Θα μάθει ποτέ η Αμερική το πραγματικό μάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου;

Secretary of Defense Rumsfeld and President Bush 2003 by Helene C. Stikkel
Πριν από είκοσι χρόνια, μια θριαμβευτική υπερδύναμη - η οποία χαρακτηρίστηκε ποικιλοτρόπως ως μόνη δύναμη, υπερδύναμη, βασικό έθνος και πολλά άλλα - κατέρρευσε. Έχοντας περάσει χρόνια επιβάλλοντας τη θέλησή της σε άλλα έθνη, βομβαρδίζοντας, εισβάλλοντας και καταλαμβάνοντάς τα ουσιαστικά κατά βούληση, οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον έμαθαν ότι η πατρίδα της Αμερικής ήταν ευάλωτη.

19fortyfive.com - Doug Bandow / Παρουσίαση Freepen.gr

Πράγματι, εκείνη την ημέρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη έδειξε ότι το κατ' ευφημισμόν Υπουργείο Άμυνας δεν έκανε πραγματικά πολλά για να προστατεύσει τις ΗΠΑ. Η δουλειά του Πενταγώνου, που ονομάστηκε για άλλη μια φορά Υπουργείο Πολέμου, ήταν να κυριαρχήσει στον κόσμο. Εάν το έργο εξάλειψε ένα άλλο έθνος, το DOD (Department of Defense) ήταν στο ύψος του καθήκοντος. Κρατώντας τους Αμερικανούς ασφαλείς, όχι και τόσο.

Εκείνη την ημέρα θα έπρεπε επίσης να ήταν η στιγμή που η χώρα συνειδητοποίησε τη ριζική αποσύνδεση μεταξύ του τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για την Αμερική και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για την Αμερική. Ακόμα κι αν πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν τις ΗΠΑ ως χώρα ευκαιριών και ελπίδας, άλλοι τις βλέπουν ως πηγή καταπίεσης και βίας. Πράγματι, πολλοί κάνουν διάκριση μεταξύ της Αμερικής και του λαού της, των ελευθεριών και της γενναιοδωρίας και της κυβέρνησής της.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ καλές στην ενδοσκόπηση. Ίσως αυτό δεν πρέπει να το περιμένουν φιλικοί, σοβαροί, εργατικοί πατριώτες με μικρό ενδιαφέρον για τις διεθνείς υποθέσεις. Ωστόσο, πολύ πιο ένοχες είναι οι ελίτ που έκαναν την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.

Για όλη τη ρητορική για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ηγεσία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής συμφώνησε με τον Πρόεδρο George H.W. Ο Μπους, ο οποίος δήλωσε περίφημα, «αυτό που λέμε γίνεται». Το πρόβλημα δεν ήταν ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν μερικές φορές μεγάλο κακό, όπως ο Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, στο πλαίσιο του οποίου μιλούσε ο Μπους. Αλλά η Αμερική συμμετείχε τόσο συχνά στο να αγκαλιάσει, μερικές φορές ακόμη και να υποστηρίξει, αυτό το κακό.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον Χουσεΐν στον πόλεμο επίθεσής του εναντίον του Ιράν, στον οποίο ενδέχεται να έχουν πεθάνει ένα εκατομμύριο ή περισσότεροι άνθρωποι. Μια πτυχή της υποστήριξης της Ουάσινγκτον ήταν η προστασία των αποστολών πετρελαίου του Κόλπου που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του πολέμου του, γεγονός που οδήγησε στην αμερικανική επίθεση κατά ενός ιρανικού αεροσκάφους, σκοτώνοντας 290 αθώους ανθρώπους. Η Τεχεράνη ήταν ένας σταθερός στόχος των ΗΠΑ λόγω της επανάστασης ενάντια στον τυραννικό Σαχ Ρεζά Παχλάβι, έναν Αμερικανό σύμμαχο που κατέλαβε την εξουσία με ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Ουάσινγκτον. Στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ υποστήριξαν δικτατορίες από την Αίγυπτο έως τη Σαουδική Αραβία.

Μια εξίσου θεμελιώδης αποτυχία που στρεβλώνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι η αλαζονεία. Η ελίτ της εξωτερικής πολιτικής της πρωτεύουσας, τα μέλη της οποίας μεταφέρονται απρόσκοπτα μέσα και έξω από την κυβέρνηση, εταιρείες της Wall Street, think tanks, πανεπιστήμια, συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλα, σχεδόν καθολικά πιστεύουν ότι έχει χριστεί με πρόνοια, αν όχι ο Θεός να κυβερνήσει. Και ότι αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως «Blob» είναι ανεπιφύλακτα καλό για την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, μέχρι την ανάληψη της Μάντλεν Όλμπραϊτ, λίγοι δάσκαλοι του σύμπαντος της εξωτερικής πολιτικής ανέφεραν δημόσια τέτοιες αμφιλεγόμενες αλήθειες. Το 1998 ο Όλμπραϊτ, τότε υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: «είμαστε το απαραίτητο έθνος. Στεκόμαστε ψηλά και βλέπουμε πιο μακριά από άλλες χώρες στο μέλλον και βλέπουμε τον κίνδυνο εδώ για όλους μας». Η μόνη σωστή απάντηση σήμερα σε τέτοιους ισχυρισμούς μετά από δεκαετίες καταστροφικών στρατιωτικών επεμβάσεων είναι το υστερικό γέλιο.

Αυτή η αίσθηση ανωτερότητας πιθανώς εξήγησε την πιο διαβόητη παρατήρησή της, που έγινε όταν ήταν πρέσβειρα του ΟΗΕ. Ερωτηθείσα να δικαιολογήσει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράκ, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είχε σκοτώσει μισό εκατομμύριο μωρά, απάντησε: «Νομίζουμε ότι η τιμή αξίζει τον κόπο». Πολύ απλά, οι ΗΠΑ εξουσιοδοτήθηκαν να καταδικάσουν άλλους λαούς σε θάνατο. Και οι Αμερικανοί επίσης, όπως αναφέρθηκε όταν ρώτησε νωρίτερα τον Κόλιν Πάουελ: «Τι ωφελεί να έχεις αυτόν τον υπέροχο στρατό για τον οποίο μιλάς πάντα, αν δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;»

Αν και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά υπήρχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η σοβιετική κατάρρευση αφαίρεσε κάθε ουσιαστικό ξένο περιορισμό στη δράση των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον απολάμβαναν τις πολύ αυξημένες ευκαιρίες τους να κάνουν το καλό και άρρωστο. Αλίμονο, λίγοι άλλοι επωφελήθηκαν. Ο άθλιος αφορισμός του Λόρδου Acton, ότι «η εξουσία τείνει να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα», ισχύει για την Αμερική όχι λιγότερο από άλλα έθνη. Οι καλύτερες προθέσεις των αξιωματούχων της Ουάσινγκτον δεν μετριάσαν επαρκώς τον αντίκτυπο της ανθρώπινης αμαρτίας και αλαζονείας.

Η θηριωδία της 11ης Σεπτεμβρίου ενίσχυσε μόνο την αμεροληψία των ΗΠΑ με ιερότητα. Η επίθεση δεν ήταν μόνο ηθικά τερατώδης. Ήρθε σαν ένα αδιανόητο σοκ. Για εκείνους που πίστευαν όχι μόνο ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε αλλά θα έπρεπε να διοικήσει τον κόσμο, σίγουρα η ευθύνη ανήκε σε όλους τους άλλους. Πράγματι, για το Blob η μόνη λογική εξήγηση ήταν πως η Αμερική δέχθηκε επίθεση επειδή ήταν όμορφη, υπέροχη, ελεύθερη - το εξαιρετικό έθνος, όπως κανένα άλλο.

Μετά τη δολοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων, ο Πρόεδρος Μπους είπε στους Αμερικανούς πως «η ίδια η ελευθερία δέχθηκε επίθεση σήμερα το πρωί από έναν απρόσωπο δειλό και η ελευθερία θα τύχει υπεράσπισης». Επιπλέον, επέμεινε, «η Αμερική στοχοποιήθηκε για επίθεση επειδή είμαστε ο λαμπρότερος φάρος για ελευθερία και ευκαιρίες στον κόσμο. Και κανείς δε θα εμποδίσει αυτό το φως από το να λάμψει».

Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς σχεδόν με κάθε τρόπο. Οι τρομοκράτες δεν ήταν απρόσωποι, αλλά γρήγορα εντοπίστηκαν. Και δεν ήταν φυσικοί δειλοί, έχοντας θυσιάσει τη ζωή τους διαπράττοντας μια ηθικά φοβερή πράξη.

Το πιο σημαντικό, η καταστροφή των Δίδυμων Πύργων και ιδιαίτερα η προσπάθεια διάλυσης του Πενταγώνου ήταν πράξεις πολέμου από ανθρώπους που δεν είχαν αεροπλανοφόρα, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, μαχητικά, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μακριά από το να είναι μοναδική, η Αμερική εντάχθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο στόχων τρομοκρατών με ποικίλους πολιτικούς σκοπούς. Η Ρωσία, η Ινδία, η Σρι Λάνκα, το Ισραήλ, η Κίνα, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Αλγερία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και η Ελλάδα έχουν δεχτεί επίθεση για διάφορους λόγους, εκτός από το να είναι ελεύθερες κοινωνίες.

Όσο για την Αλ Κάιντα, δεν επιτέθηκε σε ευρωπαϊκά έθνη με παρόμοιες ελευθερίες με την Αμερική. Πράγματι, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν απέρριψε τον ισχυρισμό του Μπους, ρωτώντας: «Γιατί δεν επιτεθέμεθα στη Σουηδία;». Ο στόχος δεν ήταν η άσκηση των δικαιωμάτων των Αμερικανών από την πρώτη ή την τέταρτη τροποποίηση, αλλά η επίμονη επίθεση της Ουάσινγκτον σε άλλους λαούς σε άλλες χώρες.

Το βίντεο του Μπιν Λάντεν το 2004 ήταν ρητό: «Μου μπήκε στο μυαλό ότι πρέπει να τιμωρήσουμε τον καταπιεστή σε είδος - και ότι πρέπει να καταστρέψουμε τους πύργους στην Αμερική για να γευτούν μερικά από αυτά που δοκιμάσαμε και να αποτραπούν από το να σκοτώσουν τους δικούς μας,. γυναικόπαιδα". Ο Τζέιμς Μπάμφορντ, ο οποίος κάλυπτε θέματα πληροφοριών, ανέφερε ότι ο Μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ Ζαβαχίρι, που διαδέχθηκε τον Μπιν Λάντεν, «πίστευαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Μουσουλμάνων εδώ και δεκαετίες».

Οι αδικίες της πολιτικής των ΗΠΑ δεν κατέστησαν τον Μπιν Λάντεν ή τον αλ-Ζαβαχίρι λιγότερο κακό και σίγουρα δεν δικαιολογούσαν επιθέσεις σε αθώους. Ωστόσο, η κατανόηση του γιατί συμβαίνει η τρομοκρατία είναι ουσιαστική στην προσπάθεια μείωσης, αν όχι πρόληψης μελλοντικών επιθέσεων. Δυστυχώς, τα παράπονα ήταν και εξακολουθούν να είναι πολλά. Οι άνθρωποι γεμίζουν τις φυλακές σε χώρες των οποίων οι καταπιεστικές κυβερνήσεις υποστηρίζονται από τον θείο Σαμ. Τα λαϊκά εδάφη καταλαμβάνονται από επιθετικές κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από τον θείο Σαμ. Άνθρωποι σε ξένες χώρες σκοτώνονται τακτικά από τα drones του θείου Σαμ. Άλλοι άνθρωποι μερικές φορές βρίσκουν τα εδάφη τους βομβαρδισμένα, με εισβολή και κατοχή από τον θείο Σαμ. Οι προσπάθειες των Αμερικανών να δικαιολογήσουν αυτές τις πράξεις είναι συχνά ανυπόκριτες στην καλύτερη και αξιολύπητες στη χειρότερη. Η ανατροπή είναι φυσική, ακόμη και αναπόφευκτη. Πράγματι, οι Αμερικανοί δε θα ήταν πιθανό να παραμείνουν παθητικές αν αυτές οι πράξεις διαπράττονταν στις ΗΠΑ από μια ξένη δύναμη.

Αυτή η πραγματικότητα ήταν καλά κατανοητή, ακόμα και αν αγνοήθηκε τακτικά. Το Summer Task Force του Defense Science Board on DoD Responses to Transnational Threats ανέφερε το 1997:

«Η θέση της Αμερικής στον κόσμο προσκαλεί επίθεση απλώς και μόνο λόγω της παρουσίας της. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εμπλοκής των ΗΠΑ σε διεθνείς καταστάσεις και της αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Robert A. Pape του Πανεπιστημίου του Σικάγου διεξήγαγε λεπτομερή έρευνα καταδεικνύοντας πώς χρησιμοποιείται η τρομοκρατία για την αντιμετώπιση της ξένης κατοχής. Ο αναλυτής της αντιτρομοκρατικής CIA Michael Scheuer, συγγραφέας του Imperial Hubris αναφέρει: Στο γιατί η Δύση χάνει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, επεσήμανε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε πολλαπλές αυταρχικές αραβικές κυβερνήσεις, οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ, υποστήριξη για την κατοχή των Παλαιστινίων εδαφών από το Ισραήλ και Αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Σαουδική Αραβία.

Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αρνούνται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα, μερικοί έχουν σπάσει τον κώδικα σιωπής. Για παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Μπους, Πολ Γούλφοβιτς σημείωσε μετά την εισβολή στο Ιράκ: Η παρουσία του αμερικανικού στρατού στη Σαουδική Αραβία ήταν «μια τεράστια συσκευή στρατολόγησης για την Αλ Κάιντα. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξετε τον Μπιν Λάντεν, ένα από τα κύρια παράπονά του ήταν η παρουσία των επονομαζόμενων σταυροφόρων δυνάμεων στους Αγίους Τόπους». Ακόμη πιο ξεκάθαροι είναι οι βομβαρδισμοί του Λιβάνου του 1983 στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στους στρατώνες των πεζοναυτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην εμπλοκή των Αμερικανών σε ενεργό μάχη υποστηρίζοντας μια παράταξη στον πολύπλευρο εμφύλιο πόλεμο.

Ωστόσο, η πολιτική των ΗΠΑ προχωρά σαν να μην έμαθε κανείς τίποτα. Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε μια άλλη τρομοκρατική αιτία. Ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν από το Μπρούκινγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προκύπτον ασυμβίβαστο «έδωσε στους τζιχαντιστές μια αναμφισβήτητη ώθηση. Η τρομοκρατία αφορά την προώθηση μιας αφήγησης και το να πείσει ένα στοχευμένο κοινό να το πιστέψει. Αν και ηγετικά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν μιλήσει συχνά για την ιδεολογία του μίσους των τρομοκρατών, οι ενέργειες των ΗΠΑ πολύ συχνά έδωσαν ακούσια επιβεβαίωση στην αφήγηση των τρομοκρατών». Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στο Ιράκ, με ελάχιστο σκοπό που δεν είναι άλλος από την εμπλοκή στον αιώνιο πόλεμο εναντίον των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εκδικηθούν για τη δολοφονία της κυβέρνησης Τραμπ όχι μόνο του Κασέμ Σουλεϊμάνι της Τεχεράνης αλλά και του Ιρακινού επικεφαλής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης του Ιράκ, Abu Mahdi al-Mohandis.

Οι Αμερικανοί είδαν μια παρόμοια αντίδραση στην περίπτωση του επίδοξου βομβιστή της Times Square. Η συζήτηση που αφορούσε τον Faisal Shahzad, πολιτογραφημένο πολίτη από το Πακιστάν, ήταν διδακτική: «Ο Shahzad είπε πως ο δικαστής έπρεπε να καταλάβει το ρόλο του. «Θεωρώ τον εαυτό μου μουσουλμάνο στρατιώτη», είπε. Όταν η [δικαστής Miriam] Cedarbaum ρώτησε αν θεωρεί ότι οι άνθρωποι στην Times Square είναι αθώοι, είπε πως είχαν εκλέξει την αμερικανική κυβέρνηση. «Ακόμα και παιδιά;» είπε η Cedarbaum. «Όταν τα drones [στο Πακιστάν] χτυπούν, δεν βλέπουν παιδιά», απάντησε ο Shahzad. Στη συνέχεια είπε: «Είμαι μέρος της απάντησης στις ΗΠΑ που σκοτώνουν τον μουσουλμανικό λαό».

Ωστόσο, η ιστορία συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Η πολυαναφερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Καμπούλ, που υποτίθεται ότι απέτρεψε άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας, σκότωσε δέκα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών. Και ο στόχος πιθανότατα δεν ήταν τρομοκράτης. Οι New York Times ανέφεραν: «η έρευνα των αποδεικτικών βίντεο, μαζί με συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα συνεργάτες του οδηγού και μέλη της οικογένειας στην Καμπούλ, εγείρει αμφιβολίες για την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου του αν υπήρχαν εκρηκτικά στο όχημα, αν ο οδηγός είχε σχέση με το ISIS και αν υπήρξε δεύτερη έκρηξη μετά το χτύπημα του πυραύλου στο αυτοκίνητο». Ένα μέλος της οικογένειας που επέζησε, ένας φίλος που πενθεί ή ένας θυμωμένος παρευρισκόμενος μπορεί να γίνει ο νεότερος στρατολόγος στην Αλ Κάιντα, το ISIS-K ή μια άλλη τρομοκρατική ομάδα.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, πως υπάρχουν περισσότεροι επίδοξοι τρομοκράτες σήμερα από ό,τι στις 10 Σεπτεμβρίου 2010. Αν και η Αμερική έχει αποφύγει ένα μαζικό συμβάν ατυχημάτων στις ΗΠΑ, το οποίο ευτυχώς είναι δύσκολο να εκτελεστεί, σε επίπεδο αριθμών οι ΗΠΑ έχουν χάσει έδαφος στην τρομοκρατία.

Αναλυτικά ο Ντάνιελ ΝτεΠέτρις του Defense Priorities σημειώνει: «Υπάρχουν σήμερα τέσσερις φορές ο αριθμός των σαλαφιστικών-τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ομάδων που ορίστηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από ό,τι πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Το 2002, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέγραψε 199 διεθνή τρομοκρατικά περιστατικά σε όλο τον κόσμο. το 2019, στην πιο πρόσφατη δημόσια διαθέσιμη έκθεση τρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε 692 το μήνα. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών μέτρησε μια σειρά από 100.000 έως 230.000 μαχητές Σαλαφι-τζιχαντιστές το 2018, μεταξύ των υψηλότερων σε τέσσερις δεκαετίες. Υπάρχουν περισσότερες τρομοκρατικές ομάδες που λειτουργούν σε περισσότερες χώρες, σε περισσότερες ηπείρους, σήμερα από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μια μεγάλη τραγωδία, ξεκινώντας από τα θύματα των επιθέσεων εκείνη την ημέρα. Επίσης τραγικοί ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν στους ατέλειωτους πολέμους της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων ξένων πολιτών. Αλίμονο, η τραγωδία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καταναλώνοντας τα θύματα των μελλοντικών επιθέσεων, ειδικά εκείνων που οφείλονται στην αποτυχία των Αμερικανών πολιτικών να μάθουν τίποτα από την εμπειρία των 20 ετών. Θα συνεχίσουν να δημιουργούνται περισσότεροι τρομοκράτες καθώς η Αμερική συνεχίζει να κάνει εχθρούς.

Η τρομοκρατία είναι κακή και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, αυτό απαιτεί κατανόηση του γιατί επιτίθενται τρομοκράτες. Μέχρις ότου η Ουάσινγκτον υιοθετήσει μια πιο υπεύθυνη και συγκρατημένη εξωτερική πολιτική, η τρομοκρατία θα παραμείνει μια θανατηφόρα απειλή. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να ρωτήσουν εάν το τίμημα της προσπάθειας να εξουσιάζουν τον πλανήτη είναι πολύ υψηλό. Η ώρα να απαντήσουν είναι τώρα, πριν από την επόμενη αιματηρή επίθεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail