Παραμένουμε σε μνημονιακό κλοιό: Στο τραπέζι ελλείμματα και χρέος

Ο σκληρός πυρήνας ζητεί λήψη μέτρων και μέσα στο 2022
 
Από: newsbreak.gr

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ με φόντο το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αρχίζει σήμερα στην Κομισιόν. Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας, ωστόσο πλέον, θεωρείται επιτακτική ανάγκη για τροποποιήσεις, αφού η υγειονομική κρίση άφησε πίσω της τεράστια ελλείμματα και διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία καταγράφει διψήφια ποσοστά ελλείμματος, ενώ διαθέτει το υψηλότερο χρέος σε όλη την Ευρώπη.


Το μεγάλο «παζάρι» αφορά το πόσο ασφυκτική θα είναι η «θηλιά» για τους στόχους των ελλειμμάτων και το ύψος του χρέους, που με βάση το τρέχον σύμφωνο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το έλλειμμα του 3% του ΑΕΠ και το χρέος το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ποσοστά που έχουν καταργηθεί στην πράξη εδώ και χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πρόθυμη να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για τη μείωση του χρέους από το 2023, όταν και θα επανέλθει το Σύμφωνο, ωστόσο, ο σκληρός πυρήνας χωρών του βορρά πιέζει για τη λήψη μέτρων ακόμα και μέσα στο 2022, προμηνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, την ώρα μάλιστα που δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, η οποία κρατά αποστάσεις από το «καυτό» θέμα της αναθεώρησης στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως οκτώ χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Λετονία, Δανία, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία και Σλοβακία) έχουν στείλει επιστολή στο άτυπο Eurogroup της 10ης Σεπτεμβρίου που συνεδρίασε στη Σλοβενία, με την οποία καλούν την Ευρώπη να εστιάσει στην άμεση μείωση του χρέους.

Η «Welt» για την Ελλάδα

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων σε επίπεδο Ε.Ε. έχει επαναφέρει την Ελλάδα στους τίτλους των διεθνών ΜΜΕ. Η γερμανική «Welt», μάλιστα, γράφει χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος σε χώρες όπως η Ελλάδα, που τα οικονομικά τους στοιχεία έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν κρίσεις, όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία με τα Μνημόνια.

«Σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να δίνεται περισσότερος χρόνος για να μειώνονται τα ελλείμματα. Το προβλεπόμενο από τη Συνθήκη ανώτατο όριο δημόσιου χρέους μέχρι το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει, αλλά ως απώτερος στόχος.

Ειδάλλως χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία έχει χρέος πάνω από το 205% του ΑΕΠ της, ή η Ιταλία με χρέος 155%, θα πρέπει να παραμείνουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για πολλά χρόνια.

Αντ’ αυτού θα πρέπει να συμφωνηθούν μεμονωμένοι για καθεμία χώρα στόχοι συνολικού χρέους και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνσή του» γράφει χαρακτηριστικά η «Welt».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα από ευρωπαϊκούς κύκλους, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, για να δοθεί χρόνος στη Γερμανία και τη Γαλλία να βρουν κοινές θέσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail