Μακροπρόθεσμη η ανακαίνιση του στόλου στο ΠΝ: Αρχίζει με ΜΕΚΟ και Belh@ra ενώ στο βάθος ακολουθούν οι Gowind κι όχι μόνο…

Το Ναυτικό Επιτελείο σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα από τις υπογραφές για τις Belh@ra ώστε μακροπρόθεσμα αυτός ο στόλος ν’ αυξηθεί σε αριθμούς που απαιτεί ο ρόλος τον οποίο έχει αναλάβει η Ελλάδα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
Μόνο καθησυχασμένοι δεν είναι οι Επιτελείς στο Πολεμικό Ναυτικό σ’ ότι αφορά τα πλοία του στόλου διότι μπορεί να έγιναν επίσημες ανακοινώσεις για τις φρεγάτες Belh@ra και να είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο βήμα- που δεν θ’ αργήσει- να «σφραγίζει» τις κορβέτες Gowind, όμως τα πληρώματα και οι Επιτελείς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι πρώτον πρέπει ο στόλος ν’ αντέξει και δεύτερον πως δεν αρκούν αυτά τα πλοία για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Από: hellasjournal.com

  • Τα πληρώματα λοιπόν εκείνο που ξέρουν είναι ότι ακόμη κι αν αύριο για παράδειγμα υπάρξει υπογραφή για τις Gowind, όπου οι Γάλλοι υπόσχονται παράδοση σε 32 μήνες, αυτά τα πλοία θα κριθούν επιχειρησιακά όχι στην παράδοση αλλά περίπου μετά από ενάμιση χρόνο.Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την πρώτη «μπλε» Belh@ra που πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές του 2025. Το πέρασμα του πληρώματος για εν πλω μαθήματα απαιτεί τον χρόνο του, αν και στον στόλο υπάρχει η ευελιξία και ο προγραμματισμός που χρειάζεται για ταχύρρυθμα μαθήματα στο Αρχιπέλαγος και μάλιστα πολλές φορές κάτω από πραγματικές συνθήκες.

Και επειδή βρισκόμαστε προς την δύση του 2021 το μείζον θέμα- εκτός των διαδικασιών για τα νέα πλοία- ποια θα είναι η τύχη των ΜΕΚΟ καθώς οι τέσσερις Γερμανικές φρεγάτες που παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό την δεκαετία του 1990 είναι τα νεότερα αυτή τη στιγμή πλοία που διαθέτει ο στόλος.

  • Πλοία 30-35 ετών που έχουν ένα προσδόκιμο ζωής άλλα περίπου 15 χρόνια. Οι προτάσεις που αναλύονται κι επικρατούν μέχρι τώρα έχουν επιστρέψει στο κονδύλι που είχε υπολογιστεί αρχικά. Στόχος ωστόσο είναι το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσουν οι τεχνικές παρεμβάσεις στις ΜΕΚΟ διότι αυτές προέχουν για να παραμείνουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για οτιδήποτε απαιτηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι προτάσεις του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου είναι να υπάρξει η μελλοντική υπέρβαση και η πλήρης «ανακαίνιση» του στόλου, με την σταδιακή προσθήκη νέων μονάδων επιφανείας κι όχι μόνο. Ακόμη και μεταχειρισμένες μονάδες που έχουν υποστεί στην ώρα τους τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής βρίσκονται πάντα στο «στόχαστρο» του ναυτικού Επιτελείου, με την προϋπόθεση πάντα να πληρούν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Πάντα όμως θα υπάρχει το άγχος του πως θα περάσουν αυτά τα χρόνια με τις απαιτήσεις και τον ρόλο της χώρας που έχει αναβαθμιστεί στην περιοχή, αλλά και απέναντι στις τουρκικές διαρκείς προκλήσεις η οποία δείχνει με κάθε τρόπο ότι αναζητά την κατάλληλη στιγμή για να θερμάνει αυτούς τους χειμερινούς μήνες.

Στον αστερισμό των Belh@ra

Διαβουλεύσεις, ανταλλαγή e-mail, νέες συναντήσεις, διαρκείς συζητήσεις, διαπραγμάτευση έως την τελευταία στιγμή. Έγγραφα πηγαίνουν κι έρχονται, αλλαγές και παρεμβάσεις στις διατυπώσεις, σχηματίζοντας το τρίγωνο Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Ναυτικό Επιτελείο, υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η έκφραση έχουν «πάρει φωτιά» αντιπροσωπεύει απόλυτα την εικόνα που επικρατεί ώστε οι Belh@ra να πάρουν τις υπογραφές αν καταστεί εφικτό ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου. Πολλοί ομιλούν για μια προσπάθεια θαύματος αν στο τέλος επιτευχθεί σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα, διότι οι διαδικασίες και στις δυο χώρες διέρχονται μέσα από τον στενό γραφειοκρατικό τομέα.

Και μπορεί τα επιχειρησιακά που αφορούν τον οπλικό φόρτο να έχουν «κλειδώσει», ωστόσο νομικής και οικονομοτεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη είναι εκείνα που απασχολούν τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Γαλλίας.

  • Παράλληλα η δεύτερη οδός που ακολουθεί το ναυτικό Επιτελείο είναι η διαπραγμάτευση για τις κορβέτες Gowind, με έμπειρους Αξιωματικούς να σημειώνουν πως θ’ ακολουθήσουν την πεπατημένη οδό των Belh@ra. Μάλιστα επισημαίνουν ότι από τη ναυμαχία των «μνηστήρων» έχουμε περάσει σε συμμαχική ναυμαχία με τους Γάλλους μέσα όμως από την οποία υπάρχει ο κοινός στόχος της επίτευξης της συμφωνίας και για τις Gowind.

Στο Πολεμικό Ναυτικό θέλουν ιδιαιτέρως τις λεγόμενες και «μικρές φρεγάτες» με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι οποίες εκτιμάται ότι θα γεμίσουν το Αιγαίο, αφήνοντας τις Belh@ra απασχολημένες στη Μεσόγειο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail