Ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να φύγει από το Κοσσυφοπέδιο προτού κάνει άλλη ζημιά

British NATO soldiers serving in the NATO-led peacekeeping force (KFOR) take part in a crowd and riot control exercise near the town of Gjakova on September 5, 2021. - ΑFΡ / Αrmend ΝΙΜΑΝΙ
Όπως όλα τελείωσαν άσχημα για τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν, έτσι θα συμβεί και στο Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ έχει υπερβεί την εντολή του, έχει υπερεκτιμήσει το χέρι του και έχει υπερβεί το καλωσόρισμά του.

Boris Malagurski - Russia Today
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς τα τελευταία αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα έφευγαν από την Καμπούλ στο Αφγανιστάν, πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, τόνισαν τις ομοιότητες με την αμηχανία της Αμερικής στη Σαϊγκόν στο Νότιο Βιετνάμ - αλλά ένας παράλληλος που λίγοι τόλμησαν να τραβήξουν ήταν με το Κοσσυφοπέδιο.

Όταν απλώς ρώτησα "Είναι το Κοσσυφοπέδιο το επόμενο;" στο Twitter, έφερε τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης σε έξαλλη κατάσταση. Η αλβανική πλειοψηφία του Κοσσυφοπεδίου βλέπει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ως σωτήρες-το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία για να αφαιρέσει τον έλεγχο της νότιας επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου το 1999. Από τότε, το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί ένα έργο οικοδόμησης έθνους που φάνηκε να κορυφώθηκε το 2008, όταν οι προσωρινές αρχές του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν ανεξαρτησία από τη Σερβία.

Δεν ήταν μια στιγμή «τέλους της ιστορίας». Η Σερβία και μεγάλο μέρος του κόσμου δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα και το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τη δυτική βοήθεια και την στρατιωτική υποστήριξη. Οι περισσότεροι Αλβανοί πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό και είναι πολύ υπάκουοι όσον αφορά το ΝΑΤΟ, του οποίου τα στρατεύματα της KFOR «διατηρούν την ειρήνη» στο Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει υπερβεί την εντολή του. Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έθεσε τέλος στον πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Γιουγκοσλαβία, εγγυάται την κυριαρχία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ το ΝΑΤΟ πιέζει για ένα ανεξάρτητο Κόσοβο από την πρώτη ημέρα της κατοχής του. Το ψήφισμα ζήτησε επίσης την επιστροφή ενός συμφωνημένου αριθμού γιουγκοσλαβικού και σερβικού προσωπικού για να διατηρήσουν την παρουσία τους σε σημαντικούς τόπους και βασικά σημεία διέλευσης των συνόρων. Το ΝΑΤΟ δεν επέτρεψε ποτέ να συμβεί αυτό. Ο τελευταίος Σέρβος πρωθυπουργός που ζήτησε να τηρηθεί αυτή η συμφωνία δολοφονήθηκε το 2003, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά το αίτημά του.

Από την άλλη πλευρά, ποια είναι τα αποτελέσματα της εθνικοποίησης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο; Κοντά στο 30% το ποσοστό ανεργίας. Μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, με το 45% του πληθυσμού να ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας και το 17% να είναι εξαιρετικά φτωχοί. Πρώην τρομοκράτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, μερικοί κατηγορούμενοι για διακίνηση όπλων και ανθρώπινων οργάνων, αντικατέστησαν τις στρατιωτικές στολές τους με κοστούμια πολιτικών και κυβερνούν την οντότητα. Ο προηγούμενος πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, με το παρατσούκλι «Το φίδι», αυτή τη στιγμή δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Χάγη. Είναι αυτός που αποκάλυψε το άγαλμα του Μπιλ Κλίντον στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Μπιλ στη συνέχεια ήρθε να γιορτάσει με το «Φίδι».

Η πρόσφατη διαφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία ήταν απλώς το τελευταίο παράδειγμα μιας ηγεσίας στο Κοσσυφοπέδιο που δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει πραγματικά ζητήματα, αλλά μάλλον έρχεται σε σύγκρουση για να καλύψει την ανικανότητά της. Αντί να διαπραγματευτεί με το Βελιγράδι, το Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποίησε μονομερώς βία για να εφαρμόσει την αφαίρεση των σερβικών πινακίδων. Και το μόνο που το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ήταν να προσφέρει τα στρατεύματά του της KFOR να αντικαταστήσουν την ειδική μονάδα του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς καν να προσπαθήσουν να λύσουν την ουσία της διαφοράς. Τι κάνει ακόμα το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο;

Ίσως το ίδιο πράγμα που έκανε στο Αφγανιστάν. Ελπίζοντας ότι μια κακή απόφαση να πάει στη χώρα, αποδώσει τελικά με κάποιο τρόπο. Αλλά δε θα γίνει. Δεν έγινε στο Βιετνάμ, δεν έγινε στο Αφγανιστάν και δε θα γίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Ήρθε λοιπόν η ώρα για το ΝΑΤΟ να αρχίσει να ετοιμάζει τις αποσκευές του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail