Η Ρωσία έχει δεμένο χειροπόδαρα τον Ερντογάν: Πως παρακολουθούσε τις παράνομες επιχειρήσεις της οικογένειάς του!

Freepen.gr - Μια έκθεση πληροφοριών που εκδόθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) και βρέθηκε στο τηλέφωνο ενός πρώην πράκτορα της Τουρκικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MİT), ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό κράτηση για φερόμενη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αποκαλύπτει ρωσικά σχέδια και στρατηγικές μετά την κατάρριψη του Su-24 στη Συρία από την Τουρκία το 2015. Σύμφωνα με την έκθεση που έλαβε το Nordic Monitor, εκτός από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών προτάσεων προς τις αρχές, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν να παρακολουθήσουν στενότερα τα μέλη της οικογένειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο 77χρονος Enver Altaylı, εξέχων πρώην αξιωματικός πληροφοριών και σύμβουλος των πρώην Τούρκων πρωθυπουργών Turgut Özal και Süleyman Demirel, συνελήφθη το 2017 για φερόμενη συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν. Ο εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί ο Altaylı σε 42 χρόνια κι έξι μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της «διεύθυνσης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» και «πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπείας», αναφέρει το nordicmonitor.com που αποκαλύπτει την υπόθεση.

Δηλώνοντας κατά την πιο πρόσφατη ακρόαση της δίκης του τον Σεπτέμβριο ότι συναντήθηκε με το σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, Φεριντούν Μπίλγκιν για να παραδώσει την έκθεση στον Νταβούτογλου. Ο Αλτάιλι υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κατασκοπεία και πως μια τέτοια δίκη θα μπορούσε να γίνει μόνο από εισαγγελείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μιλώντας στον Independent Turkish, ο Μπιλγκίν επιβεβαίωσε ότι έλαβε την έκθεση που φέρεται να έχει ετοιμαστεί από ανώτερα στελέχη της FSB.

Ο Altaylı δήλωσε επίσης πως η έκθεση της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας στο τηλέφωνό του συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο σαν να ήταν δική του έκθεση και ότι κατηγορήθηκε πως είχε σχεδιάσει ο ίδιος τα σχέδια στην έκθεση, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση τέθηκε στον δικαστικό φάκελο και αποκρυπτογραφήθηκε από η δίωξη και πως αυτό ήταν έγκλημα. Είπε επίσης ότι με την αποκάλυψη της έκθεσης, οι Ρώσοι ενημερώθηκαν για μυστικές πληροφορίες στα χέρια του τουρκικού κράτους.

«Η δίωξη που με κατηγορεί για κατασκοπεία μοιράζεται στην πραγματικότητα μυστικές κρατικές πληροφορίες με τους Ρώσους», πρόσθεσε.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον Igor Gennadyevich Sirotkin, αναπληρωτή διευθυντή της FSB, στις 8 Δεκεμβρίου 2015, δύο εβδομάδες μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, πρότεινε μια ολοκληρωμένη σειρά στρατιωτικών και πολιτικών βημάτων εναντίον της Τουρκίας.

Προσφέρθηκαν ποικίλες προτάσεις, από το να έρθει ο τουρκικός στρατός σε δύσκολη κατάσταση στη Συρία και τη διασφάλιση νέας εισροής προσφύγων στην Τουρκία έως Ρώσους πράκτορες σε τουρκικά ιδρύματα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες παραπληροφόρησης.

Η έκθεση πληροφοριών, που υποβλήθηκε στον διευθυντή της FSB Alexander Vasilyevich Bortnikov, περιλάμβανε επίσης συστάσεις που θα έφερναν το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν σε δύσκολη κατάσταση με το τουρκικό κοινό και αφιέρωσε ένα τμήμα στα μέλη της οικογένειας Ερντογάν που κατηγορήθηκαν για εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Ο Sirotkin, ο οποίος αποκάλεσε τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, «υπουργό ενέργειας του ISIS», πρότεινε την ενημέρωση της κατάστασης παρακολούθησης των μελών της οικογένειας του Ερντογάν. Η έκθεση αναφέρει τη ναυτιλιακή εταιρεία BMZ, ιδιοκτησία του Μπιλάλ Ερντογάν και συνιστά έρευνα για τις οικονομικές πηγές που χρησιμοποίησε για την αγορά νέων δεξαμενόπλοιων. Ο Sirotkin πρότεινε επίσης ο τότε υπουργός ενέργειας, γαμπρός του Ερντογάν, Berat Albayrak, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «αφεντικό των μέσων ενημέρωσης» στην έκθεση, να αποτελέσει αντικείμενο παρακολούθησης και ηχητικής παρακολούθησης από Ρώσους πράκτορες στη MİT.

Δεν είναι μυστικό πως οι Ρώσοι είχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το πετρέλαιο του ISIS έφτασε στη διεθνή αγορά και είχαν συλλέξει πληροφορίες για τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον Μπιλάλ Ερντογάν πριν από την κρίση μεταξύ των δύο χωρών το 2015. 

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ο Ανατόλι Αντόνοφ, τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησε ενημέρωση στις 4 Δεκεμβρίου 2015, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, παρουσιάζοντας φωτογραφίες πληροφοριών και βίντεο κλιπ που ελήφθησαν από τον αέρα και το διάστημα και δείχνουν μεγάλο αριθμό φορτηγών που μετέφεραν πετρέλαιο από περιοχές που ελέγχονταν τότε από το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία στην Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός για το πετρέλαιο που έχει κλαπεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες της, που είναι η Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία μεταπωλεί αυτό το πετρέλαιο. Το τρομακτικό είναι πως η κορυφαία πολιτική ηγεσία της χώρας εμπλέκεται στις παράνομες επιχειρήσεις - ο Πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του», δήλωσε ο Αντόνοφ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Ο Αντόνοφ επιτέθηκε προσωπικά στον Ερντογάν, ισχυριζόμενος: «Ο κ. Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι ηγέτες δε θα παραιτηθούν ούτε θα παραδεχτούν τίποτα, ακόμη και αν τα πρόσωπά τους ήταν λερωμένα με κλεμμένο πετρέλαιο».

Ο Αντόνοφ στοχοποίησε επίσης τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν και τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ήταν υπουργός ενέργειας εκείνη την εποχή. «Είναι ενδιαφέρον πως κανένας στη Δύση δεν κάνει στον εαυτό του το ερώτημα γιατί ο γιος του Τούρκου προέδρου είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και ο γαμπρός του υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων;»

Η κρίση διάρκειας εννέα μηνών άρχισε να επιλύεται αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν στις 27 Ιουνίου 2016 ζήτησε συγγνώμη από τον Πούτιν, λέγοντας: «Η Τουρκία δεν είχε ποτέ την επιθυμία ή την σκόπιμη πρόθεση να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος», λόγω των ισχυρών οικονομικών κυρώσεων και των διπλωματικών πιέσεων στη διεθνή σκηνή από τη Ρωσία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο όταν η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το 2017, ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε ως αποτέλεσμα τον εκκαθαρισμό του στρατού από φιλονατοϊκούς αξιωματικούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail