Άγκυρα: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Με χάρτες που επαναλαμβάνουν το αφήγημα περί Γαλάζιας Πατρίδας, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι έρευνες που διεξάγει το Oruc Reis πραγματοποιούνται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Από: liberal.gr

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μια περίοδο που οι δραστηριότητες στη «Γαλάζια Πατρίδα» διεξάγονται πιο εντατικά από ποτέ με το συντονισμένο έργο των αρμόδιων υπουργείων και ιδρυμάτων, υπάρχει ένα ύστερο κίνητρο, αν δεν υπάρχει άγνοια, πίσω από τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που θα παραπλανήσουν το τουρκικό έθνος. Η αναφορά αυτή γίνεται με αφορμή αιτιάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν με τις νέες έρευνες του Oruc Reis δείχνει να υποχωρεί.


 
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει τα εξής:

«Στις ειδήσεις σε ορισμένα όργανα των μέσων ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκαν μη ρεαλιστικές και παραπλανητικές αξιολογήσεις σχετικά με τη NAVTEX, η οποία ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητες του σκάφους Oruc Reis.

Στο πλαίσιο του έργου συλλογής σεισμικών δεδομένων της Turkish Petroleum Corporation και των γεωτρητικών δραστηριοτήτων: Οι δραστηριότητες από το Oruç Reis στη Μεσόγειο, τα πλοία Barbaros Hayrettin Paşa Seismic Research στη Μαύρη Θάλασσα, Fatih και Kanuni Drilling και το πλοίο Denar-2 συνεχίζονται υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο στοιχείων του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας.

Οι περιοχές που καθορίζονται στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές απαιτήσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας (Εικόνα-1), η οποία καθορίστηκε από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011 και των οποίων τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή που απαιτείται για το σκάφος σεισμικής έρευνας Oruç Reis στα νοτιοδυτικά του κόλπου Mersin (Εικόνα-2) δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση της NAVTEX.

Όταν εξετάζεται το πεδίο είναι σαφές ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν είναι εντελώς αναληθείς.

Σε μια περίοδο που οι δραστηριότητες στη Γαλάζια Πατρίδα διεξάγονται πιο εντατικά από ποτέ με το συντονισμένο έργο των αρμόδιων υπουργείων και ιδρυμάτων, υπάρχει ένα ύστερο κίνητρο, αν δεν υπάρχει άγνοια, πίσω από τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που θα παραπλανήσουν το ευγενές μας έθνος και βλάπτουν τις εθνικές μας δραστηριότητες.

Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα.

Ανακοινώνεται στο κοινό με σεβασμό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail