«Sitrep επιφανείας ως ακολούθως…»: Εξελίξεις στη ναυμαχία για τις νέες φρεγάτες του στόλου τις επόμενες ώρες

Στιγμιότυπο από την επιθεώρηση στόλου που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επιβιβάστηκε στην φρεγάτα ΥΔΡΑ. Η επιθεώρηση έγινε μετά την προγραμματισμένη άσκηση “Καταιγίδα 2021”. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό/ Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μπορεί όλα μέχρι σήμερα να δείχνουν ότι η υπόθεση των φρεγατών θα κρατήσει ορισμένους ακόμα μήνες, όμως εφόσον οι «μνηστήρες» καταθέσουν σύντομα όλοι τις νέες τους προσφορές, «δεν θα παίξουμε στις καθυστερήσεις γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει» σημείωσαν στρατιωτικές πηγές.

Από: hellasjournal.com

Η στόχευση, όπως λέγεται, μετά την αναλυτική παρουσίαση της επιχειρησιακής αξιολόγησης από τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Ναυάρχου Στυλιανού Πετράκη στον πρωθυπουργό, είναι ο στόλος ν’ αποκτήσει εκείνα τα πλοία που πιστεύει το Ναυτικό Συμβούλιο ότι θα μπορούν να συνεχίσουν τη μακραίωνη ναυτική παράδοση.

  •     Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, το απόγευμα της Παρασκευής είχε και νέα συνομιλία εφ’ όλης της ύλης με την Γαλλίδα ομόλογό του, εν όψει και της Συνόδου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν και τετ α τετ – σύμφωνα με πληροφορίες- στο Βέλγιο. Στις Βρυξέλλες Νίκος Παναγιωτόπουλους και Φλοράνς Παρλί εκτός από τα θέματα της Συνόδου, είναι σαφές ότι θα συνομιλήσουν εκ νέου για το θέμα των φρεγατών, μιας και το Παρίσι έχει δείξει το ενδιαφέρον του, «στρατοπεδεύοντας» στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ατζέντα των συνομιλιών με τους ομολόγους του έχει και το θέμα των φρεγατών κι’ αυτό ήταν ανάμεσα στη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη και με τον Βρετανό ομόλογό του.

Και μέσα από τις πολιτικές συζητήσεις που αφορούν το «φλερτ» των μνηστήρων με τα Ελληνικά 5 δις ευρώ για τις φρεγάτες, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, φαίνεται πως έχουν κινητοποιηθεί οι ενδιαφερόμενοι, στοχεύοντας σε πολύ συγκεκριμένο ζήτημα του πακέτου που έχει θέσει η κυβέρνηση, κι αυτό είναι τα ναυπηγεία.

Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πλήρη πλέον εικόνα για την επιχειρησιακή αξιολόγηση των φρεγατών, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν αποκλείεται να χει τετ α τετ, τόσο με τον Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Βρετανός Μπορίς Τζόνσον.

Στρατοπέδευσαν οι Γάλλοι στη Λ. Μεσογείων…

Και την ώρα που στο Βέλγιο οι πολιτικές συζητήσεις θα είναι σε εξέλιξη, την Δευτέρα ανώτατα στελέχη της Γαλλικής Group Naval, με πρώτο τον υπεύθυνο του προγράμματος των ψηφιακών φρεγατών, θα περνούν εκ νέου την πύλη της Λ. Μεσογείων για νέο κύκλο επαφών με τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού.

  •     Ήδη τα μηνύματα της Αθήνας, όπως και τ’ αποτελέσματα της ενημέρωσης που έκανε ο Ναύαρχος Πετράκης στον πρωθυπουργό, έδειξαν στους Γάλλους ποιον δρόμο πρέπει ν’ ακολουθήσουν ώστε να παραμείνουν στη λίστα προτιμήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι «μνηστήρες» δείχνουν ο καθένας ξεχωριστά ότι προετοιμάζονται να τα παίξουν όλα για όλα και να μην εγκαταλείψουν τα όπλα, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό στο Πολεμικό Ναυτικό για να το επαναξιολογήσει.

Οι Γάλλοι σε νέα ενημέρωση που έγινε στην Γαλλική πρεσβεία στον Ελληνικό Τύπο από τον Global CEO Naval Group, κ. Pierre Eric Pommellet, δεσμεύτηκαν και πάλι ότι τα τρία πλοία θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Ο κος. Pierre Eric Pommellet μάλιστα σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «η ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατασκευής της δεύτερης Belh@ra είναι ήδη στο μάρμαρο γραμμένη και είναι ο Φεβρουάριος του 2025. Αν την θέλετε, είναι δική σας…»

Πάντως πηγές τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και από το Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνουν ότι περιμένουν και προτάσεις ρελάνς από σημαντικούς μνηστήρες ώστε το Επιτελείο να στρέψει το βλέμμα του σε τυχόν ασυναγώνιστες προτάσεις..
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail