Η Τουρκία πλησιάζει τη Ρωσία καθώς δεσμεύεται να επεκτείνει την αμυντική συνεργασία με τη Μόσχα

Freepen.gr - Η πρόσφατη δέσμευση της Τουρκίας για περαιτέρω αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία με την αγορά περισσότερων συστημάτων αεράμυνας S-400 και ακόμη και υποβρυχίων είναι το τελευταίο σημάδι ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουράκ Έγκε Μπεκντίλ στο Defense News Πέμπτη.

Ο Μπεκτίλ θυμίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση Μπάιντεν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αισθανόμενος ότι τον σνομπάρισαν, στράφηκε στη Ρωσία για να αυξήσει τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Μόσχα.

Ο Μπεκντίλ επικαλέστηκε επίσης την πρόσφατη συνέντευξη του Ερντογάν στο CBS, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν stealth μαχητικά F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς της Άγκυρας μετά την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία. Ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν πυραύλους αεράμυνας Patriot στην Τουρκία, μη αφήνοντας στην Άγκυρα άλλη επιλογή από το να στραφεί στη Μόσχα.

«Στο μέλλον, κανείς δε θα είναι σε θέση να παρέμβει σε ό,τι είδους αμυντικά συστήματα αποκτούμε, από ποια χώρα σε ποιο επίπεδο», είπε ο Ερντογάν. «Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις».

Παρόλο που η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα F-35 και επιβλήθηκαν κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία λόγω της απόκτησης των S-400, σύμφωνα με τον νόμο Countering America Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), ο Ερντογάν παραμένει απτόητος. Τώρα είπε ότι η Τουρκία θα αγοράσει μια ακόμη παρτίδα ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.

«Οι διαπραγματεύσεις [για τη δεύτερη παρτίδα] προχωρούν», δήλωσε στον Bekdil ένας ανώτερος αξιωματούχος προμηθειών. «Το επίπεδο [των συνομιλιών] είναι στρατηγικό και πολιτικό αυτήν την στιγμή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τεχνικές λεπτομέρειες, χρηματοδότηση και τιμολόγηση».

Ο Ερντογάν ταξίδεψε στη ρωσική παραθεριστική πόλη του Σότσι, αφού τον σνόμπαρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν είπε ότι «είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά ποια βήματα πρέπει να ληφθούν στην παραγωγή κινητήρων αεροπλάνων, ποια βήματα να λάβουν σχετικά με μαχητικά αεροσκάφη».

Κατά την πτήση του για την Τουρκία, είπε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνησή του θα ζητήσει αποζημίωση για την αποπομπή από το πρόγραμμα F-35. Την επόμενη φορά που ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν θα συναντηθούν θα είναι στο περιθώριο της G20 τον Οκτώβριο.

Σε μια άλλη ένδειξη εμβάθυνσης των αμυντικών δεσμών με τη Ρωσία, η Τουρκία μπορεί να ζητήσει υποβρύχια από τη Ρωσία. Η Άγκυρα τρέχει προς το παρόν μέρος ενός προγράμματος κατασκευής έξι γερμανικών υποβρυχίων. Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τον ρυθμό του προγράμματος.

Ο αξιωματούχος προμηθειών είπε επίσης στον Bekdil ότι «η Ρωσία μπορεί να είναι η πηγή τεχνογνωσίας για να καλύψει την ανάγκη μας για τεχνολογία κινητήρων».

«Και όχι μόνο αυτό. Σύντομα μπορεί να ξεκινήσουμε συνομιλίες για την απόκτηση ρωσικών μαχητικών ως λύση, πριν ωριμάσει το γηγενές πρόγραμμα μαχητικών μας», είπε ο αξιωματούχος.

Η Τουρκία αναπτύσσει το δικό της μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς, το TF-X. Ωστόσο, έχει υποστεί αρκετές αποτυχίες. Ο κατασκευαστής του δεν έχει επιλέξει ακόμη έναν κατάλληλο κινητήρα για το εθνικό τζετ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail