Καθηγητής Γεωλογίας: Το κανάλι θα εκθέσει την Κωνσταντινούπολη σε μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο!

Freepen.gr - Τα σχέδια για την κατασκευή του τεράστιου καναλιού που θα συνδέει την Προποντίδα με τον Εύξεινο Πόντο θα εκθέσει την Κωνσταντινούπολη σε μεγαλύτερο κίνδυνο από σεισμούς, δήλωσε ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας την Πέμπτη.

«Όταν σημειωθεί σεισμός, ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες κατολισθήσεις κατά μήκος της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε η εφημερίδα BirGün μεταφέροντας το σχόλιο του Δρ Naci Görür, καθηγητή γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο FOX TV.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να βιώσει ισχυρό σεισμό στο εγγύς μέλλον, θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους της.

Ο Görür είπε ότι η κατασκευή μιας άλλης πλωτής οδού για να ανταγωνιστεί τον Βόσπορο θα μετέτρεπε την Κωνσταντινούπολη σε ένα νησί που θα μπορούσε να αποκοπεί σε περίπτωση σεισμού.

«Γιατί δεν προετοιμάζετε την Κωνσταντινούπολη για έναν σεισμό και να επενδύσετε στην ασφάλεια αυτών των ανθρώπων;» είπε ο  Görür συμπληρώνοντας: «Ως επιστήμονας, επαναστατώ».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι βάσεις για το κανάλι των 45 χιλιομέτρων θα τεθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια κι έχει επικριθεί ευρέως από περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες λένε ότι κινδυνεύει να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τα τοπικά οικοσυστήματα.

Τον Μάρτιο, μια έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών αντιτάχθηκε στα σχέδια κατασκευής του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail