Η ώρα της αλήθειας για τους «μνηστήρες» των φρεγατών: Το «ναι» και το «πότε» των Ολλανδών περιμένει η Αθήνα για τις Karel Doorman

Η αρχική επιλογή των Ολλανδικών «Karel Doorman» ως την ενδιάμεση λύση που προτιμά το ΠΝ δεν σημαίνει πάντως τίποτα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιλογή ή μη των καινούργιων φρεγατών SIGMA τις οποίες προτείνει η Ολλανδική Damen.

Από: newpost.gr
 
Του Κώστα Σαρικά

Οι «μνηστήρες» δεν θα έχουν απεριόριστο χρόνο αφού ο Στόλος έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης είναι το μήνυμα που φαίνεται να εκπέμπει τα τελευταία 24ωρα τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και το Πολεμικό Ναυτικό.

Την απόφαση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και έως το τέλος του καλοκαιριού να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να γίνει η επιλογή της νέας φρεγάτας του Στόλου με βασικό κριτήριο τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Θα πάρουμε τα πλοία που θέλουμε επί τη βάση των υποδείξεων, των εισηγήσεων και των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό θα μας υποδείξει και θα πάρουμε τα καλύτερα καράβια που καλύπτουν τις ανάγκες μας και θα είναι μία απόφαση χωρίς βάρη, χωρίς δουλείες, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς άλλους υπολογισμούς. Αυτό που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό» τόνισε ο ΥΠΕΘΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο.
 
Όπως ήδη διαφαίνεται από την απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού να αποστείλει εγγράφως το ενδιαφέρον του στους Ολλανδούς για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες Μ το ενδεχόμενο να «σπάσει» το πακέτο εξετάζεται πλέον σοβαρά. Η αρχική επιλογή των Ολλανδικών «Karel Doorman» ως την ενδιάμεση λύση που προτιμά το ΠΝ δεν σημαίνει πάντως τίποτα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιλογή ή μη των καινούργιων φρεγατών SIGMA τις οποίες προτείνει η Ολλανδική Damen. Για το Πολεμικό Ναυτικό πέρα από το κόστος των δύο μεταχειρισμένων πλοίων κρίσιμο παράγοντα αποτελεί και ο χρόνος αποδέσμευσης από το Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό των δύο φρεγατών Μ. Με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι παρά την άμεση ανάγκη του Ελληνικού Στόλου οι Ολλανδοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραδώσουν γρήγορα τα δύο πλοία. Εκτός και εάν μια πιθανή επιλογή των SIGMA από το ΠΝ επιταχύνει τις εξελίξεις.

Την ίδια πάντως ώρα μια ακόμη από τις εκκρεμότητες για να κλείσουν όλες οι προτάσεις αποτελεί η απάντηση των Αμερικανών για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό σε περίπτωση που επιλεγούν τελικά οι φρεγάτες MMSC. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ η απάντηση στην Ελληνική LOR αναμένεται στα τέλη του Φθινοπώρου. Εκτός και αν οι Αμερικανοί φροντίσουν νωρίτερα να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους.

Ένα ακόμη εμπόδιο το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί είναι και το ζήτημα της εμπλοκής των Ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα. «Θέλουμε να εμπλακεί η αμυντική βιομηχανία στη ναυπήγηση αυτών των τριών φρεγατών στα ναυπηγεία που διαθέτουμε. Το πρώτο θα κατασκευαστεί στον όποιο οίκο του εξωτερικού αναλάβει τη δουλειά, τον ανάδοχο. Τι σημαίνει αυτό για τα ναυπηγεία που διαθέτουμε: Ότι θα πρέπει να έρθουν τέτοια θέση ώστε να δύνανται όπως διεκπεραιώσουν αυτό το πρόγραμμα και σε εύλογο χρονικό διάστημα, διότι έχει σημασία και ταχύτητα» υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail