«Επίδειξη δύναμης από 8 χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο», τούρκικο δημοσίευμα

Καθώς η ένταση που σημειώθηκε λόγω των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε, πραγματοποιήθηκε ναυτική άσκηση στην Κύπρο, στην οποία συμμετείχαν 8 χώρες, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Από: echedoros-a.gr

Η διασφάλιση της ασφάλειας  των πλοίων και των πλατφορμών πετρελαίου ήρθε στο προσκήνιο με την άσκηση «Νέμεσις», που πραγματοποιήθηκε για όγδοη φορά φέτος, με τη συμμετοχή πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας (στο κείμενο: ελληνοκυπριακής διοίκησης) και της Ελλάδας, καθώς και των Η.Π.Α. , Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Εκτός από ασκήσεις με σχεδιασμό για έρευνα και διάσωση, επιχειρήσεις ιατρικής εκκένωσης, καθαρισμός από διαρροές και ρύπανση στη θάλασσα, οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις διέσωσαν μια πλατφόρμα πετρελαίου που κατελήφθη από τρομοκράτες στην άσκηση «Νέμεσις».


 
Η πολυεθνική άσκηση διεξήχθη στην περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κοινοπραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας-μέλους της ΕΕ που αποτελείται από γαλλικές εταιρείες Total και ιταλική Eni.

Η κοινοπραξία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες γεώτρησης το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Οι εταιρείες ExxonMobil και Chevron έλαβαν επίσης άδειες από τη διοίκηση της Κυπριακή Δημοκρατίας για γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, σε δήλωσή του πριν από την έναρξη της άσκησης, ανέφερε ότι «η χρήση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μας αποφέρει όχι μόνο οφέλη, αλλά και ευθύνες» και τόνισε τη δέσμευσή του σε αυτές τις ευθύνες, σημειώνει το τούρκικο δημοσιευμένο κείμενο.

ensonhaber.com

--
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail