Μετά τις γερμανικές εκλογές, μια νέα Ostpolitik;

Στις 27 Σεπτεμβρίου, την επομένη των γερμανικών εκλογών στη Bundestag, ο Olaf Scholz θα μπορούσε να ερμηνεύσει εξίσου καλά τον Mark Twain, καθώς «οι αναφορές για τον θάνατο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ήταν υπερβολικά εξωπραγματικές». Η ψηφοφορία της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία αψηφούσε τη γνώση ότι το SPD τελείωσε για όλους τους πρακτικούς σκοπούς και πως οι Πράσινοι ξεκινούν μια νέα πορεία προς περισσότερη δύναμη και επιρροή. Στην πραγματικότητα, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στη νέα Bundestag, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στο 25,7% των ψήφων για το SPD, 24,1% για το CDU/CSU, 14,8% για τους Πράσινους, 11,5% για το FDP, 10,3 % για το AfD και 4,9% για τον Die Linke.

19fortyfive.com - Andrew A. Michta / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τον σχηματισμό μιας νέας γερμανικής κυβέρνησης


συνασπισμού και ότι εξετάζουμε δύο πιθανά αποτελέσματα:

(1) έναν συνασπισμό «φανάρι» (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο), δηλαδή, το SPD, το FDP και τους Πράσινους, ή

(2) συνασπισμό «Τζαμάικα» (μαύρο, πράσινο, κίτρινο), δηλαδή, το CDU, οι Πράσινοι και το FDP.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί αυτό και αν θα χρειαστούμε αρκετούς μήνες πριν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Εάν η Γερμανία καταλήξει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού SPD/FPD/Πράσινων, αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά όταν πρόκειται για τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία.

Ο Olaf Scholz, ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση της Μέρκελ, δήλωσε πως η Γερμανία πρέπει να ανανεώσει την πολιτική της για τη σχέση με τη Ρωσία, ζητώντας μια νέα Ostpolitik, μια αναφορά στην πολιτική της δεκαετίας του 1970 που ακολουθούσε ο Καγκελάριος Willy Brandt. Τον Αύγουστο του 2021 ο Scholz διαβεβαίωσε ότι το θεμέλιο αυτής της νέας Ostpolitik θα ήταν η αποδοχή της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του κράτους δικαίου από τον Πούτιν. Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης του SPD για τον Nord Stream 2, αλλά επέκρινε επίσης τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ της Ουκρανίας.

Σε περίπτωση που ο Σολτς γίνει καγκελάριος, επικεφαλής ενός συνασπισμού «φανάρι», η ώθηση για τη νέα του Ostpolitik πρέπει να μετρηθεί από τις αλλαγές στη γερμανική κοινή γνώμη όταν πρόκειται για σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Σύμφωνα με έρευνα του Σεπτεμβρίου 2018 που πραγματοποιήθηκε από τους Pew και Körber-Stiftung, σχεδόν επτά στους δέκα Γερμανούς (69%) θέλουν να συνεργαστούν στενότερα με τη Ρωσία, ενώ μόνο το 35% των Γερμανών βλέπει τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο εταίρο τους στην εξωτερική πολιτική (43% το προηγούμενο έτος), ενώ το 61% αναγνώρισε τη Γαλλία ως τον πιο σημαντικό ή δεύτερο σημαντικότερο εταίρο τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 72% των Γερμανών δήλωσε πως ήθελε η χώρα τους να είναι πιο ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξωτερική πολιτική και μόνο το 41% ​​δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με την Αμερική (από 56% το προηγούμενο έτος).

Αυτοί οι αριθμοί παρέχουν ένα σημαντικό πλαίσιο για την επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση. Υποδεικνύουν ότι η υπερατλαντική ομάδα στη Γερμανία συρρικνώνεται και πως όσοι θέλουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και/ή αναγνωρίζουν τις προτεραιότητες της Ρωσίας - η τελευταία ομάδα ονομάζεται Russlandversteher - παραμένουν σταθεροί. Εν τω μεταξύ, αυτοί, ειδικά στην επιχειρηματική κοινότητα, που θέλουν να επεκτείνουν τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, αυξάνονται. Με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αποτελεί πλέον μέρος του κοινού έργου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον πιο ηπειρωτική από ό,τι ήταν από τη δεκαετία του 1970. Η απόλυτη και σχετική οικονομική δύναμη της Γερμανίας γίνεται αισθητή πολύ περισσότερο από ποτέ, ειδικά καθώς το Βερολίνο πιέζει για μεγαλύτερη ολοκλήρωση και ομοσπονδοποίηση της ΕΕ, με τους νόμους, τους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ να υπερισχύουν της εθνικής πολιτικής. 

Εάν ο Σολτς γίνει ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας που θα ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού SPD/FDP/Green και ακολουθήσει μια νέα Ostpolitik, το βασικό ερώτημα θα είναι πώς θα απαντήσει η Μόσχα σε αυτό το νέο σχέδιο.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική του Πούτιν επιδιώκει αφενός να επεκτείνει την πολιτική επιρροή της Ρωσίας εντός της ΕΕ, είτε με την αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από την ενεργειακή Ρωσία είτε με επιδείξεις δύναμης στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, ο Πούτιν προσπάθησε να διαχωρίσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αθέτοντας τις διμερείς σχέσεις με τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γερμανία. Εδώ η επιμονή του Σολτς ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ΕΕ ως τον κύριο συνομιλητή της μπορεί να βρεθεί στο προσκήνιο της προτίμησης του Πούτιν για διμερισμό. Αυτό θα συμβεί αν δεν πετύχει το σχέδιο ομοσπονδοποίησης της ΕΕ, οπότε θα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ρητορικό ερώτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail