Τα 3 σενάρια που σκέφτεται ήδη ο Μητσοτάκης για να αποφύγει την «παγίδα» συγκυβέρνησης Τσίπρα - Παπανδρέου

 

Οι εκλογές ΚΙΝΑΛ, από ανιαρή διαδικασία γίνεται καταλύτης εξελίξεων

Από: bankingnews.gr / Σωτήρης Πίκουλας

Η είσοδος του Γιώργου Παπανδρέου σε θέση υποψήφιου προέδρου του ΚΙΝΑΛ και η ενεργοποίηση του σεναρίου της προοδευτικής διακυβέρνησης με πιθανή κυβερνητική συμπόρευση ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως ΜΕΡΑ25, αλλάζει τα δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση.

Μονοπωλεί η υποψηφιότητα Παπανδρέου την επικαιρότητα

Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι τη σημερινή επικαιρότητα μονοπώλησε η υποψηφιότητα Παπανδρέου παρά την κυβερνητική ατζέντα που περιελάβανε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ιδιαιτέρως σοβαρά θέματα, όπως η ενεργειακή κρίση και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Επίσης, «χάθηκε» από τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ η μεγάλη κόντρα κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και την παρέμβαση του αμερικανού Πρέσβη George Pyatt με αιχμές για την Κουμουνδούρου.

Οι εκλογές ΚΙΝΑΛ, από ανιαρή διαδικασία γίνεται καταλύτης εξελίξεων


Με άλλα λόγια, μία ανιαρή –όπως φαινόταν- διαδικασία, η εσωκομματική αναμέτρηση στη Χαριλάου Τρικούπη παίρνει ξαφνικά πανελλαδικό ενδιαφέρον και χαρακτηριστικά ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πλέον, θα υπάρξει πολιτική ανάλυση του θέματος μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.
Διότι, προφανώς και υπάρχει μία γραμμή να μην υπάρξει καμία τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ αλλά όταν αρχίσουν υποψήφιοι – και πρώτος από όλους ο Γιώργος Παπανδρέου για να εξυπηρετήσει την υποψηφιότητά του- να επικρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.
Και βεβαίως, στο πίσω μέρος των συνεργατών του Πρωθυπουργού υπάρχει και το εξής:
Τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν υπάρξει εκλογή Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ…

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Γρήγορη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του 2022

Η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ καλά στον προγραμματισμό της με τις πρωτοβουλίες και τις νομοθετικές ενέργειές της.
Γι’ αυτό και στην περίπτωση που δει ότι τον Δεκέμβριο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ και αναπτύσσεται μεγάλη δυναμική με πιθανή εκλογή Παπανδρέου, θα ενεργοποιήσει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού την άνοιξη του 2022, σενάριο που ούτως ή άλλως υπήρχε στην σκέψη του.
Τo μεγάλο αβαντάζ αυτού του σεναρίου είναι ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός θα κόψει την ανάπτυξη δυναμικής και συσπείρωσης του ΚΙΝΑΛ.
Παράλληλα, θα υπάρχουν και κέρδη εάν υπάρξουν μεταγραφές στελεχών του χώρου προς τη ΝΔ καθώς θα μπει νέο κεντρώο δυναμικό στη παράταξη.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Κεφαλαιοποίηση του αφηγήματος ανάπτυξης και εκλογές το φθινόπωρο 2022

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί που θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ με την επιστροφή Παπανδρέου θα μπει σε ένα κύκλο εσωστρέφειας.
Αν πιστέψουμε τα λόγια στελεχών του ΚΙΝΑΛ, ότι υπάρχει και ένα αντί-παπανδρεικό μέτωπο, τότε ενδεχόμενη επικράτηση Παπανδρέου θα φέρει εκτός κόμματος κάποια στελέχη.
Στελέχη που λογικά ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου του ΚΙΝΑΛ με βλέψεις προς τη ΝΔ.
Ενδεχομένως, αυτό να μην γίνει άμεσα αλλά με την πρώτη εν καιρώ αμφισβήτηση κάποιας κομματικής γραμμής.
Άρα, ο κύκλος εσωστρέφειας μπορεί να κρατήσει για κάποιους μήνες μέχρι να υπάρξει το σχετικό «ξεσκαρτάρισμα».
Χρόνος που μπορεί να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ολοκληρώσει το κυβερνητικό του αφήγημα (τουρισμός 2022, ταμείο ανάκαμψης, μεγάλη ανάπτυξη 2022 κ.α) και αρχές Σεπτεμβρίου 2021, ενώ έχει κεφαλαιοποιήσει όλα τα παραπάνω, να προβεί σε εκλογές με τους καλύτερους δυνατούς όρους γι’ αυτόν.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Εξάντληση της τετραετίας και διλημματικού χαρακτήρα εκλογές

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και η τρίτη άποψη:
Που λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει η αντιπολίτευση, η κεντρώα στροφή Μητσοτάκη έχει καλύψει και το χώρο και την ατζέντα που θέλει να παρουσιάσει το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς, η τρίτη άποψη συνηγορεί στο να υπάρξει κανονικά ολοκλήρωση της τετραετίας, να έχει ξεδιπλωθεί όλο το κυβερνητικό αφήγημα και να κρίνουν οι πολίτες εάν θέλουν συνέχιση της τετραετίας ή «περιπέτειες» με κυβέρνηση μειοψηφίας με δύο πρώην και δοκιμασμένους πρωθυπουργούς που έχουν αποδοκιμαστεί σε εκλογές.
Με άλλα λόγια, να τεθεί στο τέλος της τετραετίας ένα μεγάλο δίλλημα «πολιτική ομαλότητα ή περιπέτεια».
Βεβαίως, στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευχέρεια και το χρόνο να μιλήσει και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, κυρίως την Ελληνική Λύση που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ προκειμένου να διαβλέψει τις προθέσεις Βελόπουλου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο…


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail