Κωνσταντινούπολη 1955: Για τους α) ανιστόρητους και β) ενσυνείδητα προπαγανδιστές των Τούρκων

«Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα». 

Από: simerini.sigmalive.com / Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος με δύο άρθρα του απαντά σε αυτούς που ξεσηκώθηκαν με τόσο ευκολία να συμπαρασταθούν στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για το ασυγχώρητο «ατόπημά» του. Να περιφρονήσει κάθε έκκληση Ελλάδας και Κύπρου και ομογενειακών οργανώσεων και να συμπαραταχθεί και να «ευλογήσει» το τουρκικό κτήριο στην Νέα Υόρκη δίπλα από τους Ερντογάν και Τατάρ… Γράφτηκαν πολλά για την δραστηριότητα, συμπεριφορά και συμφέροντα του Ελπιδοφόρου, το Πατριαρχείο κτλ. Και δικό μου, σύνδεσμοι στο τέλος του άρθρου αυτού.

Αναφέρομαι στο άρθρο του Κώστα Βενιζέλου στο «SLpress» (28/09/2021) με τίτλο «Σε λίγο οι γνωστές “μοιρολογίστρες” θα λένε “και λίγα μας κάνουν οι Τούρκοι”! ».

Αντιγράφω δύο αποσπάσματα για να προχωρήσω.

«…Λέγεται πως για τα δεινά του ελληνισμού της Πόλης φταίνε οι Ελληνοκύπριοι. Πέραν ότι τούτο είναι ανιστόρητο, επιχειρεί να θέσει εκτός της μεγάλης εικόνας το προφανές. Ότι, δηλαδή, υπάρχει διαχρονικός σχεδιασμός της κατοχικής δύναμης για υλοποίηση της επεκτατικής της πολιτικής, χρησιμοποιώντας πρακτικές εθνοκάθαρσης. Αυτό δεν θέλουν να το βλέπουν, γιατί δεν υποστηρίζει το αφελές αφήγημά τους. Το θέμα τούτο, ως γνωστό, επανήλθε στις μέρες μας από όσους θέλησαν να “προστατεύσουν” τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μετά το ατόπημά του.»

«Εθνικό άθλημα είναι –για κάποιους– το αυτομαστίγωμα. Και σε αυτό το άθλημα ασκούνται όσοι θεωρούν ότι μέσα από το αφήγημα πως για όλα φταίνε οι Ελληνοκύπριοι, θα “δικαιώσουν” την πολιτική της προσαρμογής στις τουρκικές αξιώσεις. Είναι δε εκπληκτικό πως με το παραμικρό “ξυπνούν” τα αντανακλαστικά των διαφόρων αυτών και ξεκινούν τα γνωστά μαζοχιστικά για τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς και του γνωστού πως έχουμε… κάνει και εμείς.»

Τα γεγονότα

Μυστική συνεννόηση Λονδίνου/Άγκυρας

Όταν έγραψα το βιβλίο μου « Από την Ένωση στην Κατοχή» το 1995 είχα περιλάβει και το κεφάλαιο « Κωνσταντινούπολη – 6 Σεπτεμβρίου 1955» από την έρευνά μου στο «Βρετανικό Εθνικό Αρχείο». Τα βρετανικά έγγραφα ήσαν αποκαλυπτικά στο να φανερώνουν την μυστική συνεννόηση μεταξύ βρετανικής και τουρκικής κυβέρνησης για την διοργάνωση του πογκρόμ στην Κωσνταντινούπολη. Ίσως να ήμουν η πρώτη που από βρετανικά έγγραφα είχα αγγίξει το θέμα και παρουσίασα τις βρετανικές εκθέσεις για την πρωτοφανή βαρβαρότητα των Τούρκων… Και σε μια τηλεοπτική συνομιλία μας τότε στο σταθμό του «Λόγου» στην Λευκωσία, με τον συμπατριώτη μας ερευνητή, συγγραφέα, δάσκαλο και όχι μόνο, αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955-59 Γιάννη Σπανό, είχα πει ότι οι Βρετανοί ήσαν συνένοχοι με τους Τούρκους. Βάση των γνώσεων μου από τα βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα. Ακολούθησαν από άλλους πολύ μεγαλύτερες μελέτες και έρευνες που επιβεβαίωσαν τις ευθύνες Βρετανίας/Τουρκίας.

Τα γεγονότα

Τριμερής Λονδίνου – παραβίαση Λοζάνης - προαγγελία εποικισμού

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας με αρχιτέκτονα τον αξιωματούχο του Sir Ivone Kirkpatrick, διοργάνωσε την περιβόητη Τριμερή Διάσκεψη στις 27 Αυγούστου 1955 και παραβιάζοντας την Συνθήκη της Λοζάνης και με την βοήθεια της Ελλάδας και του αδύναμου αλλά φιλόδοξου υπουργού Εξωτερικών Στέφανου Στεφανόπουλου, επανέφερε την Τουρκία πίσω ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό. Δούλεψαν στην Αθήνα γι΄αυτό, άνθρωποι του αγγλόφιλου κατεστημένου όπως ο Αθανάσιος Μποδοσάκης και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος ήταν βαρετά άρρωστος και δεν μπορούσε να παρευρεθεί. O τότε τούρκος υπ. Εξωτερικών Fatin R. Zorlu δήλωσε στην διάσκεψη ότι «η Τουρκία ουδέποτε θα συμφωνήσει η Κύπρος να περάσει στην Ελλάδα και αυτός ήταν ο λόγος που έφερναν ένσταση στην αρχή της αυτό-διάθεσης». Θεωρούσαν την Κύπρο ως γη δική τους «notre terre» ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Ο Zorlu μάλιστα έδωσε και τις πρώτες ενδείξεις για τον εποικισμό της Κύπρου που ξεκίνησε μετά την δεύτερη τουρκική εισβολή του 1974 όταν είπε ότι «στην Τουρκία υπήρχαν (τότε) 300,000 Τούρκοι με κυπριακή καταγωγή και ότι η Τουρκία θεωρούσε την Κύπρου προέκταση της Ανατολίας…» (Από το βιβλίο της γράφουσας « Διζωνική vs Δημοκρατία – Διζωνική Εκτέλεση της ΚΔ 1955-2019» Λεμεσός 2019).

Πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης 6-7 Σεπτεμβρίου 1955

Παράλληλα με την Τριμερή διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σε μυστική συνεργασία βρετανών και τούρκων μια πρωτοφανή επίθεση βαρβαρότητας εναντίον των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με στόχο να φοβέριζαν τους αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και έτσι να εξασφάλιζαν την επιστροφή της Τουρκίας ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό με την όσο το δυνατό λιγότερη αντίδραση από χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως την Αμερική επικαλούμενοι ότι τα γεγονότα τα προκάλεσαν οι Κομμουνιστές που τότε ήσαν κόκκινο πανί για τους αμερικανούς. Αλλά πολύ γρήγορα εξουδετερώθηκε το ψέμα αυτό και έγραψαν αμερικανικά έντυπα ότι οι βρετανοί ήσαν υπεύθυνοι για τα γεγονότα και ότι σκόπιμα επανέφεραν την Τουρκία πίσω για ένα θέμα που αφορούσε αυστηρά την Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία. Κανένας δεν είχε ισχυριστεί ότι η τουρκική μειονότητα θα υπέφερε σε μια ελληνο-κυβερνούμενη Κύπρο.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ – ΑΣΤΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ

Ενδεικτικά όταν η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διάβημα στο Λονδίνο καταγγέλλοντας τις αγριότητες των Τούρκων στην Πόλη, η οδηγία του βρετανού Πρωθυπουργού ήταν να ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ το διάβημα της Ελληνικής Κυβέρνησης. και είπε αποκαλυπτικά « Άστε το φάρμακο να δουλέψει» , «Let the medicine work».

(Βιβλίο Φ.Α. « Από την Ένωση στην κατοχή» Λευκωσία 1995).

fanoulaconst20148842.png

Το αποκαλυπτικό έγγραφο από την πρωθυπουργική κατοικία προς το Φόρειν ΄Οφις με τις οδηγίες του βρετανού Πρωθυπουργού.

«Άστε το φάρμακο να ενεργήσει. Το ελληνικό διάβημα να μην απαντηθεί.»

Τρία από τα κυριότερα βιβλία για τις τουρκικές βαρβαρότητες τον Σεπτέμβριο του 1955 είναι:

«The Mechanism of Catastrophe: The Turkish Pogrom Of September 6-7, 1955, And The Destruction Of The Greek Community Of Istanbul» 2005 του Σπύρου Βρυώνη

mechanismofcatastrophesperosvryonis.jpg

«Riots against the Non-Muslims of Turkey: 6/7 September 1955 in the context of demographic engineering» 2011 της τουρκάλας ακαδημαϊκού Guven Dilek (Στα ελληνικά «Εθνικισμός, Κοινωνικές Μεταβολές και Μειονότητες»)

ethnikismosguven1.jpeg

Behind the scenes: the organisation of the riots

The events of 6/7 September were planned by the Democratic Party (DP) government of the period, and were accomplished with the participation of the Secret Service, the DP’s local administrations and organisations guided by the state such as student unions, youth associations, syndicates and the “Association of Turkish Cyprus” (Kıbrıs Türktür Cemiyeti - KTC).

Guven Dilek έγραψε μεταξύ άλλων «Τα γεγονότα της 6 και 7 Σεπτεμβρίου είχαν σχεδιαστεί από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) που κυβερνούσε εκείνη την περίοδο και είχαν εκτελεστεί με την συμμετοχή των Μυστικών Υπηρεσιών (Τουρκίας), την τοπική διοίκηση του DP και οργανώσεις καθοδηγούμενες από το κράτος όπως φοιτητικές συντεχνίες, οργανώσεις νεολαίας, συνδικάτα και την «Οργάνωση της Τουρκικής Κύπρου» ((Kıbrıs Türktür Cemiyeti - KTC)».

https://journals.openedition.org/ejts/4538

aimatirialithia.jpg

Και το δίγλωσσο βιβλίο (ελληνικό και αγγλικό) «Αιματηρή αλήθεια – Bloody Truth» της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο που εκδόθηκε το 2009 στην Λευκωσία και διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

https://issuu.com/panosioannides/docs/_________________________________-b

Κλείνοντας δεν μπορώ παρά να συνεχίζω να θυμίζω τα λόγια του αείμνηστου Καθηγητή Δρ. Νεοκλή Σαρρή. Γιατί τέτοιες είναι οι στιγμές που επιβεβαιώνεται δυστυχώς η πρόβλεψή του.

«Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα».

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας

Σχετικά άρθρα:

Τό Λονδῖνο, ὁ ἠθικός αὐτουργός τῶν Σεπτεμβριανῶν τοῦ 1955 - Ορθόδοξος Τύπος

Πῶς ὑπεδαύλισε τό τουρκικό σχέδιο ἐξοντώσεως τῆς ἑλληνικῆς μειονότητος στήν Κωνσταντινούπολη – Τότε «ἔπεσε» πραγματικά […]

https://orthodoxostypos.gr/τό-λονδῖνο-ὁ-ἠθικός-αὐτουργός-τῶν-σ/

Οι οπαδοί του αυτομαστιγώματος και το «για όλα φταίνε οι Ελληνοκύπριοι»

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1301164/oi-opadoi-toy-aftomastigmatos-kai-to-ga-ola-ftaine-oi-ellinokyprioi

Γνώριζε για την παρουσία Τατάρ…

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1300003/gorize-ga-tin-paroysia-tatar

Να φύγει το Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/9/24/na-phugei-to-patriarkheio-apo-ten-konstantinoupole/

Ανοιχτή Επιστολή προς τους παραστρατημένους υποστηρικτές του Πατριαρχείου

https://www.helleniscope.com/2021/09/25/an-open-letter-to-the-misguided-supporters-of-the-patriarchate/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail