Τουρκία κι Αίγυπτος θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις: Ανυπομονεί για λύση το Κάιρο

Freepen.gr - Αντιπροσωπείες με επικεφαλής τον Τούρκο Πρέσβη και Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Sedat Önnal και τον Αιγύπτιο Πρέσβη και Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Hamdi Sanad Loza ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνεδριάσεις διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα την Τετάρτη.

Οι αντιπροσωπείες «ασχολήθηκαν με διμερή ζητήματα καθώς και διάφορα περιφερειακά θέματα», διαβάζεται σε κοινή δήλωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Τα θέματα περιλαμβάνουν την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι διαβουλεύσεις επιβεβαιώνουν την «επιθυμία των δύο χωρών να σημειώσουν πρόοδο στους υπό συζήτηση τομείς», ανέφεραν τα υπουργεία στη δήλωση. Η Αίγυπτος και η Τουρκία συμφωνούν επίσης ότι είναι απαραίτητα περαιτέρω βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Πριν από τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε πει πως η χώρα του «ανυπομονεί να βρει λύση» για βελτιωμένες σχέσεις με την Άγκυρα. Η πόρτα της προόδου θα ανοίξει όταν η Αίγυπτος «ικανοποιηθεί» ότι τα εκκρεμή ζητήματα επιλύθηκαν, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Shoukry είχε δηλώσει ότι ο σκοπός των διερευνητικών συνομιλιών ήταν η αναζήτηση ενός «σαφούς πολιτικού εδάφους που να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας», σε σχόλια που έγιναν σε τηλεοπτική συζήτηση τον Μάιο.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, ένα σημείο αντιπαράθεσης για τον Shoukry αποτελούν τα τηλεοπτικά κανάλια με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τα οποία ήταν υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και κατά της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Το θέμα αυτό έχει ήδη δει «κάποια βελτίωση», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη ειδικούς.

Ο Αιγύπτιος υπουργός μίλησε επίσης κατά της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη, λέγοντας τον Ιούνιο πως το Κάιρο «ανυπομονούσε για την απέλαση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων» από τη χώρα που είχε πληγεί από τον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail