν να αιφνιδιάσουν και να επιτεθούν σε εισβολείς ισραηλινούς στρατιώτες πεζικού και τεθωρακισμένες δυνάμεις.

Το δίκτυο απείχε πολύ από τις παλιές αυτοσχέδιες σήραγγες που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Παλαιστίνιοι για λαθρεμπόριο όπλων και λαθρεμπόριο κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Ήταν μια υπόγεια πόλη», εξήγησε ένας ανώτερος αξιωματικός του IDF. «Υποτίθεται ότι ήταν το πιο προστατευμένο όπλο τους».

ΑΛΛΑ το 2014 ήταν επίσης ένα σημείο καμπής για το IDF στη μάχη του ενάντια σε αυτά τα υπόγεια συστήματα. Μετά την επιτυχή διείσδυση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, ο στρατός κατάλαβε ότι ήταν πολύ πίσω στις ικανότητες που χρειαζόταν. Αμέσως ξεκίνησε τρεις ταυτόχρονες προσπάθειες.

Το πρώτο ήταν σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών – το κυνήγι για σήραγγες και η χαρτογράφηση τους με την παραμικρή λεπτομέρεια. Το δεύτερο ήταν η επένδυση πόρων για την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα μπορούσε να ανιχνεύει τις σήραγγες καθώς σκάβονταν, κάτι σαν Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) για σήραγγες και η τρίτη προσπάθεια ήταν η ανάπτυξη δυνατοτήτων επίθεσης που θα μπορούσαν στη συνέχεια να καταστρέψουν τις σήραγγες.

«Όταν επιτίθεστε σε μια σήραγγα, δεν χρειάζεται μόνο η μέγιστη ακρίβεια», εξήγησε ο Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Matan Adin, διοικητής του τμήματος αεροπορικής υποστήριξης και ελικοπτέρων της IAF. «Χρειάζεστε επίσης πυρομαχικά που θα διεισδύσουν στο έδαφος, αφού αν εκραγούν στο έδαφος, τότε ουσιαστικά δεν κάνατε τίποτα».

Ο Αντίν ήξερε για τι μιλούσε. Βετεράνος πιλότος, ανέβηκε στις τάξεις της IAF μέσω των ελικοπτέρων της, πετώντας σε όλες τις διάφορες πλατφόρμες – Apaches, Black Hawks και Sea Stallions. Η πρώτη του πτήση μάχης ως πιλότος ήταν το 2001 στη Γάζα. Ήταν η αρχή της Δεύτερης Ιντιφάντα και ο Αντίν ήταν μέρος μιας τριάδας ελικοπτέρων που εισήλθαν στη Γάζα από τη θάλασσα κυνηγώντας έναν καταζητούμενο τρομοκράτη. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες πολεμικές επιχειρήσεις.

Το IDF και η Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) επένδυσαν πρωτοφανείς πόρους για να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν για το δίκτυο της σήραγγας. Μετά από λίγους μήνες ονομάστηκε «Μετρό» από έναν από τους αξιωματικούς της Στρατιωτικής Πληροφορίας.

Η εναέρια επιτήρηση ήταν χρήσιμη, αλλά δεν μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τις υπόγειες διαδρομές. Η λήψη κινητής τηλεφωνίας δεν ήταν επίσης χρήσιμη, καθώς όταν ήταν κάτω από το έδαφος, χανόταν όλη η υποδοχή και οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα δεν μπορούσαν να εντοπιστούν.

Αυτό άφησε το Shin Bet να επικεντρωθεί σε παλιές τακτικές συλλογής πληροφοριών, στρατολόγηση πρακτόρων και κατασκόπων στη Γάζα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδρομές των τούνελ και τι ακριβώς περιείχαν.

Τα τούνελ έγιναν εμμονή για το Ισραήλ. Οι πληροφορίες έδειξαν πως τα τάγματα της Χαμάς εκπαιδεύονταν ήδη μέσα. Οι τρομοκράτες αποθήκευαν τα όπλα τους εκεί, γνώριζαν τις διαφορετικές διαδρομές, τις διαφορετικές εξόδους και πώς να κινούνται αθόρυβα μέσα και έξω.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διαρροή των σχεδίων, τα τάγματα της Χαμάς στην αρχή είχαν την άδεια να εισέλθουν μόνο στα περιφερειακά τους τμήματα, χωρίς να ξέρουν πώς να περάσουν σε άλλες περιοχές. Οι διοικητές της Χαμάς γνώριζαν ότι το Ισραήλ θα παρακολουθούσε. Αν κάποιος επρόκειτο να διαρρεύσει κάτι, ήθελαν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά.

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο προσεκτικά ελεγμένα κομμάτια γης στον κόσμο, που όχι μόνο περιβάλλεται από κάμερες στον φράχτη των συνόρων αλλά και περιπολείται συνεχώς στους ουρανούς. Κάθε ύποπτη κίνηση παρακολουθείται προσεκτικά. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρονται ως «zenana», τοπική αργκό για το βουητό ενός κουνουπιού, λόγω του μονότονου βουητού που κάνουν οι κινητήρες των drones όταν πετούν στον ουρανό.

Οι ακριβείς πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει το Ισραήλ διέφεραν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να σχεδιάσουν μια ακριβή εικόνα ενός τμήματος του δικτύου, μαθαίνοντας από τις πηγές του ποια όπλα ήταν αποθηκευμένα εκεί, πού ήταν, το είδος του δικτύου επικοινωνίας και σε ποια μέρη των τειχών κρέμονταν οθόνες τηλεόρασης. Για άλλα τμήματα το μόνο που είχε ήταν η διαδρομή αλλά τίποτα παραπάνω.

Το σχέδιο του IDF είχε τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το 2018, μια κοινή επιχείρηση που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Νότιας Διοίκησης – υπεύθυνη για τη Λωρίδα της Γάζας – και της έδρας της IAF στο Τελ Αβίβ. Λόγω του μεγέθους του δικτύου και της ανάγκης να αιφνιδιαστεί ο εχθρός, η αρχική επιχειρησιακή απαίτηση μιλούσε για την ανάγκη για περισσότερα από 100 αεροσκάφη που θα έριχναν περισσότερες από 500 βόμβες σε διάστημα μικρότερο από 30 λεπτά. Ήταν το είδος της επιχείρησης που δεν είχε ξαναδεί η Λωρίδα της Γάζας.

Το Νοέμβριο του 2018, μια μυστική επιχείρηση των IDF στη νότια Λωρίδα της Γάζας πήγε στραβά. Ισραηλινοί καταδρομείς σε επιχείρηση συλλογής πληροφοριών προκάλεσαν υποψίες σε σημείο ελέγχου της Χαμάς. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, ο αντισυνταγματάρχης Μ. – ένας παρασημοφορεμένος αξιωματικός του οποίου το όνομα εξακολουθεί να απαγορεύεται να δημοσιευτεί – πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Σε απάντηση, η Χαμάς εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ. Ο Avigdor Liberman, υπουργός Άμυνας εκείνη την εποχή, πίεσε να ξεκινήσει την επιχείρηση «Lightning Strike», την κωδική ονομασία που είχε δώσει ο IDF στην εκστρατεία για την καταστροφή των τούνελ, μια προσομοίωση της οποίας είχε επιβλέψει προσωπικά λίγους μήνες νωρίτερα.

Οι ηγέτες του IDF αντιστάθηκαν. Ήταν στα τελευταία στάδια προετοιμασίας ενός ελιγμού για την καταστροφή μιας σειράς διασυνοριακών σηράγγων που είχε σκάψει η Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο. Στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Πληροφορίας, υπήρχαν ανησυχίες ότι η έναρξη του «Lightning Strike» τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη σε έκταση και χρόνο σύγκρουση με τη Γάζα, η οποία θα ανάγκαζε τον IDF να αναβάλει την επιχείρηση κατά των τούνελ της Χεζμπολάχ – και όσο περισσότερο περίμενε, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα κάτι να διέρρεε προς τα έξω.

Το υπουργικό συμβούλιο τάχθηκε στο πλευρό του IDF και το "Lightning Strike" μπήκε στον πάγο. Αναστατωμένος για την αδύναμη απάντηση της κυβέρνησης στην εκτόξευση ρουκετών στη Γάζα, ο Λίμπερμαν παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, οδηγώντας τελικά στη διάλυση της κυβέρνησης και στην πρώτη από αυτές που θα μετατρεπόταν σε τέσσερις διαδοχικές εκλογές.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από τότε, η Διοίκηση του Νότου δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Συνέχισε να βελτιώνει την επιχείρηση με νέες πληροφορίες που παρείχε συνεχώς η Shin Bet. Όταν ξέσπασε η Επιχείρηση Guardian of the Walls τον Μάιο, το «Lightning Strike» τέθηκε ξανά στο τραπέζι. Μερικοί στρατηγοί εξακολουθούσαν να διστάζουν, πιστεύοντας ότι ένας τέτοιος βομβαρδισμός έπρεπε να σωθεί για μια επιχείρηση που είχε στόχο την ανατροπή της Χαμάς. Δεν ήταν αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε το Guardian of the Walls.

Ο επικεφαλής της νότιας διοίκησης, στρατηγός, Eliezer Toledano πίστευε ότι έπρεπε να ξεκινήσει η επιχείρηση τώρα. Εάν όχι, προειδοποίησε, μπορεί να μην είναι σχετική σε μελλοντική επιχείρηση. Ο Αρχηγός του Επιτελείου,  Αντιστράτηγος Aviv Kohavi συμφώνησε.

«Ακόμα κι αν δεν σκοτώσουμε εκατοντάδες τρομοκράτες, αξίζει να καθυστερήσουμε τη Χαμάς κατά 10 χρόνια», φέρεται να είπε αργότερα ο Toledano.

Έτσι ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Μαΐου, 160 μαχητικά αεροσκάφη της IAF απογειώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα αεροπλάνα – F-15 και F-16 – ήταν φορτωμένα με βόμβες καθοδηγούμενες από GPS, πολλές από αυτές GBU-39, γνωστές και ως Small Diameter Bomb, ένα όπλο κατασκευασμένο από την Boeing που είναι μικρό, ακριβές και έχει την ικανότητα να διεισδύει σε σκυρόδεμα οπλισμένο με χάλυβα. Δεδομένου ότι είναι σχετικά μικρά, τα F-15I του Ισραήλ -γνωστά με το εβραϊκό τους όνομα "Ra'am" (Thunder) - μπορούν να μεταφέρουν 20 SDB στα φτερά και την άτρακτό τους. Στα εβραϊκά, τα SDB ονομάζονται "Φονικό Χαλάζι".

Ήταν η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη εξόρμηση της IAF από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, όταν σχεδόν όλος ο στόλος του Ισραήλ απογειώθηκε για να καταστρέψει τις αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου και της Συρίας στο πρώτο σάλβο αυτής της σύγκρουσης.

Αλλά αυτή τη νύχτα το Ισραήλ δεν κυνηγούσε εχθρική αεροπορία. Προσπαθούσε να αφαιρέσει την πολύτιμη κατοχή της Χαμάς - το μυστικό όπλο που είχε κατασκευάσει επιδέξια και κρυφά σε μια περίοδο σχεδόν μιας δεκαετίας.

Αυτό που δε γνώριζε η Χαμάς ήταν ότι κάποιος στο Ισραήλ παρακολουθούσε τη δουλειά τους. Το Shin Bet είχε συνεργαστεί στενά με το Κέντρο Πυρός του IDF στη Νότια Διοίκηση για να χαρτογραφήσει τη διαδρομή του συστήματος σήραγγας.

Η πρόκληση ήταν τεράστια. Όχι μόνο ήταν μια επίπονη προσπάθεια να ανακαλύψει την ακριβή διαδρομή, αλλά η IAF έπρεπε επίσης να βρει πώς να καταστρέψει τις σήραγγες χωρίς να γκρεμίσει ολόκληρες γειτονιές: οι σήραγγες δεν ήταν κάτω από άδεια χωράφια αλλά κάτω από πολυκατοικίες και σπίτια ανθρώπων.

Το Ισραήλ χρειαζόταν να επιτεθεί με τρόπο που αφενός θα κατέστρεφε τις σήραγγες, αλλά και θα ήταν τόσο ακριβές που θα άφηνε τις ελάχιστες παράπλευρες ζημιές και δε θα υπονόμευε τη μεγαλύτερη πολεμική προσπάθεια αποδυνάμωσης και απονομιμοποίησης της Χαμάς.

Αυτό που έκανε τη συγκεκριμένη αεροπορική επιχείρηση τόσο περίπλοκη δεν ήταν η ίδια η επίθεση. Σε αντίθεση με άλλα πιθανά πεδία μάχης, η IAF δεν απειλείται στη Γάζα από πυραύλους εδάφους-αέρος, κάτι που δεν μπορεί να πει για τη Συρία ή το Λίβανο. Από την άλλη πλευρά, η επίθεση σε έναν τόσο μικρό χώρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα απαιτεί ένα επίπεδο ακρίβειας και συγχρονισμού που σπάνια παρατηρείται στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι συμμετείχαν 160 μαχητικά αεροσκάφη.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις, η ιδέα ήταν να χτυπήσουμε τμήματα των σηράγγων που δεν ήταν δίπλα σε κτίρια, και αν δεν υπήρχε επιλογή, τότε να προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε υπό γωνία.

«Ήταν πολύ αυστηρός σχεδιασμός και όλοι γνώριζαν τη διαδρομή τους», εξήγησε ο υπολοχαγός Όρι, ένας 26χρονος πιλότος F-16 που πέταξε εκείνο το βράδυ. «Ήρθαμε κατά κύματα, ομάδα μετά από ομάδα».

Τα αεροπλάνα, που απογειώθηκαν από διαφορετικές βάσεις σε όλο το Ισραήλ, συγκεντρώθηκαν πάνω από τη Μεσόγειο και περίμεναν εκεί το πράσινο φως. Μόλις το πήραν, άρχισε η επίθεση. Κάθε ομάδα αεροπλάνων είχε προεγκαταστήσει τις συντεταγμένες GPS των στόχων τους. Τα αεροπλάνα δε χρειάστηκε καν να πετάξουν πάνω από τη Γάζα. Κατάφεραν να ρίξουν τα πυρομαχικά τους ενώ ήταν ακόμα πάνω από το νερό.

Η αποστολή κράτησε μόλις 23 λεπτά.

Όπως εξήγησε αργότερα ο Ori, η πρόκληση δεν ήταν η επίθεση αλλά ο συγχρονισμός των διαφορετικών πτήσεων.

«Η δυσκολία ήταν ο σχεδιασμός και η διασφάλιση πως όλοι απογειώθηκαν στην ώρα τους και έφτασαν εκεί που έπρεπε», είπε.

Πεντακόσιες βόμβες έπεσαν εκείνο το βράδυ πάνω από το λεγόμενο Μετρό. Ενώ οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούσαν ψηλά πάνω από τη Γάζα μετέφεραν εικόνες πίσω στα κεντρικά γραφεία της IAF στο Τελ Αβίβ, ώστε οι αξιωματικοί εκεί να μπορούν να εκτιμήσουν αμέσως την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν, άλλοι μέσα στις σήραγγες και άλλοι σε μερικά κτίρια που κατέρρευσαν λόγω της καταστροφής. Πόσοι από τους νεκρούς ήταν συνδεδεμένοι με τρομοκρατικές οργανώσεις – τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ – δεν ήταν αμέσως σαφές. Πίσω στην έδρα της IAF, οι κορυφαίοι δεν είχαν χρόνο να γιορτάσουν την επιχείρηση. Εξέτασαν αμέσως τα αποτελέσματα της επίθεσης μαζί με αξιωματικούς της Νότιας Διοίκησης και Στρατιωτικών Πληροφοριών. Ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση εδώ και πάνω από 50 χρόνια, αλλά δεν υπήρχε χρόνος για ξεκούραση.

Εβδομάδες αργότερα, έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Τρομοκρατίας και Πληροφοριών στο Ισραήλ –μια δεξαμενή σκέψης στενά συνδεδεμένη με υπηρεσίες ασφαλείας– έδειξε ότι από τους 236 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στις ισραηλινές επιθέσεις, τουλάχιστον 114 από αυτούς ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Το IDF ανέβασε αυτόν τον αριθμό ακόμη υψηλότερα, υποστηρίζοντας ότι περίπου 200 από τους νεκρούς ήταν γνωστοί τρομοκράτες.

Πριν το λογαριάσουμε αυτό, μια σημαντική δήλωση: κάθε ζωή αμάχου που χάνεται στον πόλεμο είναι μια τραγωδία, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ είναι η πλευρά που επιτίθεται και ρίχνει τα όπλα. Ως αποτέλεσμα, λένε, το Ισραήλ είναι υπεύθυνο.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Χαμάς αποθηκεύει σκόπιμα τα όπλα της και κατασκευάζει τα κέντρα διοίκησης μέσα σε μη στρατιωτικές υποδομές. Και ενώ το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τις παράπλευρες ζημιές, δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν απώλειες αμάχων.

Το μετρό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ότι 500 βόμβες έπεσαν σε ένα μικρό χώρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σκοτώθηκαν «μόνο» 42 άνθρωποι -τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς τρομοκράτες σύμφωνα με το Ισραήλ- είναι πρωτοφανές στην ιστορία του πολέμου.

Αυτό δεν έγινε εύκολα. Αν και οι πληροφορίες αποκάλυψαν την πορεία του δικτύου σήραγγας, το Ισραήλ δεν μπορούσε απλώς να ρίξει βόμβες κατά μήκος της διαδρομής. Αυτό όχι μόνο θα είχε γκρεμίσει δεκάδες κτίρια αλλά θα είχε σκοτώσει χιλιάδες πολίτες.

Αντίθετα, αυτό που έκανε το Ισραήλ ήταν εκπληκτικό. Ήξερε ακριβώς πώς να χτυπήσει τη γωνία μιας σήραγγας σε μια διασταύρωση δρόμου, έχοντας αναλύσει ακριβώς πόσες βόμβες και λίβρες εκρηκτικών θα χρειάζονταν, ώστε η έκρηξη να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα υπόγεια και όχι από πάνω. Όταν τα κτίρια έπεσαν, ήταν επειδή η κατάρρευση της σήραγγας οδήγησε σε κατάρρευση του κτιρίου. Οι ίδιες οι δομές δε δέχθηκαν επίθεση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των βομβών που έπεσαν, θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο», εξήγησε ένας ανώτερος αξιωματικός του IDF που συμμετείχε στο σχεδιασμό της επιχείρησης. «Αν είχαμε κάνει αυτό που ήθελε η Χαμάς, θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς αμάχους».

Αν κοιτάξετε ολόκληρη την επιχείρηση, αυτό το επίτευγμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Το Ισραήλ επιτέθηκε σε πάνω από 1.500 στόχους σε 11 ημέρες μάχης. Αυτό είναι τουλάχιστον 1.500 βόμβες που έπεσαν σε στόχους – και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από μία βόμβες σε έναν στόχο – για να διασφαλιστεί ότι καταστράφηκαν.

Ενώ ο κόσμος τείνει να βλέπει αυτήν τη σύγκρουση μέσα από τους ξερούς και απλούς αριθμούς ενός πίνακα αποτελεσμάτων – πόσοι είναι οι νεκροί στη Γάζα (περισσότεροι) σε σύγκριση με πόσοι είναι οι νεκροί στο Ισραήλ (λιγότεροι) – αυτή είναι μια παραμορφωμένη προοπτική.

Αντίθετα, θα πρέπει να αξιολογήσει τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης – την πιο ακριβή και ακριβή στρατιωτική επιχείρηση αυτής της κλίμακας στη σύγχρονη στρατιωτική ιστορία.

Σκεφτείτε το: περισσότερες από 1.500 βόμβες έπεσαν στη Γάζα, σε 1.500 στόχους – και ίσως 60 άμαχοι σκοτώθηκαν. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Αυτό δε σημαίνει ότι ο IDF δεν έκανε λάθη. Όπως όλοι οι πόλεμοι περιλαμβάνουν παράπλευρες ζημιές, όλοι οι πόλεμοι περιλαμβάνουν λάθη. Αλλά όταν εξετάζουμε τους ξερούς αριθμούς, όπως θέλει να κάνει η διεθνής κοινότητα, αυτό που έκανε ο Ισραηλινός Στρατός τον Μάιο είναι ένα άνευ προηγουμένου στρατιωτικό επίτευγμα.

Και αυτό είναι που πρέπει να διερευνηθεί. Πώς το έκανε αυτό το IDF; Τι το έκανε αυτό δυνατό;

ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ με ανώτερους αξιωματικούς στο IDF και IAF και με αξιωματούχους στο Shin Bet, δεν υπάρχει ενιαία απάντηση αλλά, μάλλον, ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως η ποιοτική υπηρεσία πληροφοριών, η αποκλειστική χρήση δορυφορικά καθοδηγούμενων πυρομαχικών, οι καινοτόμες τακτικές και , τέλος, ένα σύνολο αξιών και στρατιωτικής ηθικής στις οποίες τηρούν επιμελώς οι αξιωματικοί του IDF.

Όταν πρόκειται για πυρομαχικά, για παράδειγμα, όλες οι βόμβες που έριξε ο IDF στη Γάζα στο Guardian of the Walls ήταν έξυπνα όπλα, είτε JDAM είτε άλλα πυρομαχικά ακριβείας που στις περισσότερες περιπτώσεις χτυπούσαν με ακρίβεια τους στόχους τους.

Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Cast Lead το 2009, ο IDF έριξε πάνω από 5.000 βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου το 80% ήταν έξυπνες βόμβες, αριθμός που για την εποχή θεωρούνταν πρωτοφανής. Κατά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003, οι δυνάμεις του συνασπισμού χρησιμοποιούσαν έξυπνες βόμβες στο 68% του χρόνου. Κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου του 1999, 35%.

Το εκατό τοις εκατό είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

«Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ και να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους πίσω μου», είπε ο υπολοχαγός Όρι. «Ρίχνω τη βόμβα και πατάω ένα κουμπί και ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ό,τι μπορούν για να βεβαιωθούν ότι θα επιτεθούμε όταν χρειάζεται και όχι όταν δεν το χρειαζόμαστε».

Έπειτα, υπάρχουν οι τακτικές που χρησιμοποιούνται, ιδιαίτερα από την IAF, η οποία κάνει την πλειοψηφία των επιθέσεων κατά τη διάρκεια αυτού του είδους των επιχειρήσεων.

Στις 10 Μαΐου, την ημέρα που η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ, πυροδοτώντας τις μάχες, ο Αντισυνταγματάρχης. Ο I., διοικητής του Κέντρου Πυρός της Νότιας Διοίκησης, επέστρεφε στη μοίρα F-16 του σε μια εκπαιδευτική πτήση καθώς μέρος του τακτικού καθεστώτος πιλότων πετούσε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμη και όταν δεν ήταν πλέον σε ενεργό υπηρεσία.

Προσγειώθηκε στις 5 μ.μ. και διατάχθηκε να επιστρέψει αμέσως στο αρχηγείο της Νότιας Διοίκησης στη Beersheba. Η Shin Bet είχε διαβιβάσει μια προειδοποίηση ότι οι πύραυλοι επρόκειτο να εκτοξευθούν στο Ισραήλ. Ο Ι. χρειαζόταν να ετοιμαστεί.

Η προειδοποίηση δεν ήταν χωρίς πολιτική. Τις προηγούμενες μέρες, το Shin Bet είχε λάβει μια προειδοποίηση ότι επρόκειτο να κλιμακωθεί. Εξάλλου, ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar είχε απειλήσει να εκτοξεύσει ρουκέτες την Ημέρα της Ιερουσαλήμ εάν το Ισραήλ προχωρήσει στις προγραμματισμένες γιορτές κοντά στην Παλιά Πόλη. Σε αντίθεση με το Shin Bet, η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν πίστευε πως κάτι επρόκειτο να συμβεί. Ο πόλεμος, ισχυρίστηκαν οι αναλυτές εκεί, δεν ερχόταν.

Οι αίθουσες στο Fire Center – που ονομάστηκαν για τα προϊόντα που αναφέρονται στη Βίβλο – ήταν ήδη γεμάτες δραστηριότητα. Όταν η Χαμάς εκτόξευσε ένα μπαράζ ρουκετών στην Ιερουσαλήμ στις 6:03 μ.μ., οι εντολές κλήσης βγήκαν. Μέσα σε λίγες ώρες υπήρχαν ήδη 400 άτομα που καταλάμβαναν τις διάφορες αίθουσες από όπου θα κατευθύνονταν οι αντεπιθέσεις.

Υπήρχαν αξιωματικοί πληροφοριών από τη Μονάδα 8200 της Στρατιωτικής Πληροφορίας που ήταν υπεύθυνοι για τη συλλογή πληροφοριών μαζί με πράκτορες της Shin Bet που μιλούσαν τακτικά με πηγές στο έδαφος στη Γάζα. Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας επάνδρωναν σταθμούς που τους έδιναν απευθείας σύνδεση με το αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, και ακόμη και αξιωματικοί του ναυτικού ήρθαν για να επιβλέψουν πολεμικά πλοία που αποστέλλονταν τώρα κοντά στην ακτή της Γάζας.

Όλοι ήξεραν τη δουλειά τους.

Οι ομάδες δούλευαν με βάρδιες, αλλά στην πραγματικότητα μόλις και μετά βίας κοιμόντουσαν. Όταν τελείωνε η ​​βάρδια κάποιου, σήμαινε λίγο καθαρό αέρα ή κλειστά μάτια, συχνά σε έναν υπνόσακο κρυμμένο κάτω από ένα γραφείο. Λίγες ώρες και μετά επιστροφή στη δουλειά.

Ο Ι. πέταξε δύο φορές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ως επικεφαλής του Κέντρου Πυρός, μπόρεσε να πάρει μέρος σε μερικές από τις κορυφαίες επιχειρήσεις.

Σε μια αποστολή, με τόσο περιορισμένο χρόνο, ο Ι. μόλις και μετά βίας έφτασε στο αεροδρόμιο εγκαίρως για την απογείωση. Ο συγκυβερνήτης του τον περίμενε ήδη στο πιλοτήριο. Ο Ι. πήδηξε από το αυτοκίνητο και ανέβηκε κατευθείαν στο πιλοτήριο.

Όταν προσγειώθηκε και επέστρεψε στο αυτοκίνητό του, η μηχανή εξακολουθούσε να λειτουργεί.

Αυτό που κάνει αυτές τις αποστολές περίπλοκες είναι ότι οι πληροφορίες είναι δύσκολο να βρεθούν στη Γάζα. Το Ισραήλ εγκατέλειψε τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα το 1994 με τις Συμφωνίες του Όσλο και ενώ παρέμεινε εντός των εβραϊκών οικισμών μέχρι το 2005, δε βρισκόταν πλέον στις πόλεις. Πρακτικά, χωρίς καθημερινή επαφή μέσα στο Στριπ, η στρατολόγηση πρακτόρων ήταν δύσκολη. 

Σε αντίθεση με την Τεχεράνη, τη Δαμασκό ή τη Βηρυτό, η Γάζα δε δέχεται τουρίστες. Ένα άτομο που φαίνεται λίγο παράταιρο ή έχει αραβική προφορά που ακούγεται ξένη είναι αμέσως ύποπτο και αμφισβητείται από τη Χαμάς, η οποία σε κάθε περίπτωση κυνηγά συνεχώς κατασκόπους και διπλούς πράκτορες.

Λόγω της δυσκολίας στη συλλογή πληροφοριών, IDF και Shin Bet έχουν αναπτύξει ένα σύστημα με τα χρόνια για «ενοχοποίηση ενός στόχου». Η ιδέα είναι να είναι πιο αυστηρή από ό,τι συνήθως, λόγω της δυσκολίας συλλογής πληροφοριών, αλλά και λόγω της κοινής χρήσης ανθρώπινων ασπίδων από τρομοκρατικές ομάδες που εδρεύουν στη Γάζα.

Εάν, για παράδειγμα, ένας Παλαιστίνιος πληροφοριοδότης δώσει λεπτομέρειες στο Ισραήλ σχετικά με ένα άνοιγμα σήραγγας, αυτό δεν αρκεί για να θεωρηθεί ο στόχος ενοχοποιημένος και να προστεθεί στην τράπεζα-στόχο του IDF. Χρειάζεται μια δεύτερη πηγή, κάποιου είδους νοημοσύνη σήματος (SIGINT), για παράδειγμα, που μπορεί να επικυρώσει αυτά που είπε ο πληροφοριοδότης.

Αυτοί οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2014, γνωστό και ως Επιχείρηση Protective Edge, που διήρκεσε 50 ημέρες και έληξε χωρίς αποφασιστική νίκη. Στον απόηχο του πολέμου -κατά τη διάρκεια του οποίου οι IDF, Shin Bet και μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας υποστήριξαν αν η Χαμάς θα χρησιμοποιούσε τις διασυνοριακές τρομοκρατικές σήραγγές της (το έκανε) - η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Shin Bet θα ήταν η κύρια υπηρεσία ασφαλείας για την επίσημη αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τη Γάζα.

Το πενήντα τοις εκατό των στόχων παρέχονται από το Shin Bet. Τα άλλα μισά προέρχονται από το IDF. Πριν από την επιχείρηση του Μαΐου, το Ισραήλ είχε ήδη αρκετές χιλιάδες στόχους σε προεγκεκριμένες τράπεζες-στόχους. Αυτά περιελάμβαναν το Μετρό αλλά και τα ασφαλή σπίτια των τρομοκρατών, κρύπτες όπλων, εκτοξευτές πυραύλων, ανοίγματα σήραγγας και άλλα.

Αυτό που έκανε επίσης το Ισραήλ ήταν να χρησιμοποιήσει τη μοναδική του τακτική «κτυπήματος στέγης» πριν επιτεθεί σε κτίρια όπου οι τρομοκρατικές ομάδες αποθήκευαν όπλα ή έχτισαν κέντρα επιχειρήσεων μαζί με αμάχους. Σε 208 περιπτώσεις, η Shin Bet κάλεσε τους ιδιοκτήτες των σπιτιών και τους προειδοποίησε να φύγουν. Αυτό είναι 208 φορές που το Ισραήλ απέκρουσε σκόπιμα το στοιχείο του αιφνιδιασμού ώστε να μπορέσει να χτυπήσει έναν νόμιμο στόχο χωρίς να βλάψει τους αμάχους.

«Κάθε επιχείρηση όπως αυτή περιλαμβάνει εκατοντάδες ώρες προγραμματισμού μέχρι να δοθεί εντολή για δράση», εξήγησε ο Adin, ο στρατηγός της IAF που είναι υπεύθυνος για το τμήμα ελικοπτέρων. «Σχεδιάζουμε την επιχείρηση, εξετάζουμε τα πυρομαχικά που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε, την εκπαίδευση των πιλότων και ελέγχουμε τα πάντα – από τις πληροφορίες μέχρι τη συντήρηση».

Είναι μια επίπονη προσπάθεια που συνεχίζεται συνεχώς. Με την προσδοκία ότι μια μέρα θα έρθει ένας άλλος πόλεμος, το Ισραήλ πρέπει πάντα να είναι έτοιμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail