Έρχεται το... Ιππικό: Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, πού θα έχουν βάσεις - Η ενόχληση της Τουρκίας

Η επικαιροποίηση της προϋπάρχουσας, από το 2019, συμφωνίας, αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Από: newpost.gr

Στον απόηχο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που την καθιστά ηγέτιδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στην αμυντική συμφωνία που θα υπογραφεί με τις ΗΠΑ.

Η επικαιροποίηση της προϋπάρχουσας, από το 2019, συμφωνίας, αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες ο διπλωματικός πυρετός ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε έντονος, καθώς τα μηνύματα που θα σταλούν κατά την επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον είναι μείζονος σημασίας.

Η τελευταία επικαιροποίηση

Αποτελεί γεγονός πως μία δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 29 Σεπτεμβρίου προκάλεσε σύγχυση, καθώς γέννησε ερωτηματικά ως προς τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας, πενταετή ή αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα όμως με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: H συμφωνία θα είναι πενταετής και στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ' αόριστον, εκτός και αν στο μεσοδιάστημα καταγγελθεί από την Ελλάδα ή τις ΗΠΑ, πράγμα θεωρητικά απίθανο.

Οι τέσσερις νέες βάσεις

Οι τέσσερις προϋπάρχουσες θέσεις θα διπλασιαστούν, με την προσθήκη του Στρατοπέδου Γεωργούλα στη Λάρισα, του Στρατοπέδου Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο και τον Ναύσταθμο της Σούδας.

Παρόλα αυτά είναι κοινώς γνωστό πως η ελληνική πλευρά προσπάθησε να εντάξει στο υπάρχον πλαίσιο νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όμως οι ΗΠΑ «αρνήθηκαν σιωπηλά», θέλοντας να αποφύγουν ενδεχόμενες προστριβές με την Τουρκία.

Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αναφερθεί πως η αμερικανική πλευρά υπήρξε... αναποφάσιστη ή άτολμη, μιας και προσήλθε στις συνομιλίες με έναν μεγάλο κατάλογο τοποθεσιών, ο οποίος περιελάμβανε μέρη σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Κέντρο επιχειρήσεων η Λάρισα - Μια Νέα Σούδα

Στη Λάρισα όμως προϋπάρχει η 110 Πτέρυγα Μάχης. Και όπως πρώτο αποκάλυψε το Newpost, o κομβικός ρόλος της Ναυτικής Βάσης της Σούδας για τον έλεγχο της Μεσογείου στη θάλασσα, μπορεί να συνοδευτεί από τον εξίσου κομβικό ρόλο της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας: Μιας βάσης που τα «μάτια» της θα «βλέπουν» τον εναέριο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ακόμη πιο μακριά.

Με τη μετατροπή της Λάρισας σε μια υπερσύγχρονη Αεροπορική Βάση, οι Αμερικανοί επενδύουν στην σταθερή παρουσία τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και από την καρδιά του Θεσσαλικού Κάμπου θα ελέγχουν ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το βασικό σημείο

Η διατύπωση είναι για την Αθήνα το παν, και αυτό που επιδιώκεται (και είναι βέβαιο πως θα επιτευχθεί) είναι να τονιστούν η ελληνική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και είχε ζητηθεί νέα επιστολή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2019, η οποία εστάλη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιανουάριο του 2020 από τον Μάικ Πομπέο.

Εν αντιθέσει, όλα δείχνουν πως δε θα τονιστεί με εμφατικό τρόπο η ελληνική δικαιοδοσία στο Ανατολικό Αιγαίο, βάσει του Διεθνούς Θαλάσσιου Δικαίου: Η Ουάσινγκτον αποφεύγει, ως συνήθως, τις ευθείες αναφορές.

«Βρυχάται» η Τουρκία

Σε καθεστώς ταραχής βρίσκεται η Άγκυρα, αφού έπειτα από την ελληνογαλλική συμφωνία, βλέπει την αντίστοιχη ελληνοαμερικανική να πλησιάζει και δικαίως, αισθάνεται... ριγμένη στα σχοινιά του ρινγκ.

Οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό πως ακόμα και το ΝΑΤΟ σκέφτεται, σιωπηλά και διακριτικά, το πώς θα εφαρμοστεί ένα Plan B στο ενδέχομενη διπλωματικής και στρατιωτικής προσκόλλησης της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, «αδύνατη» χαρακτηρίζει την ανατροπή της στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο ο υπουργός Αμυνας της γείτονος χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τείνοντας χείρα φιλίας για... ειρηνικό διάλογο.

Δε στέκεται όμως στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τα συνεχή επεισόδια να αποτελούν πλέον ρουτίνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος Πρόεδρος, με τη χαρακτηριστική του προκλητικότητα, δήλωσε στα τουρκικά media πως «Η Τουρκία είναι η υπεύθυνη λήψης αποφάσεων σε αυτήν την περιοχή και καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία χωρίς αυτήν».

Όλα όμως δείχνουν πως η Τουρκία παύει πλέον να είναι ρυθμιστής των καταστάσεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail