Μήπως δίνουμε στην Τουρκία ένα φτηνό γκολ από τα αποδυτήρια;

Chickenonline / pixabay
Η κοινή γνώμη είναι μπερδεμένη. Από τη μια φρεγάτες Belharra με υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων κι από την άλλη ένας πρωθυπουργός έτοιμος για συμβιβασμούς. Από τη μια σκληρές αερομαχίες κι από την άλλη 63ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αγκυρα. Τι να συμπεράνει και πώς να αισθανθεί κανείς; Τι ισχύει και τι όχι;

Του Στρατή Μαζίδη

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι δηλώσεις μένουν. Και σύμφωνα με αυτές ο πρωθυπουργός στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg:

Πάντα ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής σε ό,τι αφορά την σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε περίπλοκα ζητήματα, πολύ δύσκολα νομικά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Ιταλία. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Αίγυπτο. Και υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης και με τις δύο χώρες αφού όλοι κάναμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Επομένως δείχνουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μια επιθετική ρητορική ή σε αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Επίσης στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Νίκο Αλιάγα και Αντριάνα Παρασκευοπούλου: 

Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λύνονται αυτά τα ζητήματα, παρά μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας, και στην περίπτωση της Αιγύπτου ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες. Συμφωνίες που απαιτούν, ναι, θα το πω ανοιχτά και κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου  να μπορούμε να πετύχουμε τελικά λύσεις που θα είναι  προς όφελος όλων.

Τι είναι τα παραπάνω; Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Αγκυρα ότι ήδη από τα δέκα που κακώς ζητά, θα πάρει τα πχ 2; 3; Εκτός αν πρόκειται στα πλαίσια των αμοιβαίων υποχωρήσεων να μας δώσει πχ την Τραπεζούντα και να αποδεχθεί την ένωση με την Κύπρο (λέμε και κανένα αστείο αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε η αμοιβαία υποχώρηση).

Λέμε λοιπόν στους Τούρκους ότι μην ανησυχείτε όσα αεροπλάνα ή πλοία με εξαιρετικές δυνατότητες και να πάρουμε. Εμείς τη Ferrari δε θα την πάμε με πάνω από 90 χλμ. Πριν καν μιλήσουμε κι ενώ μας απειλείτε, σας λέμε πως είμαστε πρόθυμοι να σας δώσουμε, αρκεί κι εσείς να κάνετε λίγο πίσω σε αυτά που κακώς ζητάτε (φαντάζομαι αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις).

Αν αυτό δεν είναι ένα αχρείαστο γκολ από τα αποδυτήρια απέναντι στην Ελλάδα, τι είναι;

Οπότε ωραίοι οι εντυπωσιακοί τίτλοι για τα νέα όπλα της χώρας αλλά μάλλον ανεδαφικοί όσον αφορά τον...τρόμο και τον...πανικό της Αγκυρας. Εσείς αν ήσασταν ο Ερντογάν και με αυτές τις προθέσεις του γείτονά σας, θα νιώθατε φόβο ή θα είχατε μόνο ευχάριστους πονοκεφάλους;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail